Подправки в саксия – подсилване на почвата с черупки от яйца

ГРАДИНАПодправки в саксия – подсилване на почвата с черупки от яйца

Подправки в саксияКак да подсилите почвата с

черупки от яйца

Да, ако отглеждате подправки на терасата, то непременно трябва да се погрижите и за почвата. Често обилното поливане води до по-бързо изтощаване на пръстта и подправките и цветята започват да боледуват.  Тогава ви е нужна тор за подправки. Но дори и да не се е стигнало до там е редно редовно да обогатявате почвата. Особено когато отглеждате подправки трябва да сте внимателни как и с какво се грижите за тях. Недопустимо е да използвате изкуствени торове.

Естествен метод за подсилване на почвата при отглеждането на подправки и цветя са черупките от варени яйца. Те са чудесен стимулатор, защото съдържат калций. Натрошават се и се смесват с горният слой от почвата в саксията или сандъчето.

черупки от яйцаДруг забавен, но и ефективен метод за използването на черупките от сварени яйца е да засадите подправките направо в тях. Може да ползвате половината черупка от сварено яйце, нежно да пробиете дупчица отдолу да сложите почва след това семената, след това да покриете с пръстта. Направете поне десетина – двадесет такива малки саксийки и ги наредете в подходящ съд, например тавичка. Може да го направите със семена от всякакви подправки – магданоз, копър, чубрица, босилек… Тавичката оставете на топло и светло място. Поливайте умерено. След като вече поникнат семенцата и разсада е готов за засаждане, то пригответе сандъче. Сложете в него пръст и направете малки ямки за всяка черупка. Сложете разсада заедно с черупките и покрийте с почва. Така се избягва стреса от пресаждането, а и е осигурен калции за месеци напред.

Така подправките ви ще растат бързо и ще се сгъстят. А и ще съдържат полезните вещества в себе си, заради които ги отглеждаме. Няма как бедна, изтощена почва да отгледа качествени като съдържание подправки.

100procenta.info
100procenta.info
100procenta.info част от VIP MEDIA - Дигитални издания за свободна журналистика, автори на текстово, аудио и видео съдържание и всички, които искат да изразят своето мнение. Управляващ редактор и действителен собственик съгласно ЗЗДПДПОРДМУ: Радостина Минчева. Изданията се управляват от продуцентска компания "Вива Ефир" ЕООД, която отговаря за спазването на добрите журналистически принципи в редакционната политика, както и за всички въпроси свързани с рекламата в изданията. За връзка info@vipmedia.bg
- реклама -spot_img

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО: МИСИЯ – отгледай орхидея от бебе до възрастно растение

За всички, които харесват и обичат тези невероятно красиви и екзотични цветя, орхидеите предлагам...

Как се прави тор от коприва

Тор от Коприва (Urtica dioica)  24-часов извлек: взима се 1 кг прясна коприва (може да...

Грижи за растенията

3а повече светлина – Илюзията за непрекъснат приток на светлина ще постигнете, като обградите...

Направете си ефектен интериор с водни лилии и водни цветя

Експериментирайте с интериора във вашият дом, вила, градина с нещо изключително красиво и необичайно...