Как да изберем най-добрите тухли?

Тухлите са използвани за построяване на постройки още от древни векове.
Смята се, че още от преди 14 000 години се използват тухли, като най-старите намерени доказателства са в Египет. Представлявали са блокове от глина и слама с правоъгълна форма и са били слагани на слънце да изсъхнат.

Два са видовете тухли, които днес се прилагат най-често – керамични и силикатни.
Намерени са стени, състоящи се от керамични тухли, чиято цялост се е съхранила в продължение на хиляди години. Това се дължи на голямата им устойчивост, както на високи, така и на много ниски температурни градуси.

Стените, за чието изграждане са използвани тухли изравняват температурните колебания между вътрешността на сградата и външната среда и осигуряват комфортна температура в стаите през всички сезони.
Важна особеност за този строителен материал е голямата носимоспособност.

Професионалистите, както и непрофесионалистите залагат на тухлите при зидането на стени поради тяхната шумо- и топлоизолация. Коефициентът на топлопроводност на плътните тухли е около 0,6 W/m.°C, а при моделите с кухини достига и по-ниски стойности – до 0,33 W/m.°C.

За стени, иззидани с тухли изолационният слой от стиропор е достатъчно да бъде около 3-4 см, докато за стоманобетонна стена ще трябват минимум 6 см. Керамичните тухли са търсен материал, също така и заради устойчивостта им на високи температури, вследствие пожар и голямата водонепропускливост. Те са естествен регулатор на условията в стаите, поемат излишната влага от въздуха и я изпускат, когато относителната влажност е с по-ниски стойности.

Ако трябва да се съпостави тухлата с други материали, то тя има редица предимства – не се получава ръжда по повърхността и не се окислява, за разлика от металите, за разлика от пластмасите тухлата не старее и не се разлага. Сравнена с дъвесината, основният недостатък е процесът на гниене, който не може да се предотврати за по-дълго време, въпреки прилаганите средства.
Този проблем не съществува при тухлите.

Най-популярните големини тухли са: тухли единички и тухли четворки. Размерите на тухли единички – 250/120/60 мм., дават възможност да се изграждат стени с различна дебелина – половин, цяла или тухла и половина.

По-големият формат на тухли четворки – 25/25/12 см., спомага изграждането на стените за по-кратък срок, друго тяхно предимство са по-добрите им топлотехнически характеристики. Благодарение на порьозната си форма керамичните блокове имат сравнително ниско обемно тегло, правещо ги по-удобни в строителството.
Професионалистите в строителството ги полагат както за преградни, така и за външни стени на постройки от всякакво естество.

При колебания за най-подходящия модел тухли за вашия дом, може да потърсите предложение от обучени продавач-консултанти в строителни складове. Така ще видите с различни и нови решения в тази област и ще направите информиран избор.

Когато трябва да се вземе решение какъв материал да се използва при изграждането на стените на нашия дом трябва да се преценят плюсовете и минусите на всеки един от тях, от тях ще зависят впоследствие разходите по експлоатация и поддържане на дома.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search