Какво представляват балуните

Когато изграждате система за видеонаблюдение е необходимо да си набавите и някои аксесоари към нея, като един от задължителните е така наречените видео балуни или балун трансформатори, когато е необходимо да осъществите по-мащабен проект.

Тяхната роля е да гарантират преноса на сигнала по кабелите (FTP и UTF). Всъщност предназначението им се изразява главно в съгласуване на импедансите при налично съпротивление от 75 до 100 ома. Съгласуването се осъществява между всички компоненти на системата за видеонаблюдение – камерите, записващите устройства (видеорекордери или DVR платки) и изграденото трасе (кабелите).

Балуните са абсолютно необходими, особено ако ще изграждате по-голяма система, при която има разстояние над 50м между приемника и камерата. С тяхна помощ си осигурявате по-добро качество на изображението без смущения, а самата система функционира в пъти по-ефективно.

Съществуват няколко вида видео балуни – активни и пасивни. Избора между двата вида зависи изцяло то големината на системата за видеонаблюдение, която искате да изградите. Пасивните балуни се използват в случаите, които изискват малки разстояния между източника и приемника.

Активните се монтират, когато кабелното трасе е дълго и са подходящи за мащабни и сложни системи за видеонаблюдение. Сами разбирате, че главният параметър при избора ви на балун е разстоянието. Преди покупка трябва да се запознаете с възможностите му т.е на какво разстояние се предава сигнала без проблем и смущения.

Изграждането на една система за видеонаблюдение се осъществява главно от камери, DVR платки или рекордери и кабелно трасе. Въпреки това не трябва да подценявате този аксесоар и важността му и е необходимо да се бъдете внимателни при избора му.

Ако искате сами да си изградите системата за видеонаблюдение, ви съветваме да се запознаете внимателно с всяка една част то нея, защото от решаващо значение за функционирането и е правилната комбинация между всички компоненти в нея.

Добре би било да се консултирате със специалисти, които да ви насочат и ориентират. Това ще ви спести възможни усложнения и грешки, а с тях и допълнителни средства. А най-удачния вариант за вас е да поверите изграждането на системата за видеонаблюдение на професионална фирма. Така ще си гарантирате максимално добро изпълнение и ефективност.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search