6.8 C
София
3 декември 2022
HomeЗДРАВЕСъвети за изграждане и поддържане на имунитет

Съвети за изграждане и поддържане на имунитет

Date:

Ето няколко съвета за изграждане на имунитет на децата, и не само

Първо се уверете, че детето редовно мие ръцете си и използва тоалетната. Друг начин за подобряване на имунитета е като се храним с добре балансирана диета, богата на пробиотици, като кисело мляко и кефир. Други здравословни избори включват орехи, плодове и зеленчуци с високо съдържание на витамин С и цинк и нетлъсто месо.

Освен това практикувайте самоуспокояващи техники като дълбоко дишане и йога.

 

Билкови лекарства

Билковите лекарства за изграждане и подсилване на имунитет могат да бъдат изключително полезни за подобряване на естествените защитни сили на тялото ви. Някои билки се приемат, други се използват за локално приложение. За щастие има билкова комбинация за изграждане и поддържане на имунитет. Адаптогените са полезни за тези, които боледуват често или пътуват много. Тези билки помагат за засилване на имунната система на организма, стимулират белите кръвни клетки и се борят срещу вируси и бактерии.

Билкови лекарства за имунитет

Билковите препарати за изграждане и поддържане на имунитет са отлична алтернатива на фармацевтичните лекарства. Сред най-често предписваните билки за тази цел са ехинацея, женшен, чесън и гъби рейши. Тези билки подсилват имунната система поради своите антимикробни, антиоксидантни и богати на хранителни вещества свойства. Тези билки са чудесен вариант, ако искате да подобрите имунната си функция през всеки сезон. В зависимост от това кой от тях изберете, комбинацията може да ви помогне да се борите със заболявания, да предотвратите болести и да повишите енергийните си нива.

Някои от най-добрите билки за изграждане на имунитет включват бъз и ехинацея. Преди да започнете нов билков режим, важно е да говорите с квалифициран билкар, за да сте сигурни, че получавате най-полезните ползи. Освен това трябва да сте наясно с опасностите от смесването на определени билки с лекарства, отпускани с рецепта.

Запомнете, превенцията е по-добра от лечението. Ако имате хронично заболяване, билковите комбинации за изграждане на имунитет може да са добър вариант.

 

Диета на растителна основа

Храненето на растителна диета е чудесен начин да подкрепите имунната си система. Тези ястия трябва да се основават на зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, семена и плодове. Растенията са чудесен източник на антиоксиданти и основни хранителни вещества. Витамините и фитохимикалите в растенията защитават клетките ви от увреждане, причинено от свободните радикали, и поддържат тялото ви в състояние на баланс. Когато сте на растителна диета, вие също така осигурявате на тялото си важни хранителни вещества и антиоксиданти, които укрепват имунната ви система и ви поддържат здрави.

В допълнение към изграждането на имунитет, храненето на растителна диета може да намали количеството на по-малко здравите чревни бактерии в тялото ви. Всъщност е доказано, че някои бактерии в червата може да са отговорни за появата на хронично заболяване. Като ограничите приема на преработени храни и увеличите приема на цели храни, вие ще се предпазите от хронични заболявания, като същевременно ще поддържате здравето на имунната си система в дългосрочен план.

Когато избирате храни за вашата диета, опитайте растителна версия на някои от любимите си храни. Можете да започнете, като замените веган месото с WFPB храни. Стремете се към малки цели и постепенно преминете към пълноценна растителна диета. Ще се радвате, че го направихте! Няма нужда да бързате, когато растителната диета може да ви помогне да постигнете целите си!

 

Упражнения

Проучванията показват, че физическата активност повишава имунната система на организма. Упражненията увеличават циркулацията на кръвта и лимфата и активира имунната система чрез набиране на високоспециализирани имунни клетки, които атакуват вируси и бактерии. Упражненията повишават имунните клетки в далака и лимфоидните тъкани. Според проучването на Nieman 45-минутна разходка може да повиши имунитета. Това е впечатляващо време, за да се включи имунната система.

Проучванията показват, че както умерените, така и високоинтензивните упражнения подобряват имунната функция. Докато умерените упражнения подобряват имунната функция, интензивните упражнения понякога могат да увредят клетките на тялото.

Изследванията също така свързват социалната подкрепа също е важна. Поради тази причина упражненията с приятели и семейство подобряват имунната функция. И това е чудесен начин за изграждане на социални връзки с други хора. Освен засилване на имунната функция, социалното взаимодействие също може да бъде полезно.

Извършването на физическа активност помага на имунната система по много начини. Повечето видове упражнения увеличават производството на бели кръвни клетки. Възпалителните маркери в кръвта спадат по време на тренировка, което прави имунната система по-ефективна в борбата с инфекциите. Въпреки това, продължителната физическа активност е от решаващо значение за укрепване на имунната система. Упражнението повече от веднъж седмично не дава на човек същите ползи за имунитета като редовното упражняване. Полученото повишаване на имунитета може да продължи месеци или дори години.

Управление на стреса

Стресът има отрицателно въздействие върху нашето здраве. Докато някои хора могат да се справят с множество стресови ситуации, без да изпитат лоши ефекти, други могат да станат по-склонни към определени състояния.

Например

Много, високите нива на стрес могат да причинят сърдечни заболявания и коронарна артериална болест. Докато някои хора може да възприемат тези напрежения като нормални, много не го правят. Като се научим да се справяме с тези предизвикателства и да намалим негативните ефекти от стреса, можем да защитим цялостното си здраве. Според Националния институт за психично здраве има два основни вида стрес. Един вид стрес е остър и се развива, когато сме изложени на скорошен или предстоящ натиск.

