Какви причини може да има за запушване на комина?

РЕМОНТИКакви причини може да има за запушване на комина?

Когато живееш в къща, всеки отоплителен сезон се превръща в най-голямото предизвикателство в твоя живот. Цената на всеки вид отопление у нас е много висока, но тук няма да говорим точно за това. Тук ще говорим за предизивикателството да се отопляваш на твърдо гориво и произтичащите от това допълнителни проблеми.

Когато един комин спре да функционира това се разбира по много неприятен начин, особено когато основният горивен уред се намира в някое от вътрешните помещения. В някои случаи това е котелът на локалната парна инсталалация, с която някои домакинства отопляват цялата къща, а той се намира обикновено на приземния етаж. Пушекът може да изпълни цялото помещение и да стигне чак до горните етажи, а това, както вероятно се досещате, не беше особено приятно.

Освен опушените стени и миризмата на дим, която се усеща в продължение на дни, най-неприятният момент е невъзможността къщата да се отоплява. Не е задължително да си експерт по физика, за да знаеш, че липсата на тяга пречи на горенето. Когато коминът се запуши, по неговото отпушване трябва да се действа бързо, особено в студените зимни дни, за да се възстанови отоплението възможно най-бързо.

Какво може да запуши един комин?

Един комин може да се запуши от много неща. Обикновено причина за това е образувалият се по вътрешните стени нагар, който се появява вследствие на кондензация. Причина за конденз е огромната разлика между температурата във вътрешността на комина и тази на атмосферата, а тя както знаем е доста ниска през зимата. Влажните сажди, полепнали по вътрешните стени на комина са най-честата причина за неговото запушване, но те не са единственият причинител на това неприятно явление.

Комин може да се окаже запушен от големи парчета мазилка и тухли или казано накратко – да се разруши отвътре до степен, която го прави напълно безполезен.

Причина за запушване на комина може да бъде и липсана на шапка за комин.

- реклама -spot_img

Тапетните входни врати са новия хит в интериорния дизайн у нас

През последните години домът става все по-важен за всеки един от нас, превръщайки се...

Хидроизолация на основи – кога, как и защо?

В редица случаи, когато процесът по хидроизолиране на основите е пропуснат или е използвана...

Какво представлява обръщането на прозорци с гипсокартон

Всеки ремонт завършва с малки довършителни дейности. Ако разгледаме смяната на дограма като малък...

За какво да внимаваме при монтажа на климатици?

Монтажа на климатици има две страни – техническа и естетическа. И двете страни са...