Емоциите, които могат да разболеят детето

Учудващо малко са децата, които растат в среда, която свободно насърчава изразяване на емоциите. Вместо това повечето от малчуганите се научават да потискат чувствата си много рано, за да се подчинят на изискванията на родителите и обществото. Според многобройни изследвания потисканите чувства въздействат негативно върху детското здраве. Ако малкият човек се оплаква често от здравословни проблеми, а педиатърът казва, че няма физическа причина за тях, е време да се запитате: „Щастливо ли е детето ми?“

Как се формира представата ни за нас самите в ранното детство и каква е ролята на емоциите? Кои са емоциите, които се отразяват негативно върху физическото здраве на малчугана? Защо и кога детето потиска емоциите си? Какво „казват“ за детската психика най-честите физически симптоми при децата? Как да помогнем на малчугана да се справи с физическите оплаквания? Как да различим манипулацията и лъжата от реалното неразположение при децата?

Теодора Пампулова е детски психолог, педагогически съветник в ЕГ „Иван Вазов” и регионален председател на Дружеството на психолозите в България. Работи с деца до 17 г. и техните родители в „Стая на емоциите“ – проект, с който спечели втора награда на конкурса на Община Пловдив „Най-добър млад предприемач“ през 2018 г. Автор е на книгите "Наръчник за справяне с чудовища, динозаври и други страшни неща (170 забавни начина да се справим с детските страхове)" и "Детската градина – щастливо място".

About Author /

Start typing and press Enter to search