Лековита вода – част втора

ЗДРАВИЛековита вода – част втора

 

balneo1_01

В тази статия за лековитите води вече ви разказахме за полезните свойства, които предлагат минералните води на някои от родните ни градове и курортни селища. В тази публикация ще ви представим и останалите.

Момин проход

Този балнеологичен курорт е разположен между София и Пловдив, в югозападните разклонения на Средна гора. От далечни времена, още от господстването на Римската империя, се носи славата на минералните извори на Момин проход. Днес един водосборен басейн обединява минералната вода от девет извора.
Водите в Момин проход са полезни за лечение на заболявания на централната периферната нервна система, неспецифични заболявания на дихателните пътища, при кожни, ставни, чревни и други заболявания.

Девин

Прочутият балнеолечебен курорт Девин се намира в Централни Родопи. Няколко извора са източник на минерална вода там, като температурата е от 16 до 72° С. До тях е достигнато с помощта на големи сондажи.

Водите в Девин са полезни за лечение на нервната система и на опорно-двигателния апарат.

Хисаря

Балнеологичен курорт с международна известност. Разположен сравнително близо до Пловдив, в южните склонове на Същинска Средна гора. Тук са потавени основите на организираното балнеолечение у нас. Съществуват двадесет и два минерални извора със слабоминерализирана вода, от които шестнадесет са естествени, а шест са в резултат на дълбоки сондажи.

Водите в Хисаря са полезни за лечение на бъбречно-урологични заболявания, при камъни в бъбреците, камъни в жлъчката, стомашно чревни заболявания, гинекологични заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат, стоматологични заболявания и други.

Павел баня

Небезизвестният курорт Павел баня е разположен на запад от Казанлък, сред красивата Розова долина. Широката си популярност дължи на своите термоминерални води, от чиито лечебни свойства са се възползвали още в древни времена. Водите извират от седем естествени и сондажни хидротермални източника и всички са с ниска минерализация.

Водите в Павел баня са полезни за лечение на заболявания на периферната нервна система, при стеснения на гръбначно-мозъчния канал, дискови хернии, травматични увреждания на централнтата и периферната нервна система, ортопедични заболявания и други.

100procenta.info
100procenta.info
100procenta.info част от VIP MEDIA - Дигитални издания за свободна журналистика, автори на текстово, аудио и видео съдържание и всички, които искат да изразят своето мнение. Управляващ редактор и действителен собственик съгласно ЗЗДПДПОРДМУ: Радостина Минчева. Изданията се управляват от продуцентска компания "Вива Ефир" ЕООД, която отговаря за спазването на добрите журналистически принципи в редакционната политика, както и за всички въпроси свързани с рекламата в изданията. За връзка info@vipmedia.bg
- реклама -spot_img

Как да се подготвите за пролетно-лятното време?

Пролетта вече с пълна сила показва красотата си всеки ден и прогнозата за времето...

От плодовете, до секса – полезни съвети за справяне с пролетната умора

Как да хакнем собственото си тяло и да се преборим с широко разпространеното състояние...

Списък с последствията от недоимък на витамин D

• Диабет, тъй като витамин D играе ключова роля за контрола на кръвната захар; •...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...