Искат МЗ да плаща за PCR тест на всеки хоспитализиран

- реклама -spot_img

Министерството на здравеопазването да плаща PCR тестовете при прием на пациенти в болниците, настояват Българска болнична асоциация, Национално сдружение на частните болници и Сдружението на общинските болници в България. Позицията им е изпратена както до министър Кирил Ананиев и до началника на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Ако МЗ въведе и заплаща тестването преди прием, това със сигурност щяло да възвърне спокойствието на пациентите с други заболявания, извън COVID-19, които в момента се страхуват да търсят медицинска помощ, за да не се заразят. „В същото време, такава стъпка е очаквана и логична, предвид поведението и инструкциите, подавани от МЗ и Националния оперативен щаб в последните 3 месеца в условията на пандемията“, смятат болничните асоциации.

Според тях лечебните заведения имат само две възможности по отношение на разпространението на коронавирусната инфекция при възстановяването на плановия прием. „Едната е да приемат пациентите без каквито и да било особености на протокола, съответно – контакт с останалите пациенти и с персонала на болницата. В случай обаче, че такъв пациент се окаже носител на вируса, той ще постави в заплаха и карантина огромна част от персонала на болницата и останалите пациенти в нея, с всички последици от това. Ето защо такъв сценарий не изглежда разумен. Вторият вариант е всички да се третират като потенциални вирусоносители и да се поставят в режим на изолация, включително с изразходване на предпазни средства и специален персонал за тяхното обслужване, тоест вкарване на допълнителни ресурси. По тази причина този подход също не е удачен“, обясняват от частните и общинските болници. Според тях единственият начин, по който може да се избегне развитието на тези два сценария, е пациентите, постъпващи за планов прием, без симптоми за инфекция, да бъдат предварително тествани с PCR за COVID-19.

От асоциациите уточняват, че такива тестове са въведени в много лечебни заведения като част от решенията на съответните ръководства за справяне с епидемиологичната обстановка, поради липса на единно решение от МЗ. Някои болници все още разполагат с дарени тестове, но в останалите пациентите сами си заплащат за PCR тест, който представят при приема.

„Скрининговото изследване за носителство на COVID-19 е част именно от процеса на оценка на здравословното състояние и по никакъв начин не противоречи на правото на пациента за достъп до лечение. Напротив – такава практика съществува отдавна по отношение на изследванията за HIV, HCV, HBV, сифилис и др., които масово се провеждат и дори се изискват преди прием, като в голяма част се самофинансират от пациентите. По тази причина считаме, че разходите за тези тестове от страна на Министерство на здравеопазването са в интерес на всички български пациенти и на нормалното функциониране на системата на здравеопазването. С особена сила това важи за случаи, в които пациентът ще бъде подлаган на анестезия, и тези, на които предстои лапароскопска или ендоскопска процедура. Това са процедури, при които има най-голям риск от заразяване на персонала“, пише още в позицията.

Материалът Искат МЗ да плаща за PCR тест на всеки хоспитализиран е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА