Лековита вода – част първа

ЗДРАВИЛековита вода – част първа

 

минерална вода

Всеизвестно е, че минералната вода е полезна и здравословна. България е истински облагодетелствана в това отношение с богато разнообразие от лековити води. За да се възползваме максимално от този безценен дар, обаче, трябва да сме наясно коя вода в какви случаи може да ни помогне. Необходимо е още да имаме предвид, че за да избегнем нежелан, обратен ефект, минералната вода трябва да се пие на малки глътки.
В две публикации ще ви представим информация за някои от най-известните български селища, прочули се с лечебните сили на минералните си извори.

Банкя

Обявен за екологичен резерват, градът е разположен в китна котловина, в полите на Люлин планина, близо до София.

Разполага с единно хидротермално находище и от него текат няколко хидротермални източника. Температурата на водата достига около 37°. Минерализацията и водната твърдост на тези хидротермални води са ниски, което им придава много добри питейни качества.

Водите в Банкя са полезни за лечение на заболявания, свързани със сърдечно съдовата система, при нарушения в нервната система и обмяната на веществата.

Сепарева баня

Курортът е разположен по протежението на левия бряг на р. Джерман, в китна котловина между планините Рила и Верила. Прочут е от една страна с чистата си планинска питейна вода, а от друга – с великолепната си минерална вода, чиято температура достига 103° С. Единственият гейзер на Балканския полуостров се намира именно в центъра на Сепарева баня.

Водите в Сепарева баня са полезни за лечение на заболявания на периферната нервна система и гръбначния стълб, на опорно-двигателния апарат, при посттравматични състояния, гинекологични, кожни и ортопедични заболявания.

Сандански

Разположеният в долината на р. Саданска Бистрица, този климатичен и балнеолечебен курорт е придобил международна популярност. Минералните извори на територията му са шест, а водите в тях са сулфатно-натриева, хидрокарбонатно-силициева и флуорна.

Водите в Сандански са полезни за лечение на белите дробове и горните дихателни пътища и при възпалителни ставни заболявания.

Велинград

Това красиво родопско градче се намира между Пловдив и Смолян, в прекрасната долина на р. Чепинска. Сред несъмнените причини да го посетите, когато отивате в района на Западни Родопи, са лековитите минерални води. От шестте термоминерални находища извират близо осемдесет извора, които обединяват в себе си полезните качества на водите в Баня, Хисаря и Наречен.

Водите във Велинград да полезни за лечение на ставни и белодробни заболявания, при неврологични и гинекологични оплаквания, включително безплодие, при чернодробни, стомашно-чревни, бъбречни и редица други заболявания.

 Още за лековитите води на България четете тук

 

- реклама -spot_img

Как да се подготвите за пролетно-лятното време?

Пролетта вече с пълна сила показва красотата си всеки ден и прогнозата за времето...

От плодовете, до секса – полезни съвети за справяне с пролетната умора

Как да хакнем собственото си тяло и да се преборим с широко разпространеното състояние...

Списък с последствията от недоимък на витамин D

• Диабет, тъй като витамин D играе ключова роля за контрола на кръвната захар; •...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...