Хидроизолация на основи – кога, как и защо?

В редица случаи, когато процесът по хидроизолиране на основите е пропуснат или е използвана некачествена хидроизолация, довела до проникването на влага в приземните помещения, може да се положи вид хидроизолация на вече изградена и функционираща сграда. Това обаче е сравнително тежък и сложен процес, особено когато е необходимо изолацията да се положи от външната страна на бетона, защото налага разкопаване и откриване на основите.

Как се полага хидроизолация на основи?

Тъй като хидроизолацията на основите е подложена на постоянния напор на слягащите се подземни пластове е много важно тя да се изпълни професионално, така че да се избегнат деформации и корозия на подложния бетон. Това означава да се направи задълбочен анализ на почвата в региона, нейната киселинност и количеството на подпочвените води, както и посоката на техния напор. Това определя какъв вид влагозащита ще се използва и как тя ще бъде положена.

Независимо дали ще се ползва битумна или рулонна мембрана за влагоизолиране на фундамента, ключов фактор за здравината и живота на изолацията е подготовката на бетона. Той задължително трябва да притежава изравнителна замазка с пясъчно-циментов разтвор с дебелина минимум 2-3см. Това ще запълни дребните шупли в бетона, през които има опасност да проникне влага в процеса на експлоатация на сградата.

Задължително е при изграждане на основите, към бетоновата смес да се добавят съставки, които ще повишат неговите свойства и качества. Това са обикновено водоразтворими съединения, преобразуващи се в силикати, които освен отлична влагозащита, осигуряват също по-добра еластичност на бетона, устойчивост на замръзване и по-висока якост срещу напора на подземните пластове. Устойчивостта на корозия при висока киселинност на почвата също не е за подценяване.

Задължителна част от подготовката на бетона, преди полагане на хидроизолация е обработването на фугите, образувани при прекъсването на бетонирането или, така наречените „работни фуги“. Те следва да бъдат уплътнени с pvc ленти или чрез изграждане на холкер от водоустойчива полимер-модифицирана циментова замазка. Всичко това повишава защитните свойства на бетона и подпомага свързването му към самата хидроизолация, била тя рулонна, битумна или течна, нанасяща се чрез обмазване.

Броят на пластовете хидроизолационна мембрана и изобщо дебелината на хидроизолационния пакет зависи от водния напор, въздействащ на основите в конкретния регион. Когато се полага от външната страна на основите, обикновено се избира хидроизолация под формата на битумни мушами, но често се използва и комбинация от мембрана, битумна паста и мазана хидроизолация, което повишава адхезията между изолацията и бетонната основа и защитава срещу процесите на ерозия.

Защо е задължително основите на сградите да бъдат хидроизолирани?

Всяка сграда, особено ако тя е висока и масивна, трябва да има изградена сигурна и дълготрайна влагозащита, като е добре такава да бъде положена не само от външната част на бетонната стена, но и върху стените, намиращи се в приземните помещения на сградата. Така се осигурява двойна защита на основите, с което се гарантира, че сградата ще устои на постоянния напор на водата – атмосферна и подпочвена.

Здравината на основите прави сградата по-сигурна и стабилна, не само при ежедневното слягане на земните пластове, но най-вече при природни катаклизми, като земетресения и наводнения. Хидроизолация на основите не може да се извърши от непрофесионалисти. За целта е нужна намесата на професионална фирма, разполагаща с експерти, които могат точно да определят индивидуалните изисквания на всяка сграда.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search