СЛАДКО ОТ ЗЕЛЕНИ ОРЕХЧЕТА

ХРАНА и ПИТИЕТАСЛАДКО ОТ ЗЕЛЕНИ ОРЕХЧЕТА

walnut

 

Обичате ли сладко? Да, аз също, а когато опитате невероятното сладко от малки зелени орехчета, ще го заобичате още повече. Първо, обаче, трябва да си го направим, защото друго си е домашното производство. Залавям се на работа, а вие сте добре дошли да се присъедините към орехово-сладката ми мисия.

Първо изваждам всички необходими съдове, които ще ми потрябват. Непременно съм си купила и ръкавици, поне три чифта, за всеки случай, ако ги скъсам – орехчетата много оцветяват. Подреждам си тенджерата с вода, съд в който да беля, картофобелачката, защото с нея ми е по-удобно. А ето ги и продуктите, които са ми неоходими за

Сладко от зелени орехчета

80 зелени млади орехчета

1.250 кг захар

1.250 мл вода

1 пакетче лимонтозу

по желание, след четирите изварявания на орехчетата, към сладкото може да добавите портокалови корички

Въоръжавам се с картофобелачката и повечко свободно време и започвам да беля младите орехчета от зелената кора. Тенджерата със студена вода е вече до мен, добавила съм й половин чаена лъжичка лимонтозу, и в нея пускам обелените орехи.

Всичко е обелено, ура! Сега пълня тенджерата с чиста вода, отново изсипвам в нея орехчетата и след като водата заври, ги оставям да поврат за десет минути. Изсипвам врялата вода и я заменям със студена, все едно бланширам. Това упражнение се прави три пъти.

Разбира се, че ще ми бъде по-лесно да оставя орехчетата цели, но преодолявам мързела си и след третото изваряване ги разрязвам на половинки, защото знам, че без насъбралата се във вътрешността горчива вода ще ми е много по-вкусно. След процедурата с разполовяването на ядките, ги варя още веднъж, този път за двадесет минути.

И ето, че най-после стигам до заветния момент, когато започвам да варя сладкото. Приготвям си 1,250 мл. вода и изсипвам орехчетата вътре, добавям захарта и разбърквам. Оставям на бавен до умерен огън и ако реша да добавя и портокалови корички, сега е времето за тях.

След два часа или два часа и полвина сладкото ще бъде готово. През това време е добре често да го разбърквам и когато е вече достатъчно сгъстено, за да се отстрани от огъня, ще му добавя лимонтозуто. Нямам търпение!

- реклама -spot_img

Какви са полезните свойства на кафето?

Кафето е една от най-популярните топли напитки по цял свят. Тя ни носи енергия...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...

Кои храни съдържат bcaa аминокиселини?

Белтъчините съдържат 20 различни вида аминокиселини, които се поделят на 3 различни групи. Казано...

 4 храни за повишаване на енергията

Ако и вие сте от хората, които водят забързан начин на живот иса по-натоварени,...