ЗАКУСКАТА ПОМАГА НА ДЕЦАТА

ЗДРАВИЗАКУСКАТА ПОМАГА НА ДЕЦАТА

ЗАКУСКАТА ПОМАГА НА ДЕЦАТАЗАКУСКАТА ПОМАГА НА ДЕЦАТА ДА СЕ ПРЕДСТАВЯТ ПО-ДОБРЕ В УЧИЛИЩЕ

NESQUIK е пълноценна зърнена закуска направена с пълнозърнести култури, витамини, минерали, Калций и Желязо, като част от балансираната закуска, помага на децата за по-добро представяне в училище

Според национално проучване на храненето и хранителния статус на учениците в България, едва 20.2% от от децата на възраст между 7 и 18 години консумират редовно (до 5 пъти седмично) пълнозърнести храни и закуски. Същото изследване показва, че само около 50% от децата редовно консумират плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти. Наред с нездравословния модел на хранене, при голяма част от децата в ученическа възраст, се наблюдава ниска физическа активност. Само 20-36% от момичетата и 37-47% от момчетата имат умерена до интензивна физическа активност от 60 минути почти всеки ден. Същевременно средно 40% от децата ежедневно стоят повече от 5 часа извън учебните занятия пред компютъра и телевизора. През последните десетилетия се наблюдават неблагоприятни характеристики и тенденции в храненето на населението в България, включително и сред децата.

Според доцент Веселка Дулева, Национален консултант по хранене и диететика един от съществените проблеми на общественото здраве през последните години е непрекъснато повишаващият се относителен дял на лица, включително и деца с наднормено тегло, което се свързва с повишен риск от развитие на редица хронични заболявания. Въпреки че една от стратегиите за поддържане на нормално тегло и добро здраве е препоръката за редовно закусване, доц. Дулева допълва още, че при редица изследвания е установено намаляване на дела с всяка изминала година на хората, които закусват. В Европа, около 10-15% от децата не закусват редовно сутрин. Изследвания, проведени в Харвард показват, че лицата, които закусват редовно поддържат здравословно тегло и в тази група затлъстяването се среща 3 пъти по-рядко, отколкото при тези, които не закусват. Изследователите от Харвард считат, че закуската е най-важното хранене за деня и установяват, че консумирането на пълнозърнести храни на закуска повлиява благоприятно здравето в сравнение с други видове закуски.

Доцент Дулева допълва още, че закуската е важна за успешния старт на деня и тя трябва да осигури около 20-25% от необходимите на тялото енергия и хранителни вещества за деня. Според Веселка Дулева закуската оказва влияние върху представянето на децата в училище и децата, които закусват сутрин показват по-добри резултати за запаметяване, усвояване на нови знания и умения, задържане на вниманието и повече креативност по време на учебния процес.
Освен разнообразно, препоръчително е храненето да бъде редовно, 3-5 пъти дневно. Редовното хранене предотвратява приема на големи количества храна наведнъж и допринася за по-добро храносмилане. Затова и закуската е важна част от балансираното хранене, която подобрява умствената и физическа активност в сутрешните часове и осигурява енергия и хранителни вещества за нормално функциониране на органите и системите на човешкото тяло. Именно за това закуската не бива да се пропуска и трябва да бъде разнообразна. Добър избор са зърнените закуски, приготвени с пълнозърнести видове брашна, с намалено съдържание на захар, сол и мазнини, съчетани с мляко или плодов сок.

Зърнени закуски Нестле винаги се стремят да улеснят родителите в техния стремеж да изградят най-добрите навици у децата и да предоставят хранителни продукти от най-високо качество с прекрасен вкус. Като част от своят глобален ангажимент, обявен официално в началото на миналата година, компанията се ангажира до края на 2015 г. да продължава да подобрява хранителната стойност на 20 марки зърнени закуски за деца и подрастващи, включително и една от най-харесваните сред децата закуски – NESQUIK.

NESQUIK е направен с пълнозърнести култури, витамини, минерали, Калций и Желязо и като част от балансираната закуска, той помага на децата и младежите да се справят успешно с училищния ден.

ЗАКУСКАТА ПОМАГА НА ДЕЦАТА

- реклама -spot_img

Как да се подготвите за пролетно-лятното време?

Пролетта вече с пълна сила показва красотата си всеки ден и прогнозата за времето...

От плодовете, до секса – полезни съвети за справяне с пролетната умора

Как да хакнем собственото си тяло и да се преборим с широко разпространеното състояние...

Какви са полезните свойства на кафето?

Кафето е една от най-популярните топли напитки по цял свят. Тя ни носи енергия...

Списък с последствията от недоимък на витамин D

• Диабет, тъй като витамин D играе ключова роля за контрола на кръвната захар; •...