ОПТИМАЛНИ НИВА НА ИНСУЛИН И ЗАХАР ПРИ ЗДРАВИ ХОРА НА ГЛАДНО И СЛЕД ОБРЕМЕНЯВАНЕ

Скоро пуснах статия за „Златния стандарт“ за определяне на Преддиабет /Инсулинова резистентност/ и имаше доста коментари в друга група относно нивата на Кръвна захар и Инсулин при здрави хора.

Затова предлагам отново за разгледаме какви са нивата на Инсулин и Захар на здравите хора и да знаем как да си четем резултатите, когато се изследваме.

Най-важното, когато изследваме е, че ВИНАГИ се пускат едновременно Глюкоза и Инсулин. Само едно от тях да липсва и не може да се сглоби картина.

Според „златния стандарт“ на моделите, разработени от бащата на „Инсулиновата резистентност“ доктор Джоузеф Крафт, при здравите хора Инсулина и Захарта изглеждат по начина, показан на графиката, а именно:

На гладно Глюкозата трябва да е около 4,5 mmol/l.

На 30-та минута след обременяване с глюкоза е пикът на Кръвната захар и тя не трябва да е повече от 8.9 mmol/l

На 60-та минута след обременяване Кръвната захар не трябва да е повече от 6.7 mmol/l.

На 120-та минута след обременяване Кръвната захар не трябва да е повече от 4.0 mmol/l. Обърнете внимание, че на 120-та минута захарта трябва да е по-ниска от изходната стойност.

На 180-та минута след обременяване Кръвната захар не трябва да е повече от 3.0 mmol/l и после плавно започва да се качва пак до изходна стойност 4,5 mmol/l.

Как стои въпросът с Инсулина:
На гладно той е обичайно около 5-6, но никога повече от 10.

На 30-та минута след обременяване Инсулинът прави своя пик и не трябва да е повече от 70.

На 60-та минута след обременяване Инсулинът не трябва да е повече от 40-45.

На 120-та минута след обременяване Инсулинът не трябва да е повече от 20.

На 180-та минута след обременяване Инсулинът не трябва да е повече от изходната му стойност.

Моля имайте предвид, че стойностите са средни и би следвало леко да варират между стройни и закръглени хора, също между нежни дами 50 кила и снажни 100 кила господа.

За нас са важни стойностите на гладно, както и тези на 60-та и на 120-та минута, защото лабораториите работят предимно с тях. Все пак, на никой не му се стои полегнал в лаборатория повече от 2 часа.

А изследването изисква да няма никакво движение и никакво вълнение през тези два часа, докато преживяваме 75 грама глюкоза.
Преживяването е неприятно и понякога на хората им се гади от него. Освен това, такова изследване е прекалено натоварващо и не бива да се прави повече от веднъж годишно.

Image by Welcome to all and thank you for your visit ! ? from Pixabay

Start typing and press Enter to search