Разчитане на кръвни изследвания

- реклама -

Даването на кръвна проба е нещо, познато всекиму. Това е един от най-важните методи за лабораторно изследване, назначаван при повечето заболявания, тъй като съставът на кръвта отразява промените, които протичат в тялото ни.

Тъй като кръвта на здрав човек в своя клетъчен състав е постоянна, то всички промени, които настъпват в резултат на различни заболявания, може да се видят веднага.

За най-точно изследване кръвта трябва да се вземе на гладно или най-малко 2 часа след хранене. При повторен анализ вземането на кръвни проби се извършва по същото време и при същите условия.

Как да разчетем кръвния тест

При тълкуването на резултатите от анализа компетентният лекар трябва да вземе предвид пола на лицето и физиологичното му състояние. Например, при жените по време на ПМС е повишена СУЕ, а броят на тромбоцитите намалява.

Точното разчитане на анализа може да направи само лекар, но знаейки тези основни показатели, когато погледнете анализа си, може и сами да получите най-обща представа за протичащите процеси в тялото ви .

Хемоглобин (Hb)

Сложен протеин, основният компонент на червените кръвни клетки , чиято основна функция е транспортиране на кислород от белите дробове до тъканите и отвеждане на СО2.

Нормални стойности: за мъже – 130-160 г / л, за жените – 120-140 г / литър. Ако хемоглобинът е понижен, това предполага възможна анемия или загуба на кръв, а силно завишени показатели сочат възможна дехидратация, кръвни заболявания и някои видове сърдечна недостатъчност.

Червените кръвни клетки/еритроцитите

Това са кръвни клетки , които съдържат хемоглобин . Нормалните стойности за мъжете – (4,0-5,1) ? 10 на 12 степен клетки на литър, а за жените – (3,7-4,7) ? 10 на 12 степен клетки на литър.

При здрави хора завишената стойност може да се наблюдава при голяма надморска височина в планината. Но обикновено това говори за възможно заболяване на бронхите, белите дробове, бъбреците, черния дроб, сърцето.

Излишъкът на стероидни хормони също влияе на този процент. Пониженото количество червените кръвни телца показва анемия, остра загуба на кръв, хронични възпалителни процеси. Понякога то се появява в по-късните етапи на бременността.

Левкоцити

Това са бели кръвни клетки , които се произвеждат от костния мозък и  лимфните възли  за защита на тялото от токсини, вируси, бактерии, които засягат собствените клетки.

(4,0-9,0) ? 10 на 9-та степен клетки на литър – това е нормата за всички. Завишеното количество обикновено се появява при възпаление или бактериална инфекция в организма. Случва се и нивата на белите кръвни клетки да „скочат“ в резултат на силен стрес, физическо натоварване или бременност.

Вирусни инфекции , както и приемът на аналгетици и антиконвулсанти водят до намаляване на броя на белите кръвни клетки.

Тромбоцити

Това са клетки, отговорни за съсирването на кръвта . Среден показател за всички – (180-320) ? 10 на 9-та степен клетки на литър. Увеличеният брой може да показва туберкулоза, улцерозен колит, цироза.

Намаленият брой тромбоцити се появява при консумацията на алкохол, отравяния с тежки метали, заболявания на кръвта, бъбречна недостатъчност, заболявания на черния дроб, далака, както и при хормонални нарушения. Някои лекарства (антибиотици, диуретици, дигоксин, нитроглицерин) също намаляват броя на тромбоцитите в кръвта.

СУЕ/РУЕ – скорост на утаяване на еритроцитите Скоростта на утаяване на червените кръвни клетки . Средна стойност за мъже – 2-10 мм / ч, за жените – 2-15 мм / ч. Това е важен показател за евентуално заболяване или общото състояние. Високи стойности се наблюдават при инфекции, възпаления, анемия, бъбречни заболявания, хормонални нарушения, шок след травми и операции, по време на бременност, след раждане, по време на менструация. А ниски стойности – при циркулаторна недостатъчност, анафилактичен шок.

Стойността на СУЕ при жените е винаги малко по-висока от тази при мъжете. Промяната в състава на протеини в кръвта по време на бременност също повишава СУЕ.

Глюкоза

Нормален показател за нивата на кръвната захар – 3.5-6.5 ммол / л. Концентрация, по-ниска от тези стойности, показва неправилна диета или хормонални сривове. Завишената стойност означава обикновено диабет.

Общ протеин

Норма – 60-80 г / л. Намалява след строги диети , както и при нарушения на черния дроб и бъбреците.

Общ билирубин

Билирубин – показател за функцията на черния дроб. Норма – 20.5 ммол / л. При хепатит, холелитиаза или разрушаването на червените кръвни клетки тази стойност се увеличава.

Креатининин

Нормата е 0.18 ммол / л – тя показва нормалното функциониране на бъбреците. Завишаването на тази цифра обикновено е сигнал за бъбречна недостатъчност.

Отнасяйте се внимателно към здравето си и не забравяйте, че тялото винаги ни сигнализира за всички промени! Сподели тази интересна статия в Фейсбук с приятелите си!

автор

Ако сте пропуснали....

Над 9000 души с фалшиви болнични ще връщат 6.5 млн. лв. на НОИ

0
Над 9000 разпореждания за възстановяване на 6,5 милиона лева за неправомерно получени болнични и обезщетения е издал Националния осигурителен институт (НОИ) през 2019 г., показва...

Фармацевтът в аптеката е най-достъпния медицински специалист. Защо?

0
Аптеката е мястото, където обикновено човек отива , за да си вземе лекарства от първа необходимост или да си изпълни рецепта от лекар. За...
Защо ядките се накисват

Защо ядките трябва да се накисват?

0
Когато ядките се накисват ензимните инхибитори се неутрализират и фитиновата киселина се премахва. Ядката се „събужда“, започва процеса на покълване и тя става жива. Стимулира...
- реклама -
- Advertisement -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

ЖИЛИЩНОТО СТРОИТЕЛСТВОТО У НАС ДОСТИГА СВЕТОВНИ НИВА С ЛУКС, ЗЕЛЕНИ И МИНЕРАЛНИ ЕКСТРИ

Комплекс “Флавия Гардън” в курорта “Св.св. Константин и Елена” е финалист за Строителните Оскари Луксозното строителство у нас вече не е само скъпа фасада и...
- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

Офицерът, който се превърна в крал – Range Rover Discovery

Вдъхновението често ни спохожда когато сме влюбени, а Атанас Вилнер сякаш винаги е влюбен, но не в определена марка или конкретен автомобил, а в...

Варна посрещна снежните кралици на Playboy

Атрактивни модели на Мъжката Библия препълниха Vogue Club в морската столица Варненци са известни ценители на женската красота. А в последния ден на януари, феновете...

DAVIDOFF THE 13th

Inspired by Dilov&Davidoff Парадоксално, но повечето хора, които пият хубаво кафе, вярват в Дядо Коледа. Научно е доказано! За разлика от студентите, които – независимо...

За перфектна мъжка визия: Etnia Barcelona

Спомен за Дейвид Боуи в колекцията на Etnia Barcelona от Мира Цанева, Списание Плейбой Трибютите не са просто тренд! Дали в наше време липсват творчески вдъхновители, или...

ВИЖТЕ И ТОВА

- Advertisement -