Орхидея Камбрия

- реклама -

Орхидея Камбрия – богатство от цветове и красота

Stirbic Bicolour, Burrageara Nelly Isler, Colmanara, Odontoglossum

 

Орхидея Камбрия (Cambria) е най-разпространеният вид след фаленопсисите. Интересното е, че този вид не съществува никъде по Земята в естестени условия. Създаден е изкуствено в лаборатория от Чарлз Вулстийк (Charles Vuylsteke) под името Vuylstekeara Cambria. Тя е съчетание от няколко орхидеи (хибрид между Odontoglossum, Cochlioda, Miltonia, Oncidium и Brassia), които съществуват в естествено състояние в дивата природа, като впоследствие хибридът е пригоден за отглеждане в домашни условия. В резултат на този лабораторен експеримент са създадени различни по вид орхидеи под общото име Камбрия. Цветовете имат различни форми и размери (кръгли или с формата на звезда, пеперуда и др.) и са в преобладаващо червено, жълто, кафяво, розово или бяло.

Почти всички камбрии са и много ароматни. Обикновено цъфтят на 9 месеца. Имат дълги разклонения, които излизат от центъра на булбите. Булбите трябва да са зелени и гладки, ако са свити и сбръчкани, то камбрията има нужда от поливане. Камбрията се нуждае от повече вода, когато пуска нови издънки, съответно поливанията се разреждат, когато булбите са вече добре оформени. Субстатът трябва да изсъхва  хубаво между две поливания.

Напояването може да става директно от повърността на саксията или чрез потапяне за 10 мин.в съд с вода, но след това трябва да се остави да се отцеди, за да се избегне гниене на корените или мухлясване на субстата. През лятото се полива един-два пъти на седмица, докато през зимата се полива веднъжн на две седмици. Засушаването през периода на покой (когато не цъфти), стимулира образуването на нови булби. Засушаването може да продължи до 4-6 седмици. Разбира се, поливането на всяко растение е индивидуално и зависи много от условията при които то се отглежда. Дали камбрията се нуждае от поливане може да проверите, като вдигнете саксията, ако тя е достатъчно лека растението има нужда от поливане. Може да проверите и ако заровите пръст в субстата, ако е сух 2-3 сантиметра под повърхността, също има нужда от напояване. Полива се с филтрирана или престояла вода. Водата, налята веднага от чешмата е твърда и хлорирана.

Листата на растението трябва да са ярко зелени. Ако са червеникаво-кафяви, то е преосветено, ако са тъмнозелени – е недоосветено.  При отглеждането на Камбрията трябва да се избягва пряката слънчева светлина. Предпочита непряко и меко осветени места, но не и на тъмно. Възможно е, ако са изложени на силна слънчева светлина това да забави цъфтежа им. Температурните контрасти спомагат за цъфтежа на камбията. Необходимо е да има около 8-10 градуса разлика между дневните и нощните темпераури. Т.е около 24-28°С през дена и около 16-18°С през нощта. Задължително е да се подсигури и добра вентилация на въздуха в помещението, където се отглеждат цветята.

Камбриите обичат средна влажност, над 40%, като нуждата от влажност се увеличава с повишаване на температурите през лятото. Влажността може да се увеличи като саксията се постави върху обърната чинийка или камъчета в по-дълбок съд, запълнен с вода. Важно е дъното на саксията да не опира във водата. През лятото може да се пулверизира рано сутринта, така, че до вечерта водата от листата да се изпари. Не се пръскат с вода цветовете, защото загниват и увяхват.

Наторяването се извършва между две поливания или поне веднъж в месеца.
Смяната на субстата се извършва веджъж на две години.
Пресажда се, и когато новите издънки станат високи около 8-10 см или когато се появят много нови корени. При пресаждането корените се почистват от стария субстат, като изгнилите се изрязват. Когато се пресажда в една саксия се оставят до 3-5 зрели булби. Не се пресажда, когато камбрията цъфти, защото това може да спре цъфтежа й и цветовете й да опадат. Камбрията обича да расте „натясно”, колкото е по-малка и тясна саксиятя, толкова по-често камбрията цъфти. Не се пресажда, ако няма нужда.

Камбрията се развива добре в субстат от средно големи кори, сфагним и кокосови влакна.

орхидея камбрия

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА