6496 медици с бонуси от 1000 лева за април

ОБЩЕСТВО6496 медици с бонуси от 1000 лева за април

6496 медици от т.нар. първа линия в борбата с коронавируса са получили бонуси по 1000 лв. през април. Това става ясно от отговора на здравния министър Кирил Ананиев на въпроса на депутата от БСП Христо Проданов.

На 708 служители на РЗИ, 1940 души от ЦСМП, 28 служители на НЦЗПБ и 3820 души болничен персонал е начислено допълнителното възнаграждение, като общата сума на изплатените средства през април 2020 г. е в размер на 9 254 926 лева. За сравнение през март бонусите от 1000 лв. стигнаха до едва 3544 работещи в здравеопазването, от които 651 служители на РЗИ, 1183 души от ЦСМП, 30 служители на НЦЗПБ и 1680 лекари, сестри, лаборанти и санитари в болниците. Общата сума на изплатените средства през март е била 5 225 275 лева.

Министър Ананиев припомни, че за тези премии Министерството на здравеопазването сключи административен договор за безвъзмездна финансова помощ по проект „Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” на обща стойност 60 000 000 лева и краен срок за изпълнение 31 декември 2020 г.

„Основните дейности на проекта са свързани с повишаване на мотивацията и на възможностите за защита от заболяването чрез изплащането на допълнителни възнаграждения и осигуряването на лични предпазни средства на медицинския и немедицинския персонал. МЗ предоставя средствата в размер на брутното допълнително възнаграждение и осигурителни вноски за смеатка на работодателя, така че нетното допълнително възнаграждение, което трябва да получи всяко от лицата да е 1000 лева“, уточни Ананиев. По думите му към момента 64 са лечебните заведения, с които МЗ има договори, въз основа на които се изплащат бонусите за медицинския и немедицинския персонал на първа линия.

Припомняме, разпределението на премиите вече успя да раздели медиците, като тези, до които парите не стигнаха, дори заплашиха с протести.

Материалът 6496 медици с бонуси от 1000 лева за април е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...