Ципрофлоксацин – публични тайни

ЗДРАВИЦипрофлоксацин – публични тайни

Внимание! Настоящите съвети имат само информативен характер. Те в никакъв случай не могат да заменят консултация с лекар.

Ципрофлоксацинът е един от най-често изписваните химиотерапевтици от групата на флуорхинолоните, второ поколение. Именно  честотата му на изписване налага и добрата информираност на пациентите за този продукт.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

Един от най-селективно действащите антимикробни агенти срещу грам отрицателни бактерии.

Предписването му при по-възрастни пациенти и такива с травми по опорно двигателната система е задължително да бъде с повишено внимание и стриктен мониторинг на терапията! Изписването при деца е неподходящо освен изричната нужда от провеждане на лечение с точно този продукт.

Изпълнението на пълния курс на лечение е много важна терапевтична стъпка, цел и идея. Своеволното прекратяване на терапията (или пък самоназначаване) води риск от сериозно повторение на инфекцията,  недоизлекуване, грешно лечение и задължително незадоволителни терапевтични резултати ,като цяло.

Лечението с ципрофлоксацин крие риск поради проявата на някой от следните по-чести(и не толкова) странични ефекти, за които вашият фармацевт ще предупреди и има предвид:

 • Цитотоксичност – скрит и неприятен страничен ефект предизвикващ увреждане на ДНК при изследване правено с бозайници за откриване на негативни ефекти на ципрофлоксацин върху нормални клетки (митохондриално ДНК).  Открили са го при изследване за противораково действие на ципрофлоксацина спрямо ракови клетки(левкемия). От там идва и предположението за антинеопластичният (противораковият) характер на продукта.
 • Неврологични прояви – по-характерни тук са нарушения на съня, главоболия, замайване макар и да не са толкова често срещани. Хора със смущения в съня е възможно да бъдат по-чувствителни към продукта, както и такива с
 • Фоточувствителност и кожни състояния – при прием и лечение с ципрофлоксацин е възможно да се очаква кожни реакции и фоточувствителност при излагане на слънце. Затова е добре да се предприемат мерки и по време на терапията да се избягва дълго и директно излагане на слънце. Препоръчително е да се ползва слънцезащита особено при по-чувствителна кожа и нежна кожа. През по-слънчевите периоди на годината употребата на продукта трябва да е с повишено внимание в това отношение.

Обривите са също нещо, което може да се получи при прием, понякога дори и на само една таблетка от продукта.

 • Стомашно-чревни усложнения/дисбактериози  – както повечето антибактериални агенти и ципрофлоксацинът може да предизвика псевдомембранозен колит (дори след прекратяване на приема), стомашен дискомфорт, диария, която може да се задържи за по-дълъг период.
 • Бъбречни проблеми – като страничен ефект е възможно да предизвика кристалурия и образуване на камъни в бъбреците (по-вероятно при pH по-голямо от 7,3). Най-малко поради тази причина е наложително приемането на поне 2 литра вода по време на лечение с ципрофлоксацин. Съобразява се и прием с други лекарства и вещества, които биха повлияли pH то на урината.
 • Травми – възможно и често срещано като страничен ефект при прием на този продукт е по-лесното получаване на сухожилни  травми и възпаления на сухожилията. По-възрастни пациенти или хора с контузии задължително трябва да внимават и при поява на симптоми да посетят отново лекаря за евентуална промяна на терапията. Понякога подобни усложнения могат да бъдат наблюдавани до няколко месеца (6 месеца) след прекратяване приема на лекарството.
 • Влияние върху сърдечно-съдовата система – възможно е ципрофлоксацинът да предизвика удължаване на QT интервала и промяна в сърдечния ритъм, поради което е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, при установяване на промяна в сърдечния ритъм, веднага лекарят да бъде информиран. Хора с ритъмни нарушения и приемащи лекарства за такива, задължително трябва да приемат продукта с внимание, както и това трябва да бъде съобразено от лекаря и фармацевта.

ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ:

 • С теофилин, пропранолол –  ципрофлоксацинът забавя метаболизма и детоксикацията на тези лекарства,  защото блокира някои чернодробни ензими.
 • Тизанидинът също си взаимодейства с ципрофлоксацин.
 • Кафето – ципрофлоксацинът значително намаля елиминирането на кофеина от организма.
 • Млечните продукти – сериозно намаляват усвояването и абсорбцията на продукта от там и терапевтичната му ефективност, както при повечето лекарства.

Една от най-важните точки

РЕЗИСТЕНТНОСТ:

Честото изписване и неправилна употреба води до висока резистентност към продукта. Точно за това БЕЗпредметното и произволно приемане на ципрофлоксацин води до по-ниска ефективност на лекарството за в бъдеще. Често срещано е и непредписаната употреба и неадекватна такава да предизвика резистентност на някой микроорганизми към лекарството, с което бавно, но сигурно се опропастява ефективността на този продукт, водейки след себе си нуждата от търсене на нови антибиотици.

ПРОСТО ПОПИТАЙ ФАРМАЦЕВТА!!!

Източници:
https://www.medicalprotection.org/malaysia/casebook/casebook-may-2013/complications-from-ciprofloxacin
https://www.webmd.com/drugs/2/drug-7748/ciprofloxacin-oral/details
https://reference.medscape.com/drug/cipro-xr-ciprofloxacin-342530
https://en.wikipedia.org/wiki/Ciprofloxacin
https://www.emedexpert.com/facts/ciprofloxacin-facts.shtml
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8913349
https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2009/019537s701984744198575120780282147325L.pdf

The post Ципрофлоксацин – публични тайни appeared first on Съветите на фармацевта.

- реклама -spot_img

Как да се подготвите за пролетно-лятното време?

Пролетта вече с пълна сила показва красотата си всеки ден и прогнозата за времето...

От плодовете, до секса – полезни съвети за справяне с пролетната умора

Как да хакнем собственото си тяло и да се преборим с широко разпространеното състояние...

Списък с последствията от недоимък на витамин D

• Диабет, тъй като витамин D играе ключова роля за контрола на кръвната захар; •...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...