Лятна почивка – какви лекарства да носим със себе си?

ЗДРАВИЛятна почивка – какви лекарства да носим със себе си?

Здравейте последователи!

Най-актуалният въпрос, който ми се задава в последните няколко седмици е :

Отиваме на море, какви лекарства да взема със себе си?

Като този въпрос ми се задава обикновено от майки.След мое кратко проучване из разни „авторитетни“ форуми за майки изчетох какви ли не дълги списъци. Дори след като прочетох едно от предложенията сметнах, че парите за нощувките на морето ще са почти равни на стойността на лекарствата, които „задължително“трябва да вземете.

Та, ето моя далеч не дълъг списък на стойност около 30лв, който за кратко ще нарека

„Морска аптечка“:

„Морската аптечка“ на „Съветите на фармацевта“ е разделена в две групи – „Мама и Тати“ и „Децата“.

В групата за „Мама и Тати“ са необходими само болкоуспокояващо, температуропонижаващо, противодиарично и витамини, или по-точно:

    • 1.

Капсули или таблетки, съдържащи ибупрофен или парацетамол

    – лично аз нося със себе си Ибупрофен, защото ще ми помогне при главоболие, болки в кръста или дори при повишена температура над 38 градуса. Препоръчвам да си вземете форми със съдържание на ибупрофен над 200 mg.
    • 2.

Пробиотик в комбинация със съставка против диария

    – на пазара има доста добри комбинирани продукти, които нормализират чревната микрофлора, но и имат съставка с антидиарично действие. Тези комбинации, препоръчвам да си ги пиете по време на цялото море, за да си гарантирате една активна почивка.

3.Витамини – с цел повишаване на имунната система препоръчвам комбинирани витамини или най-простото витамин Ц на таблетки. 300 до 500 мг дневно витамин Ц е добре да се приема 10 дни преди почивката, както и по време на цялата почивка. Прекомерното излагане на слънчевите лъчи също води до спад в имунитета и не рядко е причина за развитие на респираторни вирусни инфекции, подобно на тези през зимата.

В групата за „Децата“:

1.Ибупрофен или парацетамол, като взависимост от възрастта под формата на сироп или супозитории (свещички).
2.Противодиариини прахчета – какво да изберете се консултирайте с фармацевта.
3.Пробиотик на прах – както и при възрастните е добре да давате пробиотик на детето през целия престой на морето, че дори и 2-3 дни преди деня на тръгването.
4.Свещички против повръщане – препоръчвам именно свещичките, тъй като според мен не винаги натриевия цитрат е достатъчно ефективен.
5.Витамини на сироп – както написах по-горе промяната в климата и по-продължителното излагане на слънце намаляват защитните сили на организма. Започнете да давате витамини на детето още 10 дни преди предвидената почивка.
6.Сет за рани – йодасепт на унг. или спрейове за дезинфекция и подпомагане зарастването на раните, лепенки( желателно е да лента, от която да си отрежете точен размер, какъвто ви е необходим).

В „Морската аптечка“ и за двете групи са задължителни продукти против ухапване от комари и насекоми и слънцезащитни средства.
Ами уважаеми последователи това е съдържанието на „Морската аптечка“ на „Съветите на фармацевта“.

Защо съм избрал точно тези неща?

Първо в аптечката няма да имате излишни неща. Продуктите в нея са за състояния, които се случват на всеки човек поне веднъж годишно, или с други думи няма да хвърлите нищо от нея, защото му е изтекъм срока.
Второ в нея ще намерите продукти, които повлияват най-често срещаните симптоми по време на лятната почивка или профилактират тяхната поява.

В редица препоръка на майки из форуми открих,че масово в аптечката за лятната почивка, майките взимат различни противоалергични продукти за децата.

Аз лично не го намирам за задължително, защото алергиите в детска възраст е добре да бъдат диагностицирани от лекар. Ако говорим за ухапване от насекоми, то има и козметични продукти, които успокояват ухапването. Ако от ухапването е развита сериозна алергична реакция, консултирайте се с фармацевт или лекар.

В заключение един изключително важен съвет:

На морето, поради по-продължително излагане на слънце, тялото губи по-голямо количество течности от нормален горещ летен ден вкъщи. Ето защо приема на голямо количество течности – вода и айрян е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Дори съвсем малка загуба на течност е възможна до доведе до повишаване на телесната температура.
N.B. Продължително състояние с висока температура, диария и/или повръщане, особено при децата, не трябва да се самолекува, тъй като може да бъде животозастрашаващо. ЕТО ЗАЩО НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ СИМПТОМИТЕ И ПОТЪРСЕТЕ НАВРЕМЕ ПОМОЩТА НА ЛЕКАР.

ПРОСТО ПОПИТАЙ ФАРМАЦЕВТА!!!

The post Лятна почивка – какви лекарства да носим със себе си? appeared first on Съветите на фармацевта.

- реклама -spot_img

Как да се подготвите за пролетно-лятното време?

Пролетта вече с пълна сила показва красотата си всеки ден и прогнозата за времето...

От плодовете, до секса – полезни съвети за справяне с пролетната умора

Как да хакнем собственото си тяло и да се преборим с широко разпространеното състояние...

Списък с последствията от недоимък на витамин D

• Диабет, тъй като витамин D играе ключова роля за контрола на кръвната захар; •...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...