Десет принципа на ефективните “втори” родители

Ето десет принципа за ефективно справяне като “втори” родител:

– Бъдете заинтересовани, а не стоет настрана в ролята си на доведен родител. Някои втори родители се опитват да се справят с плашещата задача като предприемат подхода “Няма да се намесвам в живота ти.”. За съжаление този подход се възприема от завареното дете като “Не се интересувам толкова какво става с теб.”. Децата могат да се противопоставят на това да се включите в живота им, но ще имат много по-голяма полза и ще изградят по-добра връзка с един заинтересован доведен родител, отколкото с отчужден такъв.

– Започнете с това да бъдете приятел на заварените си деца. Накарайте ги да разберат, че искате да бъдете заинтересован приятел, но че не искате да изместите биологичния родител. Ще поемете някои родителски отговорности, но първата и основна връзка с децата трябва да е приятелството.

– Оставете връзката с децата да се развива със скоростта, която те определят. Често взаимоотношенията преминават отвъд приятелството и се създава чувството за семейство. С реализирането на различни родителски отговорности и с изграждането на взаимно доверие, доведените ви деца могат да започнат да гледат на вас като на част от своето семейство, не само като някой, който е омъжен за баща им (майка им). Но това трябва да се случи с темпото, което детето избере. Бъдете търпеливи и почакайте.

– Планирайте специално време и преживявания, които да споделите с децата. Споделените преживявания изграждат интимността. Прекарвайте време насаме с всяко едно от тях. Правете нещо, което детето приема за специално. Например споделете страстта на заварената си дъщеря по филмите. Отидете заедно на кино, спрете за горещ шоколад на връщане и обсъдете филма. Това е преживяване, което момичето би оценило високо и което може и да не е имало с биологичните си родители.

– Представяйте единство в мненията със съпруга ви. Децата се учат как да използват единия родител срещу другия. В едно семейство с доведени родители децата могат да твърдят, че доведеният родител е нечестен или безчувствен спрямо тях. Биологичният родител може да се изкуши да застане на страната на децата. Без значение до каква степен не сте съгласни един с друг, вие и партньорът ви трябва да представяте единство пред и относно децата. Това ще намали до минимум настройването на единия срещу другия и ще ви направи по-креативни и ефективни, защото ще работите като екип.

– Поставете на децата граници. Децата имат нужда от граници, за да се развиват правилно. Ако не се научат вкъщи, че има граници на поведението им, ще имат проблем във функционирането си във външния свят. Ако се съпротивляват на границите, а те ще го направят – ще ви бъде по-лесно да се справите, ако си напомните, че децата правят същото и с биологичните им родители.

– Използвайте ясни и точни правила, за да установите границите. “Никога не си ми казвала това.” може да е основателно възражение, когато се опитвате да накажете едно дете за това, че е нарушило границите. Границите трябва да са ясни, логични и неизменно спазвани. Трябва да има ясно разбрани последствия за спазването и нарушаването им. Не затрупвайте заварените си деца с правила, но определете достатъчно, за да създадете морален ред в дома си.

– Оставете децата да участват в създаването на правилата. Организирайте редовни семейни срещи. Използвайте ги, за да споделите позитивните преживявания, да изложите откровено недоволствата и притесненията си и да формулирате правила. Децата не трябва да имат последната дума в установяването на всяко правило, но трябва да знаят, че са били изслушани. Това е основен принцип, при който хората са много по-склонни да се приспособят, когато са участвали в процеса на взимане на решението.

– Окуражавайте откритостта на чувствата. “Мразя те! Ти не си моя майка (мой баща)!”. Изкушаващо е да укорите детето и да му забраните да държи такъв език. Но това учи децата да потискат чувствата си. Вместо това кажете на детето защо подобно изказване ви наранява и как ви кара да се чувствате. След това проучете заедно с детето защо той или тя се чувства по този начин, напомнете на детето, че все още искате да сте приятели. Бъдете честни със заварените си деца относно чувствата си и ги окуражавайте и те да са честни със своите.

– Използвайте чувството си за хумор. Хуморът помага да виждате проблемите в перспектива. Помага да успокоите напрежението. Създава се интимност, когато се смеете с някой друг. Понякога можете да използвате хумора, за да разрешите проблем с доведеното си дете. Хуморът няма да реши всички проблеми, но липсата на хумор може да унищожи взаимоотношенията ви.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search