Отглеждане на орхидеи – хоби изпълнено с красота

- реклама -

Орхидеите са изключително красиви и екзотични растения. Но отдавна отмина времето, в което те са били трудни и претенциозни за отглеждане или пък че са скъпо удоволствие. Днес с малко повече познания всеки може да отглежда орхидеи, а на пазара се намират цветя и на много достъпни цени. Важното е обаче да знаем как да се грижим за растението, а не само да задоволим личният си каприз.

Известни са над 30 хиляди вида орхидеи в природата и над 60 000 хибридни. Като броят на хибридите, които се разработват от флористи се увеличава всяка година.

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ОРХИДЕИ – ХОБИ ЗА ЕСТЕТИ

Орхидеите условно може да се разделят на три вида в зависимост от корените си и начина си на „хранене”. Най-голяма част от тях са т. нар. епифити, орхидеята се прикрепва към друго растение, най-често по корите и клоните на дърветата. Хранят се директно от дъждовната вода и хранителните вещества, които се стичат по дърветата. Друга група орхидеи живеят и се хранят в почвата, както повечето растения. Трети са т. нар. литофити и растат върху скали.

По отношение на растежа орхидеите са два вида – sympodial и monopodial.

Sympodial растат от булби и се разрастват настрани. Такива са Катлеята, Дендробиумът, Камбрията, Цимбидиумът, Онцидиумите.

Monopodial растат само на височина и имат само един ствол. Такива са Фаленопсисът, Ванда, Пафиопедиумът.

Орхидеите освен, че са  красиви цветя, някои видове имат и различни практически приложения. От орхидеята Vanilla planifolia, например се получава екстракт на ванилия приложим в сладкарството. От satiri?n orchis и ophry holosericea пък се приготвят напитки срещу настинка и диария, за укрепване на имунитета, а според някои играят ролята и на афродизиак. Blue Orchid (Orchis Mascula ) и Cymbidium grandiflorum се използват в козметиката, защото имат овлажняващ и подхранващ ефект върху кожата.

 орхидеи

Прочетете за  Орхидея Камбрия

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА