Защо са ни общински болници, които отказват да лекуват?

ОБЩЕСТВОЗащо са ни общински болници, които отказват да лекуват?

Въпросът много ли са лечебните заведения у нас и какво е състоянието на общинските болници се задава всеки път, когато някъде в страната избухне напражение заради задаващ се фалит, липса на кадри или някой скандален случай. Но отговор така и никой не иска да даде, защото решението е политически некоректно – закриване, сливане или преструктуриране. Все едно как ще бъде наречено, крайно време е да се случи. В противен случай стотици болнички ще продължат да получават пари от здравните ни вноски, колкото да си раздават заплати и да заблуждават местното население, че оказват медицинска помощ. А колко качествена е тя, ако 80 % от бюджета им се формира от една-единствена клинична пътека – за коренчеви болки, а над 85 % от средствата, които постъпват в лечебното заведение, отиват за възнаграждения на персонала? Този въпрос дори не е риторичен.

Поредният пример за несъстоятелността на някои от тези болници, тяхното ръководство и най-вече на местната власт, е лечебницата в Дулово. Днес тя осъмна с 16 оставки на медсестри и санитари, работещи във вътрешно отделение, където се лекуват (или поне би трябвало) пациенти с коронавирус. Леглата в отделението са 30, засега тримата лекари остават на своя пост. А медицинските сестри, подали заявления за напускане, са записали изрично, че са готови да останат, стига в отделението да няма пациенти с COVID-19. Припомняме, от 10 години болницата изпада в практически фалит няколко пъти и беше спасявана с помощ от държавата.

„Напускаме не заради това, че нямаме достатъчно предпазни облекла, не че някакво материално стимулиране ни е обещано и не е изпълнено – не е това. Не е от финансова гледна точка, а защото ни е страх и сме преуморени“ призна старшата сестра на отделението Фатме Тахир пред Нова телевизия. Сестрите заявиха, че извънредните дежурства, давани в COVID-отделението, вече са непосилни за тях. „Редуваме се по 24 часа, вече нямаме личен живот, откъснахме се от средата и семействата си“, казаха те. Досега през болницата са преминали едва шестима пациенти с коронавирус, като в момента там са настанени двама.

Директорът на лечебното заведение д-р Константин Попов няма решение на проблема с персонала. От думите му става ясно, че е направил опит да прехвърли персонал от други отделения, но всички са отказали категорично.

Според председателя на Общинския съвет в Дулово Невхис Мустафа, COVID-пациентите трябва да се преместят в силистренската болница, а помощ на общинската в Дулово трябва да окаже здравното министерство. „От март месец тези хора поеха целия товар и те заслужават почивка. Министерството трябва да помогне с логистика, с хора, със средства“, заяви тя.

Оказва се обаче, че „целият товар“ от март досега са всичко на всичко шест болни с коронавирус. За сведение на г-жа Мустафа, която е принципал на болницата в Дулово, общинският съвет е този, който трябва да решава проблемите на лечебното заведение, след като иска то да съществува. За сведение на г-жа Мустафа, в МЗ няма зачислени на щат лекари, сестри и санитари, които то да изпраща по места, когато се окаже, че някъде не могат или не искат да лекуват нещо различно от ишиас или неусложнено раждане. Нито пък в другите лечебни заведения има непреуморени и свободни медици. За сведение на г-жа Мустафа, здравното ведомство отпусна допълнителни 6 млн. лева и общо 19 млн. лева именно за болници като тази в Дулово, за да се справят с лечението на шест пациенти с коронавирус. За сведение на г-жа Мустафа, ако досега си имал вътрешно отделение със сключен договор с касата за пневмония, то няма никаква причина да не можеш да окажеш помощ на хора с пневмония, пък била тя и COVID-пневмония. А ако отказваш или не можеш, то би трябвало да загубиш договора си с НЗОК. И генерално да спреш да се наричаш болница. А г-жа Мустафа да бъде така добра да обясни на жителите на Дулово, че както и досега при инфаркт или панкреатит са препращани към по-големите лечебни заведения в региона, така и за ишиаса си ще ходят до Силистра, например.

Материалът Защо са ни общински болници, които отказват да лекуват? е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...