ОРХИДЕИТЕ СЛЕД КАТО ПРЕЦЪФТЯТ

ГРАДИНАОРХИДЕИТЕ СЛЕД КАТО ПРЕЦЪФТЯТ

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ОРХИДЕИТЕ СЛЕД КАТО ПРЕЦЪФТЯТ

Орхидеите са прекрасни и нежни цветя, които ни радват с цветовете и красотата си с месеци.  Понякога са в състояние да цъфтят до половин година. Но какво се случва с тях и как да се грижим за любимите си цветя след като прецъфтят?! От вниманието, което полагаме за орхидеите си в периода на сън и покой т.е. когато са прецъфтели, зависи и кога ще разцъфнат отново и колко дълго време ще ни радват с цвят.

Ето няколко съвета, как да се погрижим за вече прецъфтелия фаленоспсис.

Когато орхидеята прецъфти, обърнете внимание в какво състояние е цветоносът. Ако той е все още зелен и не е изсъхнал, не го режете. От него растението извлича всички хранителни вещества натрупани по време на преминалия цъфтеж. При здравото растение, което има плътни, зелени листа и нежно-зелени или сребристи корени, отрежете цветоноса над първата „заспала пъпка”.  Отрежете изцяло цветоноса едва когато е напълно изсъхнал. Но, внимавайте, отрежете го на 3-4 см. от основата, така че да не нараните розетката на орхидеята.

Възможно е дори след прецъфтяване, цветоноса да остане зелен. Тогава от т.нар. „спящи пъпки” може да се развият нови разлонения на цветоноса или да израснат кейки, а е възможно и от основата на растението-майка да израсне нова орхидея, това са т.нар. издънки.

Кейките (това е хавайската дума за дете) са млади растения, които израстват от една от заспалите пъпки по протежение на цветоноса, където в този момент има натрупани хормони на растежа. Израстването на разклонение или кейка става по естествен път или да се стимулира изкуствено с цитокининова паста.

Този процес е разгледан подробно в статията:  Размножаване на орхидеите.
Ако обаче, след като прецъфти, листата на орхидеята са сбръчкани, меки и бледи, е по-добре цветоносът да се отреже до основата веднага. Така ще се помогне на цветето да не изразходва напразно сили за нов цъфтеж.

Поливането и торенето на орхидеята-фаленопсис в период на сън продължава както и по време на цъфтежа й. Възстановяването на растението за нов цъфтеж може да се проточи за дълъг период от време.

При дендромимите-фаленопсис и кабриите в период на покой т.е. след като са прецъфтели (това обикновено е през есента и зимата), се препоръчва засушаване и разреждане на поливанията и торенето. Поливат се веднъж на месец-месец и половина и се торят на всеки две поливания.

Периодът на покой при всички орхидеи е подходящ за пресаждане. Огледайте внимателно корените на растението и субстата в саксията. Пресадете в по-голяма саксия, ако цветето е изпълнило с корени старата си,  или ако субстатът вече е раздробен и /или напоен със соли от торенето.

 

- реклама -spot_img

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО: МИСИЯ – отгледай орхидея от бебе до възрастно растение

За всички, които харесват и обичат тези невероятно красиви и екзотични цветя, орхидеите предлагам...

Как се прави тор от коприва

Тор от Коприва (Urtica dioica)  24-часов извлек: взима се 1 кг прясна коприва (може да...

Грижи за растенията

3а повече светлина – Илюзията за непрекъснат приток на светлина ще постигнете, като обградите...

Направете си ефектен интериор с водни лилии и водни цветя

Експериментирайте с интериора във вашият дом, вила, градина с нещо изключително красиво и необичайно...