Подправки в саксия – подсилване на почвата с черупки от яйца

Подправки в саксияКак да подсилите почвата с

черупки от яйца

Да, ако отглеждате подправки на терасата, то непременно трябва да се погрижите и за почвата. Често обилното поливане води до по-бързо изтощаване на пръстта и подправките и цветята започват да боледуват.  Тогава ви е нужна тор за подправки. Но дори и да не се е стигнало до там е редно редовно да обогатявате почвата. Особено когато отглеждате подправки трябва да сте внимателни как и с какво се грижите за тях. Недопустимо е да използвате изкуствени торове.

Естествен метод за подсилване на почвата при отглеждането на подправки и цветя са черупките от варени яйца. Те са чудесен стимулатор, защото съдържат калций. Натрошават се и се смесват с горният слой от почвата в саксията или сандъчето.

черупки от яйцаДруг забавен, но и ефективен метод за използването на черупките от сварени яйца е да засадите подправките направо в тях. Може да ползвате половината черупка от сварено яйце, нежно да пробиете дупчица отдолу да сложите почва след това семената, след това да покриете с пръстта. Направете поне десетина – двадесет такива малки саксийки и ги наредете в подходящ съд, например тавичка. Може да го направите със семена от всякакви подправки – магданоз, копър, чубрица, босилек… Тавичката оставете на топло и светло място. Поливайте умерено. След като вече поникнат семенцата и разсада е готов за засаждане, то пригответе сандъче. Сложете в него пръст и направете малки ямки за всяка черупка. Сложете разсада заедно с черупките и покрийте с почва. Така се избягва стреса от пресаждането, а и е осигурен калции за месеци напред.

Така подправките ви ще растат бързо и ще се сгъстят. А и ще съдържат полезните вещества в себе си, заради които ги отглеждаме. Няма как бедна, изтощена почва да отгледа качествени като съдържание подправки.

Start typing and press Enter to search