Домашен боров мед от зелени шишарки

боров медБоров мед от зелени шишарки,

а може и от борови връхчета

Всъщност, това, което се предлага в търговската мрежа и което можем да си направим сами вкъщи от зелени шишарки или борови връхчета, е правилно да се нарича борово сладко. А боровият мед го приготвят пчелите от боров прашец. Тъй като, обаче, боровото сладко е по-разпознаваемо сред широката аудитория под името боров мед, ще го наричаме и тук така, за да е по-ясно за какво говорим.

Освен, че е невероятно вкусен и може да се използва като чудесна добавка към палачинки или чай, например, боровият мед е и много полезен за здравето ни. Изключително ефикасен при бронхит, кашлица, ангина и други заболявания на дихателните пътища. Помага и за цялостното подсилване на имунната система, подобряване на храносмилателната система, препоръчва се и при язви, колит, гастрит.

Тук ще ви представим една рецепта, с помощта на която можете да си приготвите тази лечебна сладост вкъщи.

Необходими продукти:

60 бр. едри зелени шишарки
3 литра вода
отделно още 1 литър вода

1 кг. кристална захар
1 лимонтузу

Как се приготвя:

Шишарките се слагат в трите литра вода и врат, докато омекнат. Прецеждат се. Към прецедената отвара се прибавят 1 кг. захар и 1 л. вода. Сместа се вари, докато започне да се сгъстява и пуска пяна. Пяната се отстранява постоянно. Трябва да стане гъсто като сладко. След като изстине, се слага лимонтузу.

 

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search