10 начина за здравословен живот

ТЯ И ТОЙ10 начина за здравословен живот

Здравословен живот

Започнете със Здравословно хранене

Подгответе вашата храна в началото на седмицата. Отделете два часа в неделя, за да планирате храна за седмица напред. Отидете до магазина и купете всички продукти, които сте предвидили – зеленчуци, плодове, яйца, риба, месо. Следвайте плана и се хранете здравословно с това, което предварително сте планирали за всеки ден от седмицата. Програмата ви за хранене съобразете със здравословното си състояние и разнообразие ( понеделник – риба, вторник – зеленчуково ястие, салати, сряда – пиле, четвъртък – зеленчуци, яйца и т.н., за всеки ден от седмицата), каквото може го пригответе предварително още в неделя или понеделник.

Здравословен живот

ПИЙТЕ ЧЕСТО ВОДА

Всеки път когато видите чаша, диспенсър за вода, чешма, бутилка, то нека това да ви подсеща да пиете вода и го направете веднага. Изпийте поне 10 големи глътки. Правете това поне 10 пъти на ден.

НАПРАВЕТЕ СПИСЪК с любимите ви от всяка група храни

Направете списък на храните, които най-много обичате от всяка група – месо, зеленчуци, плодове, въглехидрати и т.н. Постарайте се във всяка хранителна група да участват поне 10 храни. Игнорирайте широко разпространените съвети за какво трябва и не трябва да се яде, а се съсредоточете върху това, което е по вкуса ви.

Здравословен живот

НАДГРАЖДАЙТЕ ЦЕЛИТЕ СИ

Първата крачка се прави най-трудно и за да улесним този момент, е добре да имаме мотивация за него. Веднага след като успеем да направим първата крачка, обаче, тя трябва да бъде последвана от втора, по-голяма. Идеята е да се получи лавиноподобен ефект, при който всяка постигната цел води до покоряването на следващото предизвикателство. Например: Премахнете от менюто си храните, които няма да ядете, постепенно добавете към него здравословни продукти като риба, плодове, зеленчуци, на по-късен етап си пригответе по-силна, питателна храна, от която бихте могли да заделите и за следващия ден.

Направете си снимки и ги поставете на видимо място

Направете си снимка по бански и я сложете на място, където често ще можете да я виждате – на хладилника, на тоалетката, на монитора или където си изберете. По този начин лесно ще се ориентирате във всеки момент на какъв етап сте в момента и ще имате допълнителна мотивация за крайната цел, която искате да постигнете. Това ще бъде допълнителен стимул за вас и за да консумирате по-чиста храна и да спортувате редовно.

Здравословен живот

Разпределете правилно времето си

За да организирате по-добре личните и професионалните си задачи и за да успявате да завършите по-голяма част от тях, старайте се да работите в интервали от 30 минути. Можете да използвате най-обикновен таймер от вашия телефон или компютър, за да следите колко време отделяте на една задача. Когато изминат 30 минути, преминете към изпълнение на следващата. Този подход ще ви помогне да бъдете по-продуктивни, тъй като времето ви за действие е ограничено. Възможно е да се наложи да се връщате към една и съща задача по няколко пъти на ден, но винаги ще постигате напредък.

Превърнете фитнес тренировките си в приятно пътешествие

Твърде много хора се затормозяват с ненужно ограничителни диети, съчетани с непосилни тренировки, което е вредно. Вместо това си поставяйте цели и тренирайте усилено, но не допускайте мисълта за спорта да ви натоварва психически. Опитвайте се да гледате на тренировките като приятен път, който трябва да извървите, а не като досадно задължение, от което бързате да се освободите.

Здравословен живот

БЪДЕТЕ ЛИЧЕН ПРИМЕР за децата си

Да се чувствате добре не само ви дава по-голяма увереност в ежедневието, но е и добър пример за децата ви. Нека те виждат, че техните родители, макар и заети, успяват да намерят време за спорт – така ще насърчите и тях да предпочетат по-здравословен начин на живот.

Започнете да си обръщате внимание

Обърнете внимание на това как се чувствате. Забележете как тялото ви реагира, когато ядете определени храни. Наблюдавате как се чувствате по време на тренировки, след тях и между тях. По този начин ще можете да се самоанализирате и да направите най-оптималното за вас съчетание от подходящите за вас храни и спортен режим.

Нека всеки ваш ден започва с нещо положително

Започвайте деня си с нещо положително – прочетете нещо, което ви вдъхновява, слушайте музика, спортувайте. Целта е да откриете верния ключ, който да ви насочи към преследване на вашите хранителни и спортни цели. Така ще дадете добър и сигурен старт на деня си, вместо да оставяте всичко на случайността.

100procenta.info
100procenta.info
100procenta.info част от VIP MEDIA - Дигитални издания за свободна журналистика, автори на текстово, аудио и видео съдържание и всички, които искат да изразят своето мнение. Управляващ редактор и действителен собственик съгласно ЗЗДПДПОРДМУ: Радостина Минчева. Изданията се управляват от продуцентска компания "Вива Ефир" ЕООД, която отговаря за спазването на добрите журналистически принципи в редакционната политика, както и за всички въпроси свързани с рекламата в изданията. За връзка info@vipmedia.bg
- реклама -spot_img

Правилният човек за мен – партньорски хороскоп

Връзките между хората са сложен комплекс от много компоненти. Склонна съм да вярвам, че...

КОРЕМЪТ И ЖЕНСКАТА ЕНЕРГИЯ

Ние знаем твърде малко за тази важна област в женското тяло и често рушим...

Как се прави предложение за брак – няколко идеи

Няколко идеи за предложение за брак в снимки Как да направите предложение за брак по...

ТЯ! Или как мъжът определя високата класа на жената

Господа, Ето кои са основните критерии, по които да разберете, че си имате работа...