Няма да вкарват задължително в болница при COVID-19

ОБЩЕСТВОНяма да вкарват задължително в болница при COVID-19

Здравният министър Кирил Ананиев отмени запoведта за задължителното настаняване в болница на хората над 60 години и тези с хронични заболявания, ако са заразени с COVID-19. Припомняме, в документа от 14 май т.г. беше записано, че инфектираните трябва да влязат в лечебно заведение независимо от клиничното протичане на заболяването. В новата заповед на Ананиев пише, че болничното лечение е по преценка на лекар и в зависимост от протичане на болестта.

Отмяната на спорния текст идва след като четирима юристи внесоха жалба във Върховния административен съд. В нея адвокатите Мария Шаркова, Емилия Недева, Снежана Стефанова и Теодор Стоев алармират, че заповедта засяга субективни права, свободи и интереси на физическите лица. В жалбата се припомня и изказване на доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор и член на щаба за коронавируса, за заразени в старчески домове, че не е необходимо болнично лечение на потвърдените случаи, тъй като същите нямат симптоми. Макар че както бяха само вирусоносители, поне в това ни уверяваха здравните власти, изведнъж много от тях се наложи да бъдат хоспитализирани, а вече над 10 от тях починаха.

Според юристите, заповедта не съответства и на Закона за здравето, защото според него изолацията и видът на лечението се преценяват от лекуващия лекар.

Новите текстове предвиждат, ако някой откаже да влезе в болница, да заяви това писмено и изрично, но при това положение ще трябва да премине в задължителна домашна изолация и/или лечение за 28 дни.

Според заповедта на здравния министър, лекуваните в болница също подлежат на 28-дневна карантина след изписването си. Тя се преустановява след изтичането на срока и един отрицателен PCR тест. Дотогава те са задължени да не напускат дома си или мястото, в което ще пребивават, посочено от тях.

Медицинското наблюдение на хората в домашна изолация се осъществява от джипито или от лекуващ лекар от болницата, в която е било осъществено лечението им, гласят още новите разпореждания.

Материалът Няма да вкарват задължително в болница при COVID-19 е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...