ЗАКУСКАТА ПОМАГА НА ДЕЦАТА

ЗАКУСКАТА ПОМАГА НА ДЕЦАТАЗАКУСКАТА ПОМАГА НА ДЕЦАТА ДА СЕ ПРЕДСТАВЯТ ПО-ДОБРЕ В УЧИЛИЩЕ

NESQUIK е пълноценна зърнена закуска направена с пълнозърнести култури, витамини, минерали, Калций и Желязо, като част от балансираната закуска, помага на децата за по-добро представяне в училище

Според национално проучване на храненето и хранителния статус на учениците в България, едва 20.2% от от децата на възраст между 7 и 18 години консумират редовно (до 5 пъти седмично) пълнозърнести храни и закуски. Същото изследване показва, че само около 50% от децата редовно консумират плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти. Наред с нездравословния модел на хранене, при голяма част от децата в ученическа възраст, се наблюдава ниска физическа активност. Само 20-36% от момичетата и 37-47% от момчетата имат умерена до интензивна физическа активност от 60 минути почти всеки ден. Същевременно средно 40% от децата ежедневно стоят повече от 5 часа извън учебните занятия пред компютъра и телевизора. През последните десетилетия се наблюдават неблагоприятни характеристики и тенденции в храненето на населението в България, включително и сред децата.

Според доцент Веселка Дулева, Национален консултант по хранене и диететика един от съществените проблеми на общественото здраве през последните години е непрекъснато повишаващият се относителен дял на лица, включително и деца с наднормено тегло, което се свързва с повишен риск от развитие на редица хронични заболявания. Въпреки че една от стратегиите за поддържане на нормално тегло и добро здраве е препоръката за редовно закусване, доц. Дулева допълва още, че при редица изследвания е установено намаляване на дела с всяка изминала година на хората, които закусват. В Европа, около 10-15% от децата не закусват редовно сутрин. Изследвания, проведени в Харвард показват, че лицата, които закусват редовно поддържат здравословно тегло и в тази група затлъстяването се среща 3 пъти по-рядко, отколкото при тези, които не закусват. Изследователите от Харвард считат, че закуската е най-важното хранене за деня и установяват, че консумирането на пълнозърнести храни на закуска повлиява благоприятно здравето в сравнение с други видове закуски.

Доцент Дулева допълва още, че закуската е важна за успешния старт на деня и тя трябва да осигури около 20-25% от необходимите на тялото енергия и хранителни вещества за деня. Според Веселка Дулева закуската оказва влияние върху представянето на децата в училище и децата, които закусват сутрин показват по-добри резултати за запаметяване, усвояване на нови знания и умения, задържане на вниманието и повече креативност по време на учебния процес.
Освен разнообразно, препоръчително е храненето да бъде редовно, 3-5 пъти дневно. Редовното хранене предотвратява приема на големи количества храна наведнъж и допринася за по-добро храносмилане. Затова и закуската е важна част от балансираното хранене, която подобрява умствената и физическа активност в сутрешните часове и осигурява енергия и хранителни вещества за нормално функциониране на органите и системите на човешкото тяло. Именно за това закуската не бива да се пропуска и трябва да бъде разнообразна. Добър избор са зърнените закуски, приготвени с пълнозърнести видове брашна, с намалено съдържание на захар, сол и мазнини, съчетани с мляко или плодов сок.

Зърнени закуски Нестле винаги се стремят да улеснят родителите в техния стремеж да изградят най-добрите навици у децата и да предоставят хранителни продукти от най-високо качество с прекрасен вкус. Като част от своят глобален ангажимент, обявен официално в началото на миналата година, компанията се ангажира до края на 2015 г. да продължава да подобрява хранителната стойност на 20 марки зърнени закуски за деца и подрастващи, включително и една от най-харесваните сред децата закуски – NESQUIK.

NESQUIK е направен с пълнозърнести култури, витамини, минерали, Калций и Желязо и като част от балансираната закуска, той помага на децата и младежите да се справят успешно с училищния ден.

ЗАКУСКАТА ПОМАГА НА ДЕЦАТА

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search