Болки в стомаха?

ЗДРАВИБолки в стомаха?

Гастрит?

Болките в стомаха са често срещано оплакване от малки и големи. Причините са трудно откриваеми и често лекарите назначават терапия с лекарства, които потискат симптомите, а не лекуват причината. Тук стигаме и до емблематичното „четете листовката“. Ако в нея откриете фрази от рода на „симтоматично лечение“, потискане на симптомите“ и други подобни, то това лекарство няма да ви излекува, то просто ще премахне болката или каквото е там неразположението.

ВНИМАНИЕ!

Уморихте ли се от системните, дългогодишни стомашни притеснения и от диагнозата „нервен стомах“?

Тогава непременно потърсете начин как да се изследвате за бактерията Helicobacter pylori, открита неотдавна. В отделна статия ще публикуваме и отзиви от приложена терапия, след откриването на тази бактерия.

Нещо повече!

Има около 29 различни щама на Хеликобактер пилори.

Вече е доказано, че тази бактерия причинява хроничен гастрит, язвена болест и дори злокачествени заболявания на стомаха. Неотдавна откритата бактерия нанася доста щети в организма, тъй като първоизточниците на добро здраве и самоусещане са стомахът и храната. За съжаление над 50% от хората имат тази бактерия и то предимно в развиващите се страни. По-страшното е, че при над 80% от носителите не се проявяват никакви симптоми.

Начинът на разпространение не е много ясен все още. Досега са открити само механизмите за предаване – орално-орален, например целуването, замърсени храни и напитки, или чрез предмети. Слюнката е основният разпространител. Ето защо е важно да се поддържа висока хигиена, особено на ръцете преди хранене, тъй като не се знае дали не сме се докосвали но предмети, които вече са заразени с Helicobacter pylori.

Ясни примери са лошите и доста грозни навици на българите да се плюе по улиците, да се киха и кашля в ръката и след това да не се измива и още какво ли не. Дори продавачките в магазините за хранителни стоки или готвачи и сервитьори могат несъзнателно да ви заразят, ако не спазват хигиена. Колко често сте виждали в обществения транспорт някой да кихне в ръката си и после да се хване за дръжка, седалка, облегалка… Всъщност, примерите могат да бъдат много. Не забравяйте, че това масово плюене по улиците се настъпва и от домашните любимци. Така че е добре след разходка да им измивате краката, както и да ограничите разхождането в дома си с обувките, с които ходите навън.

В повечето случаи носителството на Helicobacter pylori е безсимптомно. Възможно е да се проявят преходни оплаквания като гадене, повръщане, разстройство, безапетитие, общо неразположение, но такива може и да липсват.

СМЯТА СЕ, ЧЕ САМОТО ИНФЕКТИРАНЕ В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ НАСТЪПВА В ДЕТСКА ВЪЗРАСТ

Може да се носи тази бактерия в организма години наред и да не се развива. Смята се, че ако заразата е настъпила в ранните години, то на по-късен етап може да се стигне до рак на стомаха.

МНОГО Е ВАЖНО, след като веднъж е доказано наличието на тази бактерия, да се започне лечение. Добре е партньорът ви също да се изследва, тъй като е възможно да е носител и да ви зарази отново. Високата хигиена в дома е много важна. Хранителната култура – също. Избягвайте общите салати, пиенето от една и съща чаша или бутилка, храненето с едни и същи прибори.

Наблюдавайте децата си и ги научете да си мият ръцете редовно, на де слагат в устата си какви ли не предмети, например навика в училище да се дъвче химикалката.

За най-ефективна се смята тройната терапия за двуседмичен период. Тя включва два антибиотика, тъй като тези коварни бактерии бързо се адаптират към антибиотиците и унищожаването се оказва трудно, дори невъзможно. Най-прилаганите антибиотици са амоксицилинът и кларитормицинът.

Инфекцията с Helicobacter pylori – ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕКУВА!

В отделни статии ще разгледаме различните методи за откриване на Helicobacter pylori, както и билки, които могат да помогнат или да се приемат за профилактика. Превантивни мерки не са излишни.

БИЛКИ в борбата с Хеликобактер пилори

- реклама -spot_img

Как да се подготвите за пролетно-лятното време?

Пролетта вече с пълна сила показва красотата си всеки ден и прогнозата за времето...

От плодовете, до секса – полезни съвети за справяне с пролетната умора

Как да хакнем собственото си тяло и да се преборим с широко разпространеното състояние...

Списък с последствията от недоимък на витамин D

• Диабет, тъй като витамин D играе ключова роля за контрола на кръвната захар; •...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...