Болести и вредители по орхидеите и борбата с тях

ГРАДИНАБолести и вредители по орхидеите и борбата с тях

 

Проблемите, свързани с отглеждането на орхидеите ни, най-общо могат да се разделят на три части: болести (които се дължат на бактрии, вируси или гъбички); вредители, които се дължат на различни насекоми и такива, свързани с лошите условия на отглеждане (светлина, влажност, температура и т.н.).

 

  1. Профилактика

 Важно при орхидеите е наблюдението и контрола при отглеждането им. Навреме уловен проблем може да ни спести доста главоболия. За това превантивната дейност е изключително важна:

– Корените;

Едно от най-убедителните доказателства за състоянието на орхидеята са нейните корени. Ако те са тъмно зелени, растението е здраво и няма нужда от допълнителни грижи. Ако обаче корените са сивкаво бели, то орхидеята е дехидратиране и се нуждае спешно от поливане. Тъмните, изгнили и кажкави корени са признак, че цветето ни има проблем. Обикновено загниване на корените се получава при преполиване. Извадете орхидеята от саксията, почистете я от субстата и изрежете изгнилите корени. Изрязаните места поръсете с топсин или с настъргана кора канела. Оставете ден-два без да поливате и засаждате, след това поставете обратно в субстат в саксията. Субстатът трябва да се сух и в никакъв случай да е влажен. Ако нямате възможност да изполвате нов субстат, засушете този който сте извадили от саксията. Разтелете го на хартия и оставете на слънчево и топло място. Най-добре е обаче да растелете върху фолио или хартия за печене и да пъхнете субстата в микровълновата или във фурната на печката. Така субстата хем ще изсъхне, хем ще се дезинфекцира от различни насекоми, ако ги има в почвата и корите.

– Листата; 

Здравите листа на орхидеите са твърди и зелени. Изсветляването на им означава, че липсва светлина. Пожълтелите и сбръчкани листа може да са признак на дехидратация.

При появата на кафяви или жълти петна по листата, гниене или нарушената им цялост, може да е признак за заболяване или вредители.

Заболяванията по орхидеите се причиняват от различни източници. Най-общо това са бактерии, вируси и/или насекоми. Възможно е в подходяща болестотворна среда, прекалена влажност и липсата на вентилация, орхидеите да са атакувано едновременно от бактерии и гъбички. От друга страна наличието на някои насекоми (като листи въшки например), могат да улеснят разпространението на гъбични инфекции.

Болести и вредители по орхидеите и борбата с тях

  1. Болести

 

– Гъбички;

Гъбичките са една от основните болести по орхидеите. Навреме установен обаче, проблемът лесно може да се преодолее.

Гъбичките първо атакуват корените на орхидеята, те променят цвета си към кафяв и черен, започват да гният и умират. Ако не се установи рано, инфекцията ще се прехвърли към листата. Те пожълтяват, омекват и се деформират. В този случай е необходимо изрязване на изгнилите и заболели корени до здрав участък. Изрязаните места да се третират с топсин или настъргана кора от канела, да се остави ден-два без да се засажда и мокри, след което орхидеята може да се върне в субстата в саксията. Заболелите листа се премахват, защото инфекцията може да се прехвърли и на здравите.

В случайте, при които орхидеята е загубила всичките си корени е необходимо оздравяване. Има различни начини за това. При единия, растението се поставя над вода, в която има разтворен витамин Б-комплекс.  Долната част на орхидеята трябва едва да докосва водата, изпаренията са напълно достатъчни. При другия начин, може да направите „парник”. За целта изрежете горната част на голяма, прозрачна, пластмасова бутилка. На дъното поставете дребни камъчета, а от горе ситни кори и сфагнум мъх, навлажнете съвсем леко. Поставете орхидеята в бутилката, долната част да докосва дъното и затворете отвора с найлонов плик. На две седмици пулверизирайте леко. И тук изпаренията са достатачни, не е необходимо да се полива и напоява. След около четири седмици, реанимираната орхидея трябва да изкаара нови коренчета. Когато броят им достигне три, а дължината им над 2-3 см. прехвърлете в субстат в саксия.

 

– Бактерии;

Бактериите са патогени, които, за да се развият се нуждаят от висока влажност и липса на вентилация. Най-често те причиняват тъмни петна с водниста структура по листата и булбите. Необходимо е заболелите участъци да се отстранят, в опит да се спре разпространението на инфекцията.

Често розетката на орхидеята започва да гние, ако в нея попадне вода. Влагата, в комбинация с попаднали в розетката мъх, прах, кори, са идеална среда за гниене. За това, когато поливате, се уверете, че в розетката няма вода. А ако попадне случайно вода там, попийте в кухненса хартия.

 

– Вируси;

Най-често вирусите предизвикват тъмни петна по листата, пожълтяване, черни точки, а често нарушават структурата,  като се появяват и дупки по тях. В този случай е необходимо незабавно отстраняване на засегнатите участъци. Премахване на цялото листо или изрязване до здраво. Ако изрязвате, раната може да се поръси с настъргана кора от канела.

 

  1. Вредители

 Най-честите вредители, които нападат растенията (не само орхидеите) са памуклийките, листните въшки, щитоносните въшки и акарите. Много важно е когато откриете по някоя от орхидеите си наличие на  вредители, да я отделите от останалите цветя, за да не се прехвърлят гадинките и по тях.

  • Листните въшки, изсмукват сока на цветята и за кратко време създават обширни колонии. Листата са лепкави и, уврежда пъпките и върховете.
  • Памуклийките, също са смучещи растенията насекоми, изграждат памучна текстура по листата и стъблата на цветята.
  • Щитоносна въщка, поразява структурата на листата, като изгражда малки галерии в тях. Листата са лепкави с кафяви восъчноподобни щитчета, под които се крият въшките.
  • Акари, образуват паяжини в основата на листата и по върховете.

В борбата с тези вредители може да използвате „подръчни средства” вкъщи. Тези методи не се отнасят за борбата срещу акарите, за тях се използва Актара. Те се третират само с инсектициди). При наличието на насекоми, листата и стъблата се напръскват и почистват със спирт, сапунена вода, тютюнев воден разтвор или пестицид. Най-често използваното средство е Моспилан, но в аграрните аптеки има богат набор от различни инсектициди. Ако се използва Моспилан, едно пакетче от 1.5 гр. се разтваря в 4-5 литра вода и се третират заразените растения. Важно е да се знае, че третирането с препарат или „подръчни средства” се повтаря още един-два пъти през 2-3 дни. С препарата се полива или напръсква и субстата на орхидеята (почвата на цветето). За по-голяма сигурност субстата може да дезинфекцирате, като го поставите върху фолио или хартия за печене и го сложите във фурната или микровълновата за няколко минути. Така ще сте сигурни и че са унищожени яйцата и ларвите на вредители.

Болести и вредители по орхидеите и борбата с тях

- реклама -spot_img

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО: МИСИЯ – отгледай орхидея от бебе до възрастно растение

За всички, които харесват и обичат тези невероятно красиви и екзотични цветя, орхидеите предлагам...

Как се прави тор от коприва

Тор от Коприва (Urtica dioica)  24-часов извлек: взима се 1 кг прясна коприва (може да...

Грижи за растенията

3а повече светлина – Илюзията за непрекъснат приток на светлина ще постигнете, като обградите...

Направете си ефектен интериор с водни лилии и водни цветя

Експериментирайте с интериора във вашият дом, вила, градина с нещо изключително красиво и необичайно...