Пресни яйца – как да ги познаем

ХРАНА и ПИТИЕТАПресни яйца - как да ги познаем
яйца
снимка: фейсбук

Колко кулинарни изкушения с участието на яйца можете да изброите? А дали няма да бъде и по-вкусно, и по-хубаво за здравето и безопасността ни, всички тези изкушения да бъдат приготвяни с какви да е яйца, а с пресни яйца? Лесно е да се каже, че е по-хубаво с пресни яйца, но как да ги познаем? Възможно ли е изобщо да намерим пресни яйца в магазина? В случай че говорим за магазин от типа на супермаркет или хипермаркет, да си го кажем направо, да се търсят пресни яйца на такова място е по-изгубена кауза и от търсенето на потъналата Атлантида.

За щастие, все по-голяма популярност добиват частните производители, както на земеделска продукция, така и на млечни продукти, яйца, а още по-хубавата новина е, че освен частни, се случва сред тези произведители да има и честни. Разбра се, въпрос и на наблюдателност, вследствие от богат жизнен опит, и на късмет е да попаднем точно на такива – хем частни, хем честни. Казано накратко, по-голям ни е шансът да си вземем пресни яйца от баба на село. А дали наистина сме си взели пресни яйца, ще разберем като си отидем вкъщи и направим един много лесен тест.

Вземаме стъклен съд и го пълним с хладка вода. Пускаме яйцето вътре.

1. Ако яйцата са много пресни, ще потънат до дъното и ще останат там, полегнали на дългата си страна. Честито! Имаме си пресни яйца! Можем да консумираме смело.

2. Яйца на 1 седмица също ще потънат до дъното, но тъпата им част леко ще се надигне нагоре и ще остане така. Това не са точно пресни яйца, но могат да се консумират с едно наум.

3. Яйца на 3 седмици ще балансират върху острата си част, а тъпата им част ще бъде вирната нагоре. Тези са още по-далеч от идеята за пресни яйца. Консумирането им вече е с много повече от едно наум.

4. Старите яйца ще изплуват на повърхнотта и ще си бълбукат там. Най-разумно би било да не се консумират – освен че нищо полезно не е останало в тях, има сериозна опасност да навредят.

Да ни е сладко!

100procenta.info
100procenta.info
100procenta.info част от VIP MEDIA - Дигитални издания за свободна журналистика, автори на текстово, аудио и видео съдържание и всички, които искат да изразят своето мнение. Управляващ редактор и действителен собственик съгласно ЗЗДПДПОРДМУ: Радостина Минчева. Изданията се управляват от продуцентска компания "Вива Ефир" ЕООД, която отговаря за спазването на добрите журналистически принципи в редакционната политика, както и за всички въпроси свързани с рекламата в изданията. За връзка info@vipmedia.bg
- реклама -spot_img

Какви са полезните свойства на кафето?

Кафето е една от най-популярните топли напитки по цял свят. Тя ни носи енергия...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...

Кои храни съдържат bcaa аминокиселини?

Белтъчините съдържат 20 различни вида аминокиселини, които се поделят на 3 различни групи. Казано...

 4 храни за повишаване на енергията

Ако и вие сте от хората, които водят забързан начин на живот иса по-натоварени,...