Болки в стомаха?

Гастрит?

Болките в стомаха са често срещано оплакване от малки и големи. Причините са трудно откриваеми и често лекарите назначават терапия с лекарства, които потискат симптомите, а не лекуват причината. Тук стигаме и до емблематичното „четете листовката“. Ако в нея откриете фрази от рода на „симтоматично лечение“, потискане на симптомите“ и други подобни, то това лекарство няма да ви излекува, то просто ще премахне болката или каквото е там неразположението.

ВНИМАНИЕ!

Уморихте ли се от системните, дългогодишни стомашни притеснения и от диагнозата „нервен стомах“?

Тогава непременно потърсете начин как да се изследвате за бактерията Helicobacter pylori, открита неотдавна. В отделна статия ще публикуваме и отзиви от приложена терапия, след откриването на тази бактерия.

Нещо повече!

Има около 29 различни щама на Хеликобактер пилори.

Вече е доказано, че тази бактерия причинява хроничен гастрит, язвена болест и дори злокачествени заболявания на стомаха. Неотдавна откритата бактерия нанася доста щети в организма, тъй като първоизточниците на добро здраве и самоусещане са стомахът и храната. За съжаление над 50% от хората имат тази бактерия и то предимно в развиващите се страни. По-страшното е, че при над 80% от носителите не се проявяват никакви симптоми.

Начинът на разпространение не е много ясен все още. Досега са открити само механизмите за предаване – орално-орален, например целуването, замърсени храни и напитки, или чрез предмети. Слюнката е основният разпространител. Ето защо е важно да се поддържа висока хигиена, особено на ръцете преди хранене, тъй като не се знае дали не сме се докосвали но предмети, които вече са заразени с Helicobacter pylori.

Ясни примери са лошите и доста грозни навици на българите да се плюе по улиците, да се киха и кашля в ръката и след това да не се измива и още какво ли не. Дори продавачките в магазините за хранителни стоки или готвачи и сервитьори могат несъзнателно да ви заразят, ако не спазват хигиена. Колко често сте виждали в обществения транспорт някой да кихне в ръката си и после да се хване за дръжка, седалка, облегалка… Всъщност, примерите могат да бъдат много. Не забравяйте, че това масово плюене по улиците се настъпва и от домашните любимци. Така че е добре след разходка да им измивате краката, както и да ограничите разхождането в дома си с обувките, с които ходите навън.

В повечето случаи носителството на Helicobacter pylori е безсимптомно. Възможно е да се проявят преходни оплаквания като гадене, повръщане, разстройство, безапетитие, общо неразположение, но такива може и да липсват.

СМЯТА СЕ, ЧЕ САМОТО ИНФЕКТИРАНЕ В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ НАСТЪПВА В ДЕТСКА ВЪЗРАСТ

Може да се носи тази бактерия в организма години наред и да не се развива. Смята се, че ако заразата е настъпила в ранните години, то на по-късен етап може да се стигне до рак на стомаха.

МНОГО Е ВАЖНО, след като веднъж е доказано наличието на тази бактерия, да се започне лечение. Добре е партньорът ви също да се изследва, тъй като е възможно да е носител и да ви зарази отново. Високата хигиена в дома е много важна. Хранителната култура – също. Избягвайте общите салати, пиенето от една и съща чаша или бутилка, храненето с едни и същи прибори.

Наблюдавайте децата си и ги научете да си мият ръцете редовно, на де слагат в устата си какви ли не предмети, например навика в училище да се дъвче химикалката.

За най-ефективна се смята тройната терапия за двуседмичен период. Тя включва два антибиотика, тъй като тези коварни бактерии бързо се адаптират към антибиотиците и унищожаването се оказва трудно, дори невъзможно. Най-прилаганите антибиотици са амоксицилинът и кларитормицинът.

Инфекцията с Helicobacter pylori – ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕКУВА!

В отделни статии ще разгледаме различните методи за откриване на Helicobacter pylori, както и билки, които могат да помогнат или да се приемат за профилактика. Превантивни мерки не са излишни.

БИЛКИ в борбата с Хеликобактер пилори

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search