Размножаване на орхидеите

- реклама -

 

Орхидеите, подобно на повечето растения се размножават по два начина. Първият чрез семена т.е. полов, чрез опрашване и вторият вегетативен т.е. безполов. В статията ще ви разкажем доста полезна информация за  размножаване на орхидеи, но ако и вие знаете нещо или имате опит, то споделете го с нас в коментарите.

Размножаване на орхидеи чрез семена

В природата, в естествената си среда, орхидеите се размножават чрез семена след опрашване от различни насекоми. Разнообразието и усъвършенстването на орхидеите при възпроизводството им е наистина впечатляващо. Устите на цветовете и самите цветове при някои от орфидеите приличат на различни насекоми, за да ги привличат и да бъдат опрашени. При Paphiopedilum пък цветът-пантофка има само един отвор, който примамва насекомите да влязат вътре и да извършат опрашването. Други, като някои видове Bulbophyllum излъчват различни феромони, които привличат мъжките пчели и оси, които в сремежа си да се чифтосат с уж женските екземпляри извършват опрашването на орхидеите. Има и такива, които миришат доста неприятно, като разложена плът и привличат мухи, пак с цел опрашване. В Австралия има подземен вид орхидея, която пък разчита на мравки, които да я опрашат. Съществуват и орхидеи-хермафродити, които се самоопрашват. И всичко това е с цел да бъде съхранен видът.  След опрашването чашелистчетата и венчелистчетата увяхват, а в яйчниците се образуват капсули, цветни кутийки, в които набъбват и се развиват семената. След като узрее цветната кутийка се пука и  разпръсква семената. В една цветна кутийка има стотици хиляди семена, които са микроскопични и невидими за човешкото око. Заради миниатюрния си размер семената на орхидеите  не притежават никакъв хранителен запас. За да оцелеят в естествени условия е много важна симбиозата им с различни гъбични образувания, от които си набавят необходимите хранителни вещества.

 размножаване на орхидеи
Така изглеждат цветните кутийки на орхидеята, в нея има стотици хиляди семена, които приличат на прашец.

Поради това в домашни условия е почти невъзможно да се отгледат орхидеи от семена, дори лятото да бъдат опрашени на балкона. Има и друга причина за това, почти винаги хибридните орхидеи, отгледани и размножени изкуствено в оранжерии и плантации са стерилни. В различни он лайн магазини се продават „семена от орхидеи”, със сигурност обаче това не са орхидеи. Най-малкото защото семената на орхидеите не приличат на познатите ни семена, а по-скоро са прах или спори.

 

Вегетативно размножаване на орхидеи

За разлика от размножаването чрез семена, което е почти невъзможно в домашни условия, вегетативното е доста разпространено и достъпно. То е възможно по няколко начина.

 Кейки

 Някои видове Phalaenopsis, Dendrobium, и Vanda произвеждат кейки (хавайската дума за дете), това са млади растения, които се образуват от една от заспалите пъпки по протежение на стъблото, като там натрупват хормони на растежа в този момент. Кейките са идентични със старото растение-майка. Спящите пъпки се намират непосредствено под пъпките, които са със цвят. Те са покрити със защитна люспа. Понякога от спящите пъпки, вместо кейки излизат нови цветоноси. Възможно е и от основата на растението-майка да поникне нова орхидея, те се наричат издънки.

Размножаването чрез спяща пъпка е възможно само, ако след като прецъфти цветоносът остане свеж и зелен и не изсъхне. Ако изсъхне го отрежете от основата. Ако обаче остане свеж, може да се пробва размножаване от спяща пъпка, а начините за това са няколко. Единият е да се стимулира растежа изкуствено с паста. На пазара са познати кейки гроу, която е канадска и доста скъпа и цитокининова паста, руско производство и доста по-достъпна. Люспата на спящата пъпка внимателно се отделя и мястото се намазва с пастата. След известно време от там ще поникне нов цветонос или кейка. Възможно е и да не се стимулира растежа изкуствено с паста, просто отделете защитната люспа на заспалата пъпка и може да разчитате на шанса оттам да поникне цветонос или кейка. Пъпката може да се навлажнява леко на ден-два със салфетка напоена с топла вода.

Размножаването с кейка е възможно и чрез резник от цветоноса. Защитната люспа на спящата пъпка се отстранява, на около 3 см. от нея се реже отгоре и отдолу. Така полученият резник се поставя с пъпката нагоре в плитък съд върху смес от много фин субстат и мъх. Намокря се и се покрива с найлон, като целта е да се създаде малък парник, който се поставя на топло и осветено място (но НЕ на пряко слънце). На 3-4 дни парникът се отваря и се напръсква с вода. След около месец от заспалата пъпка трябва да започне да расте кейка, която за около два-тримесеца да достигне височина от около 4-5 см. Засаждането на кейката, било то от цветонос или от резник в субстат в самостоятелна саксия, става след като са поникнали поне три коренчета и три листенца.

Размножаване на орхидеи чрез резник в импровизиран парник

 размножаване на орхидеи
 размножаване на орхидеи

размножаване на орхидеи

размножаване на орхидеи
Два месеца по-късно

 Булби

 При Cambria, Masdevallia, Brassia и други орхидеи, които израстват от булби, размножаването става чрез делене.

Когато орхидеята образува много булби и вече й е тясно в саксията, разделете растението. Извадете орхидеята от саксията, отсранете субстата от корените и ги измийте с хладка вода. Изрежете изгнилите и мъртви корени, при този вид орхидеи, здравите корени са бели, изгнилите и мъртви – черни или кафяви. След като сте почистики и измили корените внимателно разделете основното растемие на две, като обаче ЗАДЪЛЖИТЕЛНО оставите по 2-3 булби и на едното и на другото. След разделянето, засадете двете орхидеи в саксиите им.

При орхидеите с булби е невъзможно размножаването с резник, но при подходящи условия и при стимулиране на старите луковици, от тях може да израстне ново растение. Възможно е от стари булби останали в саксията да израсте нова, но обикновено това отнема 3-4 години, а е възможно и булбата просто да изгние. За това, когато булбата „остарее” и опадат всичките й листа, и тя вече не е активна, може да я стимулирате и да израсте ново растение. Това става, като отделим старата булба от активното растение. И при орхидеите с булби има спащи пъпки, от които може да израсне ново цвете. Тези спящи пъпки се намират с основата на луковицата, за това внимавайте когато отделяте старата булба от основното растение. За разлика от размножаването от цветонос, тук спящата пъпка няма защитна люспа, която трябва да се отсрани. След отделянето на булбата, изрежете старите и изгнили корени, и измийте луковицата. Сложете на дъното на найлонов плик много фин субстат и мъх и заровете старите булби до половината. За предпочитане е в един плик да има само по една булба. Така, ако започне гниене при някоя от тях, това няма да се прехвърли и на останалите. Намокрете леко субстата и затворете плика. Сложете го на топло и осветено място, но НЕ на пряко слънце. На 3-4 дни отваряйте плика за малко, пулверизирайте с хладка вода и затворете пак. След около месец-два от старите булби може да поникне ново растение и когато е достатъчно голямо го засадете в самостоятелна саксия.

 Размножаване на орхидеи чрез стари булби в импровизиран парник

 размножаване на орхидеи

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА