ЗЕЛЕНИ ОРЕХЧЕТА – ЛИКЬОР

- реклама -spot_img

 

зелени орехчета

Зелените орехчета безспорно са безценен дар от природата. Често се срещат в големите градове, но ако предпочитаме да си ги набавим от по-специално място, това е чудесен повод да си организираме пикник в някой парк, планина или най-близкото село и така да съчетаем полезното с приятното. Важно е дърветата, от които ще берем орехчетата, да бъдат хубави, здрави и големи, като най-подходящото време за бране е от началото на юни, най-късно до 23-и юни. Ако при разрязване на обвивката, се види, че вътре около ядките не е започнала да се образува черупка, това е сигурен знак, че орехчетата са все още млади и можем спокойно да ги берем. След това можем да ги използваме за най-разнообразни рецепти за здраве, красота, а тук ви представяме няколко интересни предложения за ликьор от зелени орехчета.

Орехов ликьор 1-и вид:

1 л. Ракия или медицински спирт

40 бр. малки зелени орехчета

1 кг. захар

Зелените орехчета се нарязват на дребно, слагат се в бутилка и се заливат с ракията или медицинския спирт. Бутилката се оставя да престои на слънце в продължение на 6-7 седмици. Захарта се сварява на захарен сироп с 2 чаши вода и се прибавят 750 гр. от нея към 1 л. от предварително прецедения сок. Прецежда се отново, този път през филтърна хартия, и се налива в бутилки.

Орехов ликьор 2-и вид:

1 л. ракия или чист медицински спирт

1л. червено вино

40 бр. малки зелени орехчета

1 кг. захар

Зелените орехчета се заливат с ракията или чистия медицински спирт. Изчаква се 1-2 месеца, след което се прецеждат, прибавят червеното вино и захарта и се разбърква. Полученият сок се слага в бутилка и една седмица енергично се разклаща. После се оставя за един месец, да се получи утайка, пресипва се и е готово за консумация. Колкото по-търпеливи сме и по-дълго време го оставим да престои, толкова по-вкусен ликьор ще получим.

Орехов ликьор 3 вид:

1 л. ракия

2 бут. червено вино (750 мл., най-обикновено)

40 бр. малки зелени орехчета

3-5 бр. карамфил

1 кг. захар

1 пакетче канела

1 бр. шоколадова или друга есенция, по избор

Нарязват се орехчетата на парчета, поставят се в 3-литров буркан и се заливат догоре с ракията, към която са добавени карамфилите и канелата. Оставят се така на тъмно и хладно място за 40 дни, след което се прецеждат 3-4 пъти през марля и накрая се прибавят виното, захарта и есенцията. Да ви е сладко!

Орехов ликьор 4 вид:

40-60 броя зелени орехчета

1 литър ракия

250 гр.захар

щипка липов цвят

щипка бял равнец

1 индийско орехче.

Вземаме буркан, обвиваме го в хартия или плат, и поставяме всички посочени продукти в него. Престоява на слънце за 40 дни, прецежда се и след това може да се използва както за лечебна цел – можете да използвате за лечение на фалингит, язва, болки стомаха, бронхит, така и за почерпка с приятели.

Орехов ликьор 5 вид:

40 малки зелени орехчета

1 л. ракия

4 пръчки канела

пчелен мед

Нарязваме орехчетата на едро и ги поставяме в буркан от 3 литра. Заливаме ги с ракията и ги оставяме за 40 дни на тъмно и после прецеждаме през марля. Използваме мед, за да овкусим, като количеството зависи от личните ни вкусови предпочитания. Наливаме в бутилки, в които, за аромат, слагаме по две пръчки от канела за аромат.

Ликьорът е изключително полезен за профилактика срещу бактерии и всякакви паразити в стомаха.

Останалите зелени орехчета, след като го прецедите може да ги използвате да подсилване, а дори и боядисване на кестенява или черна коса. Рецепти вижте тук – ЕСТЕСТВЕНИ ОЦВЕТИТЕЛИ.

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА