Колаген = грижа за кожата отвътре

Добре изглеждащата кожа е символ на здраве и красота.

Кожата един от най-големите органи на нашето тяло с много разнообразни функции –  защитна (от UV-лъчение, микроорганизми, дехидратация), терморегулаторна, сетивна и други. Слънчевото и топло време ни дава повече възможности за разходка сред природата, а под въздействието на слънчевите лъчи кожата ни синтезира така ценния витамин D.

Колкото и желан да е шоколадовият тен през лятото, прекомерното излагане на слънце крие рискове от дехидратация, преждевременно състаряване, пигментни петна, алергични прояви. Всъщност, негативно влияние върху външния вид на кожата могат да окажат и редица други фактори като замърсена градска среда, влага, тютюнопушене, употреба на алкохол, липсата на пълноценен сън и повишени нива на стрес.

С напредване на възрастта грижите за кожата и желанието за запазване на младежкия ? вид стават все по-осъзнати и целенасочени. Спазването на здравословен начин на живот, добре балансирана диета и снабдяване на организма с ценни нутриенти са в основата на добрата грижа за кожата.

Защо е важен допълнителният прием на колаген?

80% от сухата маса на кожата се формира от структурния протеин колаген. Той се намира в големи количества и в сухожилията, костите, кръвоносните съдове и други. С напредване на възрастта количеството на произведения в организма колаген намалява. Това става причина за появата на първите фини бръчки, тъй като той е отговорен за здравината и еластичността на кожата, както и на съединителната тъкан.

Има ли значение типът на колагена и големината на молекулата?

На фармацевтичния пазар в България се предлагат различни продукти, съдържащи колаген. Предпочитани са течните форми, заради възможността да се включи по-голямо количество колаген и той да се резорбира по-бързо от организма. Основните видове колаген, които се използват в колаген-съдържащите продукти, са тип I, II или III. Но от първостепенно значение при избор на колагенов продукт с насоченост грижа за кожата не е толкова важен типът на колагена, колкото размерът на неговата молекула, от който зависят усвояването и ефектът на колагена.

Колагеновата молекула е голяма и за да се постигнат така желаните ефекти се налага тя да бъде подложена на процес на хидролиза. Хидролизата представлява  раздробяване на молекулата на колагена до малки фрагменти (колагенови пептиди), с цел подобряване на неговото усвояване. Установено е, че колагеновите пептиди с молекулна маса 3kD стимулират хондроцитите (клетките в ставния хрущял), а тези до 2kD – фибробластите (клетките в кожата). Фибробластите са бързо делящи се кожни клетки, отговорни за производството и регенерацията на колаген, еластин и протеогликани в кожата.

Според проучванията, направени при редовен прием на 2,5g. колагенови пептиди дълбочината на бръчките намалява с до 20% след 8 седмици, в кожата се установява 60% повече колаген*.  Повишава се и концентрацията на проколаген. Дамите се радват на 15% поеластична кожа** само след 4 седмична употреба, а в кожата се отчита 18% повече еластин. Положително се повлиява и здравината на ноктите.

Комбинацията е важна

За постигане на по-добри резултати в грижата за кожата е важно комбинирането на колаген с други съставки с благоприятни свойства. Доказано е, че витамин C подпомага самостоятелния синтез на колаген от организма и притежава антиоксидантен ефект. В съчетание с цинк, витамин А и биотин той подпомага метаболизма и деленето на клетките, както и по-бързото възстановяване. Микроелеменът мед допринася за доброто състояние на съединителната тъкан и правилната пигментация.

Екстрактът от екзотичното растение Асай Бери, напоследък вълнува изследователските среди със своите антиоксидантни свойства, благодарение, на които предпазва клетките на кожата от преждевременно стареене.

Ако търсите ключа към красивата кожа, попитайте Вашия фармацевт, защото тайната се крие в качествен продукт с пълноценна комбинация от съставки, приятен вкус, удобен прием и своевременната грижа.

Маг. фарм. Лилия Божкова,  Queisser Рharma България

Proksch E. at all, 2013 *

Proksch E. at all, 2014 **

The post Колаген = грижа за кожата отвътре appeared first on Съветите на фармацевта.

About Author /

Start typing and press Enter to search