Как да накараме децата да се хранят здравословно

В днешния свят на бързо хранене, полуфабрикати и junk-храни, не е лесно да научим децата си да избират здравословното хранене, пред леснодостъпното. Предлагаме 14 стъпки, които може да ви помогнат да спечелите битката с рекламите на боклуци.

Стъпка 1: Бъдете супер модел
Бъдете добър модел на поведение за децата си. Те са най-склонни да ядат това, което видят, че родителите и другите членове на семейството консумират, и обратното.

Стъпка 2: Въведете ограничителни правила
Ето няколко добри правила: Забранете закуските и напитките последните 3 часа преди лягане. Дайте на децата нещо леко, когато се върнат от училище – плод или чаша кисело мляко, но след това не им позволявайте да ядат нищо друго освен зеленчуци до вечеря. Когато детето е изгладняло вечерта, ще седне с готовност на масата и ще изяде лакомо всичко, което сложите пред него.

Стъпка 3: Ограничете избора
Не се поддавайте на изкушението да купувате храни, които не подхождат на здравословната диета. Това значи без повече сладки вафли и бисквити за децата, никакви преработени храни, бял хляб, плодови продукти с добавена захар и т.н.

Стъпка 4: Наблегнете на зеленчуците
Дръжте чиния със сурови зеленчуци на плота в кухнята или на лесно достъпно място в хладилника и позволете на всички в къщата да ядат от тях колкото и когато поискат.

Стъпка 5: Сервирайте само едно ястие
Спрете да изпълнявате ролята на готвач по поръчка в собствената си кухня и приготвяйте по едно ястие, което да седнете и всички да изядете заедно. В полза на ничий интерес не е да правите по нещо за ядене за всяко дете по различно време.

Стъпка 6: Не карайте никого насила
Окуражавайте, но не карайте насила децата си да опитват нови храни. Не им предлагайте подкупи или награди, но им обяснете, че в зависимост от това с какво хранят тялото си, ще се справят по-добре или по-зле в училище и в спортните занимания и това ще се отрази на външния им вид и начина, по който се чувстват.

Стъпка 7: Избягвайте конфронтацията
Ако се окаже, че се опитвате да накарате детето си да яде определена храна по конфронтиращ начин, накрая ще се окажете в затворен кръг от спорове. Не коментирайте дали децата са изяли или не нещо, но използвайте другите правила, за да им попречите да ядат на крак вредни храни през останалото време. И запомнете, че, когато обстановката по време на хранене е приятна, децата ще са по-склонни да ядат здравословни храни.

Стъпка 8: Не ставайте емоционални
Ако детето отказва да яде или „не е гладно”, не се разстройвайте. Просто покрийте ястието и го запазете за по-късно. Когато огладнее по-късно, му предложете същата храна. И не използвайте заплахи като например, че няма да получи десерт, докато не си изяде вечерята.

Стъпка 9: Опитвайте отново и отново
Опитайте да сервирате нова храна отново и отново няколко пъти. Ключът е в това да запазите спокойствие и да не се ангажирате емоционално, ако децата отказват да я ядат. Изследвания са открили, че децата инстинктивно отхвърлят новите храни, но колкото повече ги сервирате, толкова по-вероятно е да започнат да ги ядат.

Стъпка 10: Установете рутина за храненията
Яжте със семейството си по едно и също време и на едно и също място всеки ден. Децата също ще си изградят този навик и е по-вероятно да идват на масата гладни и готови да ядат.

Стъпка 11: Накарайте децата да участват в процеса
Окуражете детето си да ви помогне да изберете и напазарувате храни, за да почувства, че участва в процеса. За да ги предпазите от това да избират много вредни храни и сладкиши, ги водете на пазара или в малките магазинчета вместо в големия супермаркет.

Стъпка 12: Гответе с тях
Готвенето с децата е забавно занимание, а и те винаги са готови да погълнат лакомо собствените си творения.

Стъпка 13: Говорете с децата си за храненето
Често си мислим, че децата не ни слушат, когато им заговорим за това, че витамин С в портокаловия сок помага за по-бързото оздравяване или че бета-каротинът в морковите помага на зрението. Не им натяквайте тази информация, просто им обяснете защо избирате определени храни пред други.

Стъпка 14: Всичко в умерени количества
Няма нищо лошо в това да правите пържени картофки и хамбургери от време на време, нито пък в това да сервирате сладолед за десерт в средата на седмицата. Само напомнете на децата си, че, въпреки че тези храни са много вкусни и могат да се ядат от време на време, това не ги прави здравословни.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search