Трансплантация на коса

Трансплантацията на коса – възможен изход след тежък косопад

Косопадът е кошмар за мъжете. Освен това никак не е малък броят на тези, които са изправени пред загуба на коса в много ранна възраст. Това понякога се отразява тежко на самочувствието и поведението им.

Кога косопадът е проблем?

Загубата на 80-100 косъма дневно е нормална и е част от естествения процес на обновяване. Ако загубата на коса надхвърля тези граници обаче, е необходимо да се потърси причината за това и да се назначи съответното лечение. В тежките случаи на косопад, когато лечението не помага, а самочувствието рязко се срива, на помощ идва хирургичното решение – трансплантация на коса.

Що е то „трансплантация на коса”?

Свикнали сме да свързваме думата „трансплантация” с тежки и сложни операции, затова трудно бихме помислили да прибегнем към нея, когато става дума за косопад. В този случай обаче става въпрос за присаждане на собствена тъкан на пациента – коса, която просто се пренася от една част на тялото върху друга, обяснява проф. д-р Ферит Демиркан от Здравна организация „Аджъбадем” (Турция). Процедурата по присаждане на коса отнема между 4 и 6 часа – в зависимост от площта, на която ще се трансплантира, от избрания метод, както и от структурата на кожата и косата. Извършва се под местна упойка и пациентът не усеща никаква болка. След нея не остават разрези, шевове и белези.

Методи за трансплантация на коса

Съвременната медицина използва два основни метода за присаждане на коса. При метода „Трансплантация на фоликуларни единици“ (FUT) се взeма тъкан от здравата и окосмена част на тила и се трансплантира върху желания участък от главата. Мястото, откъдето се взимат присадките, се възстановява чрез пластични и реконструктивни методи. Шевовете са почти невидими и изчезват напълно 12-15 дни след хирургичната интервенция.

При метода „Извличане на фоликуларни единици“ (FUE) фоликулите се вземат поотделно от тила или друга част на тялото чрез специален уред, подобен на тънка игла, и се трансплантират на желаното място на главата. В този случай няма шевове и белези, а дискомфортът е сведен до минимум. Желателно е методът за присаждане да се избере индивидуално и след консултация с лекар, посочва проф. Демиркан. В „Аджъбадем” самата трансплантация се извършва от пластични хирурзи и експерти с дългогодишен опит.

Какво се случва след трансплантацията?

Още на следващия ден след процедурата пациентът може да се върне към обичайния си ритъм на живот. Възможно е в първите 2-3 дни в засегнатия участък на главата да има малки розови петънца, но те бързо избледняват. Трансплантираната коса ще израсне около 3 месеца след операцията и ще достигне нормалната си дължина в рамките на 6 месеца. Тъй като е взета от собствена тъкан на пациента, която не е засегната от косопада, няма опасност той повторно да загуби косата си, уверява проф. д-р Ферит Демиркан.

Здравна организация „Аджъбадем” ще участва в изложението „Мисия Здраве” (7-9 юни пред НДК), където ще представи специалните си летни предложения за трансплантация на коса и други процедури, предназначени специално за български пациенти.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search