Яйца – как да ги съхраняваме правилно

 

Яйцата – как да ги съхраняваме правилно

 Яйцата са един от продуктите, които най-често присъстват в хранителния режим на повечето хора. Дали ще се консумират самостоятелно – сварени, яйца на очи, бъркани яйца, омлет, или ще присъстват като част от съставките в друго ястие или пък сладкиш, може почти да не мине ден без да ги сложим на масата. Заради честата необходимост от тях, се случва така, че за дълго време съхраняваме яйца в хладилника. Сигурни ли сме, обаче, че съхраняваме яйцата правилно? Тук ще ви запознаем с някои основни правила за правилното съхраняване на яйца.

Важно е най-напред да се уточни, че колкото и добре да съхранявате яйцата, изобщо не е препоръчително да ги държите за повече от месец и половина – желателно е да бъдат употребени преди изтичането на този срок. След това вече могат да бъдат много опасни и да ви причинят сериозни здравословни проблеми, включително и натравяния.

В повечето домакинства яйцата се съхраняват в специално приспособената за тях полица във вратата на хладилника. Това ни се струва съвсем логично, дори и само от гледна точка на правилното оптимизиране на пространството в хладилника. Хубаво, но целият труд по подреждането на яйцата във вратата на хладилника не само че се оказва излишен, но и изцяло неправилен ход. Причината е, че най-високата температура в хладилника е именно в неговата врата, а и когато я отваряме, за да вземем нещо друго отвътре, предизвикваме топъл вятър, който също отива във вратата. Затова яйцата трябва да се държат в подходящ за тях съд, добре затворен, навътре в хладилника.

Разбира се, хубаво е да проверяваме доколко са пресни яйцата още при закупуването им. Не е лесна задача да установим това още в супермаркета или кварталния магазин, откъдето си ги вземаме, тъй като единствената информация, която имаме пред себе си е срокът на годност, отбелязан на опаковката и евентуално да разчитаме на честната дума на продавача. Има възможност, обаче, като се приберем вкъщи, да видим колко са пресни закупените яйца. Слагаме хладка вода в дълбок съд и пускаме яйцето в него – ако потъне бързо на дъното, значи яйцето наистина е прясно, и обратното, ако изплува отгоре – продали са ни стари яйца.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search