Домашен боров мед от зелени шишарки

- реклама -

боров медБоров мед от зелени шишарки,

а може и от борови връхчета

Всъщност, това, което се предлага в търговската мрежа и което можем да си направим сами вкъщи от зелени шишарки или борови връхчета, е правилно да се нарича борово сладко. А боровият мед го приготвят пчелите от боров прашец. Тъй като, обаче, боровото сладко е по-разпознаваемо сред широката аудитория под името боров мед, ще го наричаме и тук така, за да е по-ясно за какво говорим.

Освен, че е невероятно вкусен и може да се използва като чудесна добавка към палачинки или чай, например, боровият мед е и много полезен за здравето ни. Изключително ефикасен при бронхит, кашлица, ангина и други заболявания на дихателните пътища. Помага и за цялостното подсилване на имунната система, подобряване на храносмилателната система, препоръчва се и при язви, колит, гастрит.

Тук ще ви представим една рецепта, с помощта на която можете да си приготвите тази лечебна сладост вкъщи.

Необходими продукти:

60 бр. едри зелени шишарки
3 литра вода
отделно още 1 литър вода

1 кг. кристална захар
1 лимонтузу

Как се приготвя:

Шишарките се слагат в трите литра вода и врат, докато омекнат. Прецеждат се. Към прецедената отвара се прибавят 1 кг. захар и 1 л. вода. Сместа се вари, докато започне да се сгъстява и пуска пяна. Пяната се отстранява постоянно. Трябва да стане гъсто като сладко. След като изстине, се слага лимонтузу.

 

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА