Какви причини може да има за запушване на комина?

Когато живееш в къща, всеки отоплителен сезон се превръща в най-голямото предизвикателство в твоя живот. Цената на всеки вид отопление у нас е много висока, но тук няма да говорим точно за това. Тук ще говорим за предизивикателството да се отопляваш на твърдо гориво и произтичащите от това допълнителни проблеми.

Когато един комин спре да функционира това се разбира по много неприятен начин, особено когато основният горивен уред се намира в някое от вътрешните помещения. В някои случаи това е котелът на локалната парна инсталалация, с която някои домакинства отопляват цялата къща, а той се намира обикновено на приземния етаж. Пушекът може да изпълни цялото помещение и да стигне чак до горните етажи, а това, както вероятно се досещате, не беше особено приятно.

Освен опушените стени и миризмата на дим, която се усеща в продължение на дни, най-неприятният момент е невъзможността къщата да се отоплява. Не е задължително да си експерт по физика, за да знаеш, че липсата на тяга пречи на горенето. Когато коминът се запуши, по неговото отпушване трябва да се действа бързо, особено в студените зимни дни, за да се възстанови отоплението възможно най-бързо.

Какво може да запуши един комин?

Един комин може да се запуши от много неща. Обикновено причина за това е образувалият се по вътрешните стени нагар, който се появява вследствие на кондензация. Причина за конденз е огромната разлика между температурата във вътрешността на комина и тази на атмосферата, а тя както знаем е доста ниска през зимата. Влажните сажди, полепнали по вътрешните стени на комина са най-честата причина за неговото запушване, но те не са единственият причинител на това неприятно явление.

Комин може да се окаже запушен от големи парчета мазилка и тухли или казано накратко – да се разруши отвътре до степен, която го прави напълно безполезен.

Причина за запушване на комина може да бъде и липсана на шапка за комин.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search