Искат МЗ да плаща за PCR тест на всеки хоспитализиран

ОБЩЕСТВОИскат МЗ да плаща за PCR тест на всеки хоспитализиран

Министерството на здравеопазването да плаща PCR тестовете при прием на пациенти в болниците, настояват Българска болнична асоциация, Национално сдружение на частните болници и Сдружението на общинските болници в България. Позицията им е изпратена както до министър Кирил Ананиев и до началника на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Ако МЗ въведе и заплаща тестването преди прием, това със сигурност щяло да възвърне спокойствието на пациентите с други заболявания, извън COVID-19, които в момента се страхуват да търсят медицинска помощ, за да не се заразят. „В същото време, такава стъпка е очаквана и логична, предвид поведението и инструкциите, подавани от МЗ и Националния оперативен щаб в последните 3 месеца в условията на пандемията“, смятат болничните асоциации.

Според тях лечебните заведения имат само две възможности по отношение на разпространението на коронавирусната инфекция при възстановяването на плановия прием. „Едната е да приемат пациентите без каквито и да било особености на протокола, съответно – контакт с останалите пациенти и с персонала на болницата. В случай обаче, че такъв пациент се окаже носител на вируса, той ще постави в заплаха и карантина огромна част от персонала на болницата и останалите пациенти в нея, с всички последици от това. Ето защо такъв сценарий не изглежда разумен. Вторият вариант е всички да се третират като потенциални вирусоносители и да се поставят в режим на изолация, включително с изразходване на предпазни средства и специален персонал за тяхното обслужване, тоест вкарване на допълнителни ресурси. По тази причина този подход също не е удачен“, обясняват от частните и общинските болници. Според тях единственият начин, по който може да се избегне развитието на тези два сценария, е пациентите, постъпващи за планов прием, без симптоми за инфекция, да бъдат предварително тествани с PCR за COVID-19.

От асоциациите уточняват, че такива тестове са въведени в много лечебни заведения като част от решенията на съответните ръководства за справяне с епидемиологичната обстановка, поради липса на единно решение от МЗ. Някои болници все още разполагат с дарени тестове, но в останалите пациентите сами си заплащат за PCR тест, който представят при приема.

„Скрининговото изследване за носителство на COVID-19 е част именно от процеса на оценка на здравословното състояние и по никакъв начин не противоречи на правото на пациента за достъп до лечение. Напротив – такава практика съществува отдавна по отношение на изследванията за HIV, HCV, HBV, сифилис и др., които масово се провеждат и дори се изискват преди прием, като в голяма част се самофинансират от пациентите. По тази причина считаме, че разходите за тези тестове от страна на Министерство на здравеопазването са в интерес на всички български пациенти и на нормалното функциониране на системата на здравеопазването. С особена сила това важи за случаи, в които пациентът ще бъде подлаган на анестезия, и тези, на които предстои лапароскопска или ендоскопска процедура. Това са процедури, при които има най-голям риск от заразяване на персонала“, пише още в позицията.

Материалът Искат МЗ да плаща за PCR тест на всеки хоспитализиран е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...