ОПТИМАЛНИ НИВА НА ИНСУЛИН И ЗАХАР ПРИ ЗДРАВИ ХОРА НА ГЛАДНО И СЛЕД ОБРЕМЕНЯВАНЕ

Скоро пуснах статия за „Златния стандарт“ за определяне на Преддиабет /Инсулинова резистентност/ и имаше доста коментари в друга група относно нивата на Кръвна захар и Инсулин при здрави хора.

Затова предлагам отново за разгледаме какви са нивата на Инсулин и Захар на здравите хора и да знаем как да си четем резултатите, когато се изследваме.

Най-важното, когато изследваме е, че ВИНАГИ се пускат едновременно Глюкоза и Инсулин. Само едно от тях да липсва и не може да се сглоби картина.

Според „златния стандарт“ на моделите, разработени от бащата на „Инсулиновата резистентност“ доктор Джоузеф Крафт, при здравите хора Инсулина и Захарта изглеждат по начина, показан на графиката, а именно:

На гладно Глюкозата трябва да е около 4,5 mmol/l.

На 30-та минута след обременяване с глюкоза е пикът на Кръвната захар и тя не трябва да е повече от 8.9 mmol/l

На 60-та минута след обременяване Кръвната захар не трябва да е повече от 6.7 mmol/l.

На 120-та минута след обременяване Кръвната захар не трябва да е повече от 4.0 mmol/l. Обърнете внимание, че на 120-та минута захарта трябва да е по-ниска от изходната стойност.

На 180-та минута след обременяване Кръвната захар не трябва да е повече от 3.0 mmol/l и после плавно започва да се качва пак до изходна стойност 4,5 mmol/l.

Как стои въпросът с Инсулина:
На гладно той е обичайно около 5-6, но никога повече от 10.

На 30-та минута след обременяване Инсулинът прави своя пик и не трябва да е повече от 70.

На 60-та минута след обременяване Инсулинът не трябва да е повече от 40-45.

На 120-та минута след обременяване Инсулинът не трябва да е повече от 20.

На 180-та минута след обременяване Инсулинът не трябва да е повече от изходната му стойност.

Моля имайте предвид, че стойностите са средни и би следвало леко да варират между стройни и закръглени хора, също между нежни дами 50 кила и снажни 100 кила господа.

За нас са важни стойностите на гладно, както и тези на 60-та и на 120-та минута, защото лабораториите работят предимно с тях. Все пак, на никой не му се стои полегнал в лаборатория повече от 2 часа.

А изследването изисква да няма никакво движение и никакво вълнение през тези два часа, докато преживяваме 75 грама глюкоза.
Преживяването е неприятно и понякога на хората им се гади от него. Освен това, такова изследване е прекалено натоварващо и не бива да се прави повече от веднъж годишно.

Image by Welcome to all and thank you for your visit ! ? from Pixabay

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search