Дневник на храненето

ЗДРАВИДневник на храненето

Хапвате само леки салати, плодове, почти никакво сладко и наблягате на нискокалорични храни. Въпреки това не можете да се справите с наднорменото тегло. Страдате от разстроен или нередовен стомах, болки, и не можете да установите какви са причините за това. Често ви се налага да се борите с пъпки и обриви по лицето и тялото. Главоболие, отпадналост, умора, безсъние, напрежение, списъкът може да продължи…

Описаното дотук звучи като много неприятен сценарий, но хубавото е, че има начин да се излезе от него. Общото здравословно състояние на организма ни е в пряка зависимост от храната, която приемаме. Лесно е просто да се каже, че трябва да консумираме здравословни храни. Това, което е полезно за едни, обаче, може да се окаже вредно за други, тъй като всеки от нас реагира индивидуално на различните продукти.

Какъв е начинът да проследим коя храна как повлиява конкретно на нас? Да помним за всеки ден и час какво сме яли – не е невъзможно, но излишно трудно, а и колко назад във времето ще можем да си спомняме. Затова, преминаваме на варианта на умния човек, който си записва всичко.

Решението е редовното водене на дневник на храненето. В него всеки ден си записваме в колко часа какво сме изяли. Преди да си помислите, че не ви се занимава, нямате време или просто ви мързи, се върнете и прочетете началото на статията. Какво предпочитате – изброените там неща да започнат или да продължат да ви се случват, или да отделяте по няколко минутки няколко пъти на ден, за да си водите дневник?

Дневникът на храненето може да се води на хартиен или електронен носител, според предпочитанията и възможностите на всеки. Може да бъде във формата на таблица, списък – важното е за вас да бъде винаги лесно да разчетете информацията в него.

Ако сте избрали да водите дневника във вид на таблица, в нея основните графи, които трябва да присъстват са дата и в колко часа какво изядох. Препоръчително е да прибавите и следните графи:

Вода – определете си чаша, която ще ви бъде само за пиене на вода, вместимост 250- 300 мл. Записвайте си през деня колко чаши изпивате и така ще можете с много добра точност да следите колко вода дневно изпивате. Важно е да се знае, например, че дехидратацията е сред основните виновници за главоболието.

Хранителни добавки – ако пиете, добавете графа и за тях. Отделна може да има и за евентуално приемани лекарства.

Спорт и движение – важно е да присъстват в живота ви, ако наистина искаме да сте здрави. Описвате колко време сте отделили през съответния ден за фитнес, джогинг, колоездене, танци, вървене пеш или друг тип спорт или движение.

Килограми, обиколки – това е графа, в която периодично, примерно на една или две седмици, си записвате колко килограма сте и какви са обиколките на талията, ханша, бедрата и т.н. Така, връщайки се назад в дневника, ще можете да проследявате при консумацията на каква храна, при количеството на колко вода и наличието или липсата на спорт, килограмите и обиколките ви се увеличават или намаляват и с колко.

Тонус – това е графата, с помощта на която ще можете да следите как начинът ви на хранене се отразява на енергичността и настроението ви. Определете си една скала от 1 до 5, от 1 до 10, както ви е приятно и оценявайте тонуса си.

Забележки – тук можете да описвате какво е било общото ви състояние през деня – нямали сте никакви оплаквания или ви е боляло нещо, били сте енергични или отпаднали, весели или тъжни и т.н. Това, с всички изброени графи, се превръща в нещо много повече от дневник на храненето. Това е дневник на отговорния за собственото си здраве човек. Ако искате вие да сте този човек, поел отговорността за здравето си в собствените си ръце, не губете време, а дайте старт на вашия дневник на храненето още днес. Скоро ще се убедите в предимствата му.

Желаем ви успех, отлично здраве и висок тонус!

100procenta.info
100procenta.info
100procenta.info част от VIP MEDIA - Дигитални издания за свободна журналистика, автори на текстово, аудио и видео съдържание и всички, които искат да изразят своето мнение. Управляващ редактор и действителен собственик съгласно ЗЗДПДПОРДМУ: Радостина Минчева. Изданията се управляват от продуцентска компания "Вива Ефир" ЕООД, която отговаря за спазването на добрите журналистически принципи в редакционната политика, както и за всички въпроси свързани с рекламата в изданията. За връзка info@vipmedia.bg
- реклама -spot_img

Как да се подготвите за пролетно-лятното време?

Пролетта вече с пълна сила показва красотата си всеки ден и прогнозата за времето...

От плодовете, до секса – полезни съвети за справяне с пролетната умора

Как да хакнем собственото си тяло и да се преборим с широко разпространеното състояние...

Списък с последствията от недоимък на витамин D

• Диабет, тъй като витамин D играе ключова роля за контрола на кръвната захар; •...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...