Проф. Ангелов: Нямаме право да си избираме пациентите

ОБЩЕСТВОПроф. Ангелов: Нямаме право да си избираме пациентите

„Аз съм лекар. Полагал съм клетва. Лекарите винаги сме работили рамо до рамо с медицинските сестри. Никога не съм си представял, че мога да подбирам пациентите си по някакъв начин. Тези колеги работят в Дулово, те са хора от този град. Този град разчита на тях. Какво ще стане, ако утре откажат да лекуват хора с инфаркт, защото са трудни за обслужване? А ако откажат да обслужват родилки, защото е много напрегнато? Тогава къде е медицината, къде е милосърдието, къде е клетвата на Флорънс Найтингейл? Нямаме право да избираме, всички хора разчитат на нас и всички те са равни.“ Така здравният министър проф. Косадин Ангелов коментира отказа на медицинските сестри от болницата в Дулово да обслужват пациенти с COVID-19.

„Трябва да намерим начин да задържим младите лекари в България и да се справим с нежеланието на медицинските сестри да работят в болници. Най-голямата ми амбиция е да върна доверието на българските граждани в здравната ни система“, заяви още проф. Ангелов по време на днешното си посещение в Бургас. „И тук колегите споделиха за проблеми, някои от тях са решими, на други трябва да търсим по-дългосрочно решение. Най-тежък остава проблемът с персонала и с наличните като свободен ресурс хора, които да се грижат за пациентите с коронавирусна инфекция. Д-р Паздеров има конкретен план как да реагира при повишен натиск на здравната система в област Бургас“, каза още здравният министър на съвместен брифинг с кмета на града Димитър Николов, директора на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров и директора на УМБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски.

Димитър Николов е представил на министъра два проекта в сферата на здравеопазването. „Единият е създаването на нов корпус за лечение на хирургични пациенти към КОЦ-Бургас. Вторият е проекта за детската болница. Когато това се случи Бургас ще си съпернични със столицата по качество на предлаганата медицинска услуга“, обясни проф. Ангелов. Припомняме, в града вече втора година функционира и Медицински факултет.

Проф. Ангелов
Здравният министър проф. Костадин Ангелов и кметът на Бургас Димитър Николов посетиха новия корпус на Комплексния онкологичен център, който е оборудван с най-съвременна медицинска техника – апарати за хибридна образна диагностика PET/CT и SPECT/CT, апаратура за брахитерапия ФЛЕКСИТРОН и модерен 5D скенер.

По отношение на ситуацията с пандемията у нас здраввният министър подчерта, че с 47,5% е намалял броят на заразените с коронавирусна инфекция в последните две седмици в сравнение с предходните две. По думите му тенденцията е трайна.

Иначе 396 са общо положителните случаи в Бургас, 82-ма са хоспитализираните, а двама са починали от март досега. 94 са активните случаи, като от тях 10 са хоспитализирани в лечебни заведения в община Бургас.  Седем са на територията на УМБАЛ-Бургас, като днес ще бъде изписан един от тях, а останалите са настанени в Белодробната болница. „Създадена е изключително добра координация между всички структури на територията на областта”, похвали местната власт проф. Ангелов.

 

Материалът Проф. Ангелов: Нямаме право да си избираме пациентите е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

100procenta.info
100procenta.info
100procenta.info част от VIP MEDIA - Дигитални издания за свободна журналистика, автори на текстово, аудио и видео съдържание и всички, които искат да изразят своето мнение. Управляващ редактор и действителен собственик съгласно ЗЗДПДПОРДМУ: Радостина Минчева. Изданията се управляват от продуцентска компания "Вива Ефир" ЕООД, която отговаря за спазването на добрите журналистически принципи в редакционната политика, както и за всички въпроси свързани с рекламата в изданията. За връзка info@vipmedia.bg
- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...