Хроничният и психологическият стрес може да повлияе на имунната система. Имунната система е чувствителна към стрес и може да промени количеството на лимфоцитите и естествените клетки убийци, които произвежда. И двете клетки се борят с вируси и бактерии и могат да бъдат увредени от хроничен стрес.

Да се научите да намалявате стреса си може да помогне на имунната ви система да се бори с болестта и да ви поддържа здрави. Първата стъпка в изграждането на имунитет чрез управление на стреса е да се научите как да разпознавате вашите стресори. Ако не можете да идентифицирате стресора, опитайте се да го идентифицирате и да разпознаете какво го влошава.

 

Стаден имунитет

Стадният имунитет възниква, когато голям процент от общността развие имунитет към определена болест. Това прави риска от разпространение на инфекцията сред други членове на общността много по-нисък, отколкото би бил без имунитета на по-голямата част от населението. Това също помага на тези с по-слаба имунна система, защото хората, които са имунизирани срещу определено заболяване, действат като буфер и бариера около тези, които не са. Това може да е нещо добро по много начини, но също така е важно да запомните, че е невъзможно да се създаде колективен имунитет без ефективни ваксини.

Стадният имунитет изгражда имунна защита за общността. Груповият имунитет защитава всички в общността срещу епидемия, като предотвратява разпространението на микроби и болести сред членовете на населението. 

Колективният имунитет помага за предотвратяване на разпространението на някои болести, като нов коронавирус. Той действа, като прави голяма част от населението имунизирано срещу болестта и по този начин предотвратява разпространението й сред други. Въпреки че груповият имунитет не предпазва всички от всички болести, той може да предотврати широко разпространени огнища и заболяване, което няма лечение. Груповият имунитет също може да попречи на дадено заболяване да унищожи цялата популация. Можете да допринесете за изграждането на имунитет във вашата общност, като предотвратите разпространението на определена болест.

Билки

Лечебните растения съществуват от хиляди години и днес можем да намерим много билкови добавки, които да подпомогнат имунната ни система. Въпреки че билковите добавки не са предназначени да ни направят имуностимулиращи супергерои, те със сигурност могат да ни направят по-здрави и по-малко податливи на болести. Например, ехинацеята, растение, произхождащо от Съединените щати, се свързва с много различни ползи за здравето, включително способността й да поддържа здравословна лимфна циркулация, противовъзпалителни свойства и свойства за заздравяване на рани.

Други билки за изграждане на имунитет са рейши, ехинацея и аюрведа. Рейши, гъба от високите Хималаи, е друга популярна имуностимулираща билка. Действа в подкрепа на функцията на бъбреците и далака и подобрява цялостното здраве и е ефективен при регулиране на нивата на кръвната захар. И двете се предлагат като капсули и чайове, но ги консумирайте заедно за максимална полза.

Ехинацеята е растение от семейството на маргаритките, което има нисък риск от увреждане на тялото. Много проучвания показват, че ехинацеята е полезна за подсилване на имунната система и борбата с инфекциите. Болницата Mount Sinai изброява ехинацеята като антивирусна и антиоксидантна билка. Приемът на ехинацея ще подкрепи имунната система и ще ви предпази от обикновени настинки и грипни вируси. В България има и готова билкова смес по рецепта, която подпомага имунитета. 

Билкови лекарства за имунитет

Състав: Сибирски жен-шен, котешки нокът, риган, ехинацея, котешка стъпка, ашваганда, астрагал, бъз плод, бъзак, шипкова люспа, пао дарко.

 

Ваксини

Ваксините действат, като обучават имунната система да разпознава и атакува патогени. Те въвеждат молекули от патоген, наречени антигени, в тялото, където имунната система след това произвежда антитела срещу тях. Антигените също помагат на имунната система да запомни патогена за по-късна употреба. Това помага на имунната система да се бори с болестта, като атакува патогена, преди той да има шанса да се разпространи. Ваксините имат много предимства пред естествения процес на инфекция, включително по-малък риск и по-бързо възстановяване.

Някои ваксини изискват повече от една доза, за да осигурят пълен имунитет. Ваксините, които изискват многократни дози, може да не осигурят пълна защита след първата доза, така че е важно да се направят няколко ваксини. Например, Hib ваксината предпазва малките деца от менингит, но може да изисква две или три дози, за да защити напълно хората. С други думи, ваксината има защитен ефект, който се простира отвъд целевото заболяване.

Въпреки широко разпространеното обществено противопоставяне на ваксинацията, някои страни ваксинират населението си, за да защитят уязвимите групи. Процесът е известен като колективен имунитет. Стаден имунитет предпазва уязвимите групи от населението, като ограничава разпространението на болестта сред здрави индивиди. Учените и служителите в общественото здравеопазване все още изучават праговете, при които имунитетът започва да намалява. Един пример за това е Гамбия, която ваксинира най-малко 70% от населението си.

- реклама -spot_img
- реклама -spot_img
100procenta.info
100procenta.info
100procenta.info част от VIP MEDIA - Дигитални издания за свободна журналистика, автори на текстово, аудио и видео съдържание и всички, които искат да изразят своето мнение. Управляващ редактор и действителен собственик съгласно ЗЗДПДПОРДМУ: Радостина Минчева. Изданията се управляват от продуцентска компания "Вива Ефир" ЕООД, която отговаря за спазването на добрите журналистически принципи в редакционната политика, както и за всички въпроси свързани с рекламата в изданията. За връзка info@vipmedia.bg

Subscribe

- реклама -spot_img