ВМА ограничава приема на пациенти с коронавирус

- реклама -spot_img

ВМА ограничава приема на пациенти с коронавирус, съобщи началникът на болницата и председател на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той уточни, че е пристигнала нота от НАТО, в която било указано боенните здравни структури да пазят резерв от легла за контингента, влючително и чуждестранен. „Предстои да решим коя от двете ни инфекциозни клиники – във ВМА-София или ВМА-Сливен – ще приема цивилни и коя военни“, поясни ген. Мутафчийски. Той отказа повече подробности, тъй като ставало дума за класифицирана информация.

Припомняме, по-рано днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че 7 болници в столицата ще приемат пациенти с COVID-19, като сред тях посочи и ВМА. Както Скенер.нюз писа, още миналата седмица се заговори за реорганизация на хоспитализациите в София, но идеята беше досегашните болници на първа линия за борба с коронавируса да предадат щафетата. Точно от две от тях е дошло подобно искане – „Пирогов“ и ВМА, като аргументът на директора на спешния институт проф. Асен Балтов е, че има много заразен персонал, а на началника на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски – именно осигуряването на военния контингент. По информация на Скенер.нюз в момента има трима заразени военнослужещи.

Предстои здравният министър да издаде заповед за готвената реорганизация, от която ще стане ясно кои болници ще са на първа линия. По неофициална информация, РЗИ-София вече е получила устни указания да праща повече болни към „Света Анна“, Втора градска, Инфекциозна и Белодробна болници и по-малко, но по-тежките – към ВМА, „Пирогов“ и  „Александровска“. Всички лечебни заведения обаче запазват COVID-отделенията си.

„Днес за първи път имаме повече оздравели, отколкото заразени – 34 срещу 24“, посочи още ген. Мутафчийски на извънреден брифинг в МС. На него министър Кирил Ананиев пък увери, че лекари и болници няма да връщат пари на касата. „Такъв казус няма, дори не знам откъде се появи това недоразумение и е време да приключим с този дебат – никой няма да връща или отработва платеното му от НЗОК по време на извънредното положение“, заяви Ананиев.

Материалът ВМА ограничава приема на пациенти с коронавирус е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА