0 C
София
31 януари 2023
HomeИМУНИТЕТКакво е Имунитет

Какво е Имунитет

Date:

Думата „имунитет“ произлиза от латинското „immunitas“, което е правният статут на римските градове-държави, предоставящ им имунитет от общински задължения и плащащ данък на Рим. Латинската дума munis, която означава „промяна“, се отнася до размяната на стоки. Лукан използва термина метафорично, за да опише псили, народ от Северна Африка. Тези хора са били имунизирани срещу болести въз основа на способността на имунната система да разпознава и елиминира чужди организми.

В допълнение към специфичните компоненти, имунната система има два неспецифични компонента. Неспецифичните компоненти служат като бариери и елиминатори за вредните микроорганизми и помагат на гостоприемника да се адаптира към нови инфекции и заболявания.

Има два вида имунитет: вроден и адаптивен. Вроденият имунитет се среща при всички метазои, докато адаптивният имунитет се среща само при гръбначните. Вроденият имунитет е първата линия на защита срещу болести, но не е дългосрочна защита.

Вроденият имунитет е сложен процес. Имунната система използва клетки, наречени лимфоцити, за да се бори с чужди вещества. Тези клетки започват живота си в костния мозък и узряват в В-лимфоцити и Т-лимфоцити в тимусната жлеза. В-клетките действат като военното разузнаване на тялото, изпращайки защити, за да се придържат към своите цели. Т-клетките унищожават нашествениците. Когато имунната система открие чуждо вещество, имунната система реагира чрез освобождаване на химикали, които сигнализират на фагоцитите да го атакуват.

Естествените и адаптивни имунни системи могат да бъдат придобити чрез излагане на чужд организъм или изкуствено. И двата вида могат да осигурят защита. Пасивният имунитет, от друга страна, разчита на антитела, които гостоприемникът вече притежава. В случай на пасивен имунитет, детето наследява антитела от майка си. Пасивният имунитет обаче е краткотраен и изисква бустерни дози за поддържане на защитата. Този тип имунитет също кара бебето да развие по-висок риск от заразяване с инфекциозно заболяване, отколкото активния имунитет.

Груповия имунитет предпазва уязвимите групи от населението, като ограничава разпространението на болестта сред здрави индивиди. Учените и служителите в общественото здравеопазване все още изучават праговете, при които имунитетът започва да намалява. Един пример за това е Гамбия, която ваксинира най-малко 70% от населението си.

100procenta.info
100procenta.info
100procenta.info част от VIP MEDIA - Дигитални издания за свободна журналистика, автори на текстово, аудио и видео съдържание и всички, които искат да изразят своето мнение. Управляващ редактор и действителен собственик съгласно ЗЗДПДПОРДМУ: Радостина Минчева. Изданията се управляват от продуцентска компания "Вива Ефир" ЕООД, която отговаря за спазването на добрите журналистически принципи в редакционната политика, както и за всички въпроси свързани с рекламата в изданията. За връзка info@vipmedia.bg