Как да изберем най-добрите тухли?

- реклама -spot_img

Тухлите са използвани за построяване на постройки още от древни векове.
Смята се, че още от преди 14 000 години се използват тухли, като най-старите намерени доказателства са в Египет. Представлявали са блокове от глина и слама с правоъгълна форма и са били слагани на слънце да изсъхнат.

Два са видовете тухли, които днес се прилагат най-често – керамични и силикатни.
Намерени са стени, състоящи се от керамични тухли, чиято цялост се е съхранила в продължение на хиляди години. Това се дължи на голямата им устойчивост, както на високи, така и на много ниски температурни градуси.

Стените, за чието изграждане са използвани тухли изравняват температурните колебания между вътрешността на сградата и външната среда и осигуряват комфортна температура в стаите през всички сезони.
Важна особеност за този строителен материал е голямата носимоспособност.

Професионалистите, както и непрофесионалистите залагат на тухлите при зидането на стени поради тяхната шумо- и топлоизолация. Коефициентът на топлопроводност на плътните тухли е около 0,6 W/m.°C, а при моделите с кухини достига и по-ниски стойности – до 0,33 W/m.°C.

За стени, иззидани с тухли изолационният слой от стиропор е достатъчно да бъде около 3-4 см, докато за стоманобетонна стена ще трябват минимум 6 см. Керамичните тухли са търсен материал, също така и заради устойчивостта им на високи температури, вследствие пожар и голямата водонепропускливост. Те са естествен регулатор на условията в стаите, поемат излишната влага от въздуха и я изпускат, когато относителната влажност е с по-ниски стойности.

Ако трябва да се съпостави тухлата с други материали, то тя има редица предимства – не се получава ръжда по повърхността и не се окислява, за разлика от металите, за разлика от пластмасите тухлата не старее и не се разлага. Сравнена с дъвесината, основният недостатък е процесът на гниене, който не може да се предотврати за по-дълго време, въпреки прилаганите средства.
Този проблем не съществува при тухлите.

Най-популярните големини тухли са: тухли единички и тухли четворки. Размерите на тухли единички – 250/120/60 мм., дават възможност да се изграждат стени с различна дебелина – половин, цяла или тухла и половина.

По-големият формат на тухли четворки – 25/25/12 см., спомага изграждането на стените за по-кратък срок, друго тяхно предимство са по-добрите им топлотехнически характеристики. Благодарение на порьозната си форма керамичните блокове имат сравнително ниско обемно тегло, правещо ги по-удобни в строителството.
Професионалистите в строителството ги полагат както за преградни, така и за външни стени на постройки от всякакво естество.

При колебания за най-подходящия модел тухли за вашия дом, може да потърсите предложение от обучени продавач-консултанти в строителни складове. Така ще видите с различни и нови решения в тази област и ще направите информиран избор.

Когато трябва да се вземе решение какъв материал да се използва при изграждането на стените на нашия дом трябва да се преценят плюсовете и минусите на всеки един от тях, от тях ще зависят впоследствие разходите по експлоатация и поддържане на дома.

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА