ЗЕЛЕНИ ОРЕХЧЕТА – ЛИКЬОР

 

зелени орехчета

Зелените орехчета безспорно са безценен дар от природата. Често се срещат в големите градове, но ако предпочитаме да си ги набавим от по-специално място, това е чудесен повод да си организираме пикник в някой парк, планина или най-близкото село и така да съчетаем полезното с приятното. Важно е дърветата, от които ще берем орехчетата, да бъдат хубави, здрави и големи, като най-подходящото време за бране е от началото на юни, най-късно до 23-и юни. Ако при разрязване на обвивката, се види, че вътре около ядките не е започнала да се образува черупка, това е сигурен знак, че орехчетата са все още млади и можем спокойно да ги берем. След това можем да ги използваме за най-разнообразни рецепти за здраве, красота, а тук ви представяме няколко интересни предложения за ликьор от зелени орехчета.

Орехов ликьор 1-и вид:

1 л. Ракия или медицински спирт

40 бр. малки зелени орехчета

1 кг. захар

Зелените орехчета се нарязват на дребно, слагат се в бутилка и се заливат с ракията или медицинския спирт. Бутилката се оставя да престои на слънце в продължение на 6-7 седмици. Захарта се сварява на захарен сироп с 2 чаши вода и се прибавят 750 гр. от нея към 1 л. от предварително прецедения сок. Прецежда се отново, този път през филтърна хартия, и се налива в бутилки.

Орехов ликьор 2-и вид:

1 л. ракия или чист медицински спирт

1л. червено вино

40 бр. малки зелени орехчета

1 кг. захар

Зелените орехчета се заливат с ракията или чистия медицински спирт. Изчаква се 1-2 месеца, след което се прецеждат, прибавят червеното вино и захарта и се разбърква. Полученият сок се слага в бутилка и една седмица енергично се разклаща. После се оставя за един месец, да се получи утайка, пресипва се и е готово за консумация. Колкото по-търпеливи сме и по-дълго време го оставим да престои, толкова по-вкусен ликьор ще получим.

Орехов ликьор 3 вид:

1 л. ракия

2 бут. червено вино (750 мл., най-обикновено)

40 бр. малки зелени орехчета

3-5 бр. карамфил

1 кг. захар

1 пакетче канела

1 бр. шоколадова или друга есенция, по избор

Нарязват се орехчетата на парчета, поставят се в 3-литров буркан и се заливат догоре с ракията, към която са добавени карамфилите и канелата. Оставят се така на тъмно и хладно място за 40 дни, след което се прецеждат 3-4 пъти през марля и накрая се прибавят виното, захарта и есенцията. Да ви е сладко!

Орехов ликьор 4 вид:

40-60 броя зелени орехчета

1 литър ракия

250 гр.захар

щипка липов цвят

щипка бял равнец

1 индийско орехче.

Вземаме буркан, обвиваме го в хартия или плат, и поставяме всички посочени продукти в него. Престоява на слънце за 40 дни, прецежда се и след това може да се използва както за лечебна цел – можете да използвате за лечение на фалингит, язва, болки стомаха, бронхит, така и за почерпка с приятели.

Орехов ликьор 5 вид:

40 малки зелени орехчета

1 л. ракия

4 пръчки канела

пчелен мед

Нарязваме орехчетата на едро и ги поставяме в буркан от 3 литра. Заливаме ги с ракията и ги оставяме за 40 дни на тъмно и после прецеждаме през марля. Използваме мед, за да овкусим, като количеството зависи от личните ни вкусови предпочитания. Наливаме в бутилки, в които, за аромат, слагаме по две пръчки от канела за аромат.

Ликьорът е изключително полезен за профилактика срещу бактерии и всякакви паразити в стомаха.

Останалите зелени орехчета, след като го прецедите може да ги използвате да подсилване, а дори и боядисване на кестенява или черна коса. Рецепти вижте тук – ЕСТЕСТВЕНИ ОЦВЕТИТЕЛИ.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search