Кои храни съдържат bcaa аминокиселини?

ХРАНА и ПИТИЕТАКои храни съдържат bcaa аминокиселини?

Белтъчините съдържат 20 различни вида аминокиселини, които се поделят на 3 различни групи. Казано на кратко, това са незаменими, заменими и полузаменими аминокиселини. Всички те имат еднаква важност и значение за човешкото тяло, но с тази разлика, че 8 от тях не могат да бъдат набавени от човешкото тяло по друг начин, освен чрез храната или с помощта на хранителните добавки.

Това са именно незаменимите аминокиселини. Останалите 12 могат до една или друга степен, а много често и напълно, човешкото тяло може да си произведе и съвсем само. Сред групата на незаменимите аминокиселини (както казахме, те са 8 на брой), можете да откриете една друга група изключително важни аминокиселини, които са 3 на брой – това са BCAA аминокиселините.

За BCAA аминокиселините…

Името BCAA аминокиселини означава Branched-Chain Amino Acids или аминокиселини с разклонена верига. Тук спадат леуцин, валин и изолеуцин.

 

Кои храни съдържат BCAA аминокиселини?

Най-основно, можем да поделим храните на два вида – храни от растителен и храни от животински произход.

BCAA аминокиселини можете да откриете както в едните, така и в другите, като в храните от животински произход този тип аминокиселини преобладават и по тази причина придържането към стриктно вегетарианска диета ни излага на риск да изпитаме недостиг.

Това от своя страна не е добре, най-вече защото този тип аминокиселини, както вече споменахме, не може да се синтезира от организма и трябва да се набави от храната.

 

Храни от животински произход, които съдържат BCAA аминокиселини…

Сред най-богатите източници на BCAA аминокиселини са яйцата. Тази храна е изключително полезен и богат източник на всички 20 аминокиселини, които се срещат в белтъците, като при това, тяхното качество е изключително високо. Няма как да говорим за BCAA аминокиселини без да споменем и месните продукти.

Тук обаче трябва да се каже и че е от голямо значение да избирате месо без мазнина. Като един много добър пример могат да послужат пилешките и пуешките гърди, които са доста чисти по отношение на мазнините.

Телешкото и свинското месо без мазнини са също чудесен източник. Ако предпочитате млечните продукти, можете да опитате с кисело мляко, прясно мляко, сирене и кашкавал, но най-вече с изварата, която е сред най-добрите опции въобще.

Рибата отстъпва по количество BCAA аминокиселини на повечето видове месо, но за сметка на това може да се консумира с далеч по-малко рискове и в по-големи количества.

 

Храни от растителен произход, които съдържат BCAA аминокиселини…

Макар че броят храни от растителен произход, които съдържат BCAA аминокиселини е далеч по-малък от храните от животински произход, растенията са единствената алтернатива за хората, които не ядат месо и животински продукти, а също така и една доста добра идея за храни, на които да наблегнете всеки път когато се сетите в ежедневното хранене.

Сред водещите храни определено трябва да поставим соята, която, макар и не много популярна храна у нас, води челните места като една от най-протеиновите храни. Бобът и лещата също трябва да се прибавят редовно към менюто, а ако обичате да си хапвате ядки, тогава можете да изяждате по шепа бадеми всеки следобед.

Хранителните добавки…

Хранителните добавки са друг добър начин да си набавим BCAA аминокиселини. От тях можете да си набавите големи количества, но без да ви тревожи, че ще поемете допълнително големи количества мазнина, както някои месни храни правят.

Те са добра алтернатива за онези от вас, които спортуват активно и водят динамичен и натоварващ начин на живот, като в същото време се стремят да се хранят здравословно и в умерени количества.

100procenta.info
100procenta.info
100procenta.info част от VIP MEDIA - Дигитални издания за свободна журналистика, автори на текстово, аудио и видео съдържание и всички, които искат да изразят своето мнение. Управляващ редактор и действителен собственик съгласно ЗЗДПДПОРДМУ: Радостина Минчева. Изданията се управляват от продуцентска компания "Вива Ефир" ЕООД, която отговаря за спазването на добрите журналистически принципи в редакционната политика, както и за всички въпроси свързани с рекламата в изданията. За връзка info@vipmedia.bg
- реклама -spot_img

Какви са полезните свойства на кафето?

Кафето е една от най-популярните топли напитки по цял свят. Тя ни носи енергия...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...

 4 храни за повишаване на енергията

Ако и вие сте от хората, които водят забързан начин на живот иса по-натоварени,...

Как да си направим неустоими хрупкави корнишони (мнения и съвети)

Време е да помислим за зимнината си и най-вече как да я направим достатъчно...