Подправки в саксия

- реклама -spot_img

магданоз в саксияКак да си отгледате

подправки на балкона

Създаването на една малка градина на балкона е изключително удоволствие и терапия. Не на последно място това хоби би ви осигурило постоянен достъп до пресни подправки.

Удоволствието да създадете малка градина на балкона и да се грижите за нея е не само полезно хоби, а и терапия. Допирът до почвата и зелените растения отнема негативната енергия и зарежда с положителна. Най-ефективният метод за медитация или просто да си отпочинете е на слънчевия балкон, заобиколени не само от цветя, но и от подправки. Съзнателно или подсъзнателно това занимание зарежда тялото и душата ви със силна позитивна енергия.

Една добра идея е в единия край на балкона да поставите цветята, а другия край обособите кът за вашата малка градинка. Така си осигурявате три сезона – пролет, лято и есен, да имате един зелен кът в дома си за отмора и разтоварване. Два стола и малка масичка ще допълнят удоволствието.

За домашната градина ще са ви нужни няколко сандъчета. Тях може да ги подредите в тази част на балкона, която по-дълго време е слънчева. Ако имате възможност може да направите етажерки на които едно върху друго да слагате сандъчетата. Може да използвате и металните рамки, които се слагат на парапета на балкона и така да изнесете сандъчетата извън него. Пригответе си поне пет сандъчета. Добре е да използвате нова пръст и тор, но ако ползвате стара (от някакви саксии) то имайте предвид, че тази почва е вече изтощена. Смесете я с нова за обогатяване. Всяко сандъче е за определена подправка според вашите предпочитания – магданоз, чубрица, копър, маточина, мента, лук, чесън, люти чушки… Всички тези полезни растения са не само вкусни подправки, но имат и лековити свойства. Те могат да бъдат отглеждани на балкона и да ви бъдат винаги под ръка. Така ще бъдете сигурни, че не са отгледани с химически стимуланти.

През месец април и май може да си ги засадите от семе. Продава се вече дори в големите вериги за хранителни стоки. В по-късните месеци търсете вече разсад. А по отношение на лук и чесън – всяка стара глава, която вече е тръгнала да расте, просто я засадете. За няколко дни вече ще имате зелен лук и зелен чесън. Ако ползвате само зелените части за салати и гответе, то не е нужно дори да вадите цялата глава, която сте засели. Просто срежете с ножичка перата на лука или чесъна. Скоро от същата глава ще се покажат нови такива. Така може да поддържате постоянно наличие на зелен лук и чесън в дома.

С пет – шест сандъчета с различни подправки вие си осигурявате удоволствието да отгледате собствена мини градинка на балкона. Част от подправките може да изсушите и за зимата, защото колкото повече берете от тях те толкова повече ще растат. И в случай че ви идват в повече от нужното, то непременно си изсушете за зимата.

Потърсете в сайта статии за това как се отглеждат различните подправки и как може да си направите тор за подправки в домашни условия.

Приятни занимания!

магданоз в саксия

 

Лук

лук на балкона

Магданоз и лук

 

 Подправки в саксия

 

Джоджен

 Подправки в саксия

Джоджен

 Подправки в саксия

 

 

Джоджен

 

 Подправки в саксия

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА