Тор за цветя и подправки в домашни условия

ГРАДИНАТор за цветя и подправки в домашни условия

тор за цветяКак да си приготвим тор в домашни условия

Как да подхранваме почвата с тор за подправки и цветя, която може да си направим сами

Цветята са част от семейството. Доказано е, че цветята чувстват, разбират дори четат мисли. Вижте тази статия за повече информация по темата. Но в този ред на мисли, грижата за цветята е задължителна във всеки дом.
Задължителното пресаждане пролет и/или есен е част от грижата за цветята в дома. Ако не е нужно да се сменя саксията, то поне поразровете пръстта, за да я обогатите с кислород. Така ще проверите и дали не е преполивана и сгъстена прекалено. Както и ще установите да няма паразити- мухички, червейчета и въшки.

Целогодишната грижа за цветята, обаче, се състои в това да се наторява редовно. Така ще подхранвате почвата и растенията ще се развиват здрави и красиви.
Най-лесният начин е да купите готова течна тор. Но ако искате да се погрижите за растенията както трябва, то забравете за химиите. Те доста често дават незабавен ефект, а след това цветята умират.

Как да си приготвим тор за цветя

Има няколко начина сами да си осигурим тор за любимите цветя. Разбира се – органична.
Изброените методи са събрани от форуми и коментари под статии на същата тема. Така че всяко предложение със сигурност е изпробвано и е добро. Не се колебайте да опитате.

Най-често срещаният метод за подсилване на почвата е с черупки от яйца. Събирайте черупките от яйцата, защото има за какво да ги използвате.

Вижте:
1. Ситно натрошени черупки в почвата подсилват растежа и цъфтежа. Изпробвано е на бегонии, но вероятно бе действало и на други цветя.
2. Черупките от яйца се накисват за около 2-3 седмици във вода. С водата от накиснатите черупки обогатяваме водата за поливане на цветята.
3. Поливане на цветята с вода, в която сме варили яйца.
4. Измити и изсушени черупки от яйца се смилат или стриват на ситно и се заравят в пръстта. Тествано е на сакъзчета, но вероятно действа на други цветя. Цъфтят много и с наситени цветове.
5. Черупките от яйца се накисват във вода. Чак след два –три дни се полива с тази вода.

 

Друг метод , за да си приготвите тор за цветя е да събирате банановите обелки. Изсушете ги, нарежете ги на дребно и ги заровете в пръста. Втори вариант за ползване на обелките от банан е да ги накисвате за няколко дни във водата, с която ще поливате цветята.
Бърз и лесен метод да минерализирате почвата е да поливате цветята с минерална вода.
Има статии в полза на утайката от кафе, но има и против този метод за обогатяване на почвата. Така че с кафето действайте по-внимателно. Но за сметка на това с чая действайте смело. Ако ви е останал чай не го изливайте в мивката, а полейте цветята. Може да го правите и умишлено, но разбира се – нека изтине.

ЧЕСЪН!
Великият чесън действа на всяко живо същество. Нарежете на дребно скилидки чесън и заровете в почвата. Това въздейства не само за наторяване , но и за лечение. Особено, ако има нападение на акарии и други паразити и гъбечни болести.
Забучена клечка кибрит с главичката надолу също е добър метод за борба с вредителите.
Най-често използваният метод е да се поливат растенията с водата, в която са варени картофи. Ако варите макарони, спагети и подобни тестени изделия, също не изхвърляйте водата, а полейте с нея цветенцата.

Вода от аквариум също е добър начин да си осигурите тор за цветя.

За невероятно бърз ефект, може да поливате растенията със следният разтвор: 2 пакетче суха мая се разтваря в 10 литра вода. Това е съотношението, което значи, че може да си приготвяте колкото ви е необходимо, а не всичката мая наведнъж.

Изключителен силен метод за подхранване на почвата и растенията е копривата. Прясна или изсушена заровете я наситнена в почвата на цветята и подправките, които отглеждате.

Всички тези методи да си приготвите тор за растенията са изключително ценни и ако отглеждате на балкона в сандъче – магданоз, копър, чесън, лук, чушки и всякакви други подправки. Защото тогава е задължително почвата да се подхранва, за да имат подправките полезните съставки, които са им присъщи. Подхранването е задължително да се прави с органична тор, а не химии.

Не забравяйте, че както подхранвате почвата на подправките, които отглеждате в домашни условия, така и те ще ви хранят, когато ги консумирате. Напомняме ви, че закупеният магданоз от големите вериги и магазини не е ясно дали не е отгледан с химии, за по бърз растеж. И ако нямате достъп до подправки от градина, за която знаете как се поддържа, то непременно си посадете най-обичаните от вас подправки в сандъчета и си отглеждайте сами.

Само така ще сте сигурни, че наистина си отглеждате био подправки.

- реклама -spot_img

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО: МИСИЯ – отгледай орхидея от бебе до възрастно растение

За всички, които харесват и обичат тези невероятно красиви и екзотични цветя, орхидеите предлагам...

Как се прави тор от коприва

Тор от Коприва (Urtica dioica)  24-часов извлек: взима се 1 кг прясна коприва (може да...

Грижи за растенията

3а повече светлина – Илюзията за непрекъснат приток на светлина ще постигнете, като обградите...

Направете си ефектен интериор с водни лилии и водни цветя

Експериментирайте с интериора във вашият дом, вила, градина с нещо изключително красиво и необичайно...