Подправки в саксия

магданоз в саксияКак да си отгледате

подправки на балкона

Създаването на една малка градина на балкона е изключително удоволствие и терапия. Не на последно място това хоби би ви осигурило постоянен достъп до пресни подправки.

Удоволствието да създадете малка градина на балкона и да се грижите за нея е не само полезно хоби, а и терапия. Допирът до почвата и зелените растения отнема негативната енергия и зарежда с положителна. Най-ефективният метод за медитация или просто да си отпочинете е на слънчевия балкон, заобиколени не само от цветя, но и от подправки. Съзнателно или подсъзнателно това занимание зарежда тялото и душата ви със силна позитивна енергия.

Една добра идея е в единия край на балкона да поставите цветята, а другия край обособите кът за вашата малка градинка. Така си осигурявате три сезона – пролет, лято и есен, да имате един зелен кът в дома си за отмора и разтоварване. Два стола и малка масичка ще допълнят удоволствието.

За домашната градина ще са ви нужни няколко сандъчета. Тях може да ги подредите в тази част на балкона, която по-дълго време е слънчева. Ако имате възможност може да направите етажерки на които едно върху друго да слагате сандъчетата. Може да използвате и металните рамки, които се слагат на парапета на балкона и така да изнесете сандъчетата извън него. Пригответе си поне пет сандъчета. Добре е да използвате нова пръст и тор, но ако ползвате стара (от някакви саксии) то имайте предвид, че тази почва е вече изтощена. Смесете я с нова за обогатяване. Всяко сандъче е за определена подправка според вашите предпочитания – магданоз, чубрица, копър, маточина, мента, лук, чесън, люти чушки… Всички тези полезни растения са не само вкусни подправки, но имат и лековити свойства. Те могат да бъдат отглеждани на балкона и да ви бъдат винаги под ръка. Така ще бъдете сигурни, че не са отгледани с химически стимуланти.

През месец април и май може да си ги засадите от семе. Продава се вече дори в големите вериги за хранителни стоки. В по-късните месеци търсете вече разсад. А по отношение на лук и чесън – всяка стара глава, която вече е тръгнала да расте, просто я засадете. За няколко дни вече ще имате зелен лук и зелен чесън. Ако ползвате само зелените части за салати и гответе, то не е нужно дори да вадите цялата глава, която сте засели. Просто срежете с ножичка перата на лука или чесъна. Скоро от същата глава ще се покажат нови такива. Така може да поддържате постоянно наличие на зелен лук и чесън в дома.

С пет – шест сандъчета с различни подправки вие си осигурявате удоволствието да отгледате собствена мини градинка на балкона. Част от подправките може да изсушите и за зимата, защото колкото повече берете от тях те толкова повече ще растат. И в случай че ви идват в повече от нужното, то непременно си изсушете за зимата.

Потърсете в сайта статии за това как се отглеждат различните подправки и как може да си направите тор за подправки в домашни условия.

Приятни занимания!

магданоз в саксия

 

Лук

лук на балкона

Магданоз и лук

 

 Подправки в саксия

 

Джоджен

 Подправки в саксия

Джоджен

 Подправки в саксия

 

 

Джоджен

 

 Подправки в саксия

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search