Как да накараме децата да се хранят здравословно

ДАМСКИ СВЯТДЕТЕТОКак да накараме децата да се хранят здравословно

В днешния свят на бързо хранене, полуфабрикати и junk-храни, не е лесно да научим децата си да избират здравословното хранене, пред леснодостъпното. Предлагаме 14 стъпки, които може да ви помогнат да спечелите битката с рекламите на боклуци.

Стъпка 1: Бъдете супер модел
Бъдете добър модел на поведение за децата си. Те са най-склонни да ядат това, което видят, че родителите и другите членове на семейството консумират, и обратното.

Стъпка 2: Въведете ограничителни правила
Ето няколко добри правила: Забранете закуските и напитките последните 3 часа преди лягане. Дайте на децата нещо леко, когато се върнат от училище – плод или чаша кисело мляко, но след това не им позволявайте да ядат нищо друго освен зеленчуци до вечеря. Когато детето е изгладняло вечерта, ще седне с готовност на масата и ще изяде лакомо всичко, което сложите пред него.

Стъпка 3: Ограничете избора
Не се поддавайте на изкушението да купувате храни, които не подхождат на здравословната диета. Това значи без повече сладки вафли и бисквити за децата, никакви преработени храни, бял хляб, плодови продукти с добавена захар и т.н.

Стъпка 4: Наблегнете на зеленчуците
Дръжте чиния със сурови зеленчуци на плота в кухнята или на лесно достъпно място в хладилника и позволете на всички в къщата да ядат от тях колкото и когато поискат.

Стъпка 5: Сервирайте само едно ястие
Спрете да изпълнявате ролята на готвач по поръчка в собствената си кухня и приготвяйте по едно ястие, което да седнете и всички да изядете заедно. В полза на ничий интерес не е да правите по нещо за ядене за всяко дете по различно време.

Стъпка 6: Не карайте никого насила
Окуражавайте, но не карайте насила децата си да опитват нови храни. Не им предлагайте подкупи или награди, но им обяснете, че в зависимост от това с какво хранят тялото си, ще се справят по-добре или по-зле в училище и в спортните занимания и това ще се отрази на външния им вид и начина, по който се чувстват.

Стъпка 7: Избягвайте конфронтацията
Ако се окаже, че се опитвате да накарате детето си да яде определена храна по конфронтиращ начин, накрая ще се окажете в затворен кръг от спорове. Не коментирайте дали децата са изяли или не нещо, но използвайте другите правила, за да им попречите да ядат на крак вредни храни през останалото време. И запомнете, че, когато обстановката по време на хранене е приятна, децата ще са по-склонни да ядат здравословни храни.

Стъпка 8: Не ставайте емоционални
Ако детето отказва да яде или „не е гладно”, не се разстройвайте. Просто покрийте ястието и го запазете за по-късно. Когато огладнее по-късно, му предложете същата храна. И не използвайте заплахи като например, че няма да получи десерт, докато не си изяде вечерята.

Стъпка 9: Опитвайте отново и отново
Опитайте да сервирате нова храна отново и отново няколко пъти. Ключът е в това да запазите спокойствие и да не се ангажирате емоционално, ако децата отказват да я ядат. Изследвания са открили, че децата инстинктивно отхвърлят новите храни, но колкото повече ги сервирате, толкова по-вероятно е да започнат да ги ядат.

Стъпка 10: Установете рутина за храненията
Яжте със семейството си по едно и също време и на едно и също място всеки ден. Децата също ще си изградят този навик и е по-вероятно да идват на масата гладни и готови да ядат.

Стъпка 11: Накарайте децата да участват в процеса
Окуражете детето си да ви помогне да изберете и напазарувате храни, за да почувства, че участва в процеса. За да ги предпазите от това да избират много вредни храни и сладкиши, ги водете на пазара или в малките магазинчета вместо в големия супермаркет.

Стъпка 12: Гответе с тях
Готвенето с децата е забавно занимание, а и те винаги са готови да погълнат лакомо собствените си творения.

Стъпка 13: Говорете с децата си за храненето
Често си мислим, че децата не ни слушат, когато им заговорим за това, че витамин С в портокаловия сок помага за по-бързото оздравяване или че бета-каротинът в морковите помага на зрението. Не им натяквайте тази информация, просто им обяснете защо избирате определени храни пред други.

Стъпка 14: Всичко в умерени количества
Няма нищо лошо в това да правите пържени картофки и хамбургери от време на време, нито пък в това да сервирате сладолед за десерт в средата на седмицата. Само напомнете на децата си, че, въпреки че тези храни са много вкусни и могат да се ядат от време на време, това не ги прави здравословни.

- реклама -spot_img

За кого са подходящи колелата в Raya Toys

Мечтата на всеки малчуган, след като проходи, е да разбере какво е онова, на...

Как да си направим просторна детска стая

Двуетажните легла на помощ в обзавеждането на градския тип жилища Всеки родител от опит знае,...

Талантът – пряко свързан с хобито и интересите на личността

Талантът не е непременно свързан с изкуството – да рисуваш и пееш добре. Талант...

Защо приказките са полезни за децата

Четете ли приказки на децата си? Ако отговорът ви е „не“, то тогава вие...