Лековита вода – част първа

 

минерална вода

Всеизвестно е, че минералната вода е полезна и здравословна. България е истински облагодетелствана в това отношение с богато разнообразие от лековити води. За да се възползваме максимално от този безценен дар, обаче, трябва да сме наясно коя вода в какви случаи може да ни помогне. Необходимо е още да имаме предвид, че за да избегнем нежелан, обратен ефект, минералната вода трябва да се пие на малки глътки.
В две публикации ще ви представим информация за някои от най-известните български селища, прочули се с лечебните сили на минералните си извори.

Банкя

Обявен за екологичен резерват, градът е разположен в китна котловина, в полите на Люлин планина, близо до София.

Разполага с единно хидротермално находище и от него текат няколко хидротермални източника. Температурата на водата достига около 37°. Минерализацията и водната твърдост на тези хидротермални води са ниски, което им придава много добри питейни качества.

Водите в Банкя са полезни за лечение на заболявания, свързани със сърдечно съдовата система, при нарушения в нервната система и обмяната на веществата.

Сепарева баня

Курортът е разположен по протежението на левия бряг на р. Джерман, в китна котловина между планините Рила и Верила. Прочут е от една страна с чистата си планинска питейна вода, а от друга – с великолепната си минерална вода, чиято температура достига 103° С. Единственият гейзер на Балканския полуостров се намира именно в центъра на Сепарева баня.

Водите в Сепарева баня са полезни за лечение на заболявания на периферната нервна система и гръбначния стълб, на опорно-двигателния апарат, при посттравматични състояния, гинекологични, кожни и ортопедични заболявания.

Сандански

Разположеният в долината на р. Саданска Бистрица, този климатичен и балнеолечебен курорт е придобил международна популярност. Минералните извори на територията му са шест, а водите в тях са сулфатно-натриева, хидрокарбонатно-силициева и флуорна.

Водите в Сандански са полезни за лечение на белите дробове и горните дихателни пътища и при възпалителни ставни заболявания.

Велинград

Това красиво родопско градче се намира между Пловдив и Смолян, в прекрасната долина на р. Чепинска. Сред несъмнените причини да го посетите, когато отивате в района на Западни Родопи, са лековитите минерални води. От шестте термоминерални находища извират близо осемдесет извора, които обединяват в себе си полезните качества на водите в Баня, Хисаря и Наречен.

Водите във Велинград да полезни за лечение на ставни и белодробни заболявания, при неврологични и гинекологични оплаквания, включително безплодие, при чернодробни, стомашно-чревни, бъбречни и редица други заболявания.

 Още за лековитите води на България четете тук

 

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search