Здравословни избори на храни – мисията (не)възможна? – ДЕСИСЛАВА ДИМИТРОВА

- реклама -spot_img

Лекцията ще запознае публиката с еко-биологичния, социо-икономическия и културния контекст на храната и как този контекст влияе върху изборите на потребителя в неговия стремеж към здравословно хранене. Ще бъде обсъдено и понятието здравословно хранене и неговите интерпретации в публичното пространство. Ще бъдат споделени подходи за повишаване на информираността на потребителите и укрепването на техните възможности да правят хранителни избори, полезни за тях.

Десислава Димитрова е доцент по ботаника в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН. От 2004 г., като координатор на Slow Food в България, съчетава професионалните си интереси със своята страст към традиционните храни и традиционното знание, съхранени от предците ни и достигнали до нас благодарение на грижата на местните селски общности.

Slow Food в България е неправителствена организация, която изучава българските гастрономически традиции и подкрепя малките фермери и местните общности в техните усилия да превърнат тези традиции в устойчив бизнес. В предлаганите занимания ще се работи основно с хранителни продукти от малки производители с гарантирано високо качество. Самите производители ще са представяни на участниците, а когато е възможно и ще участват в заниманията. Това е една възможност за (ин)директен контакт с потребители, които умеят да правят информиран избор, водени от своите познания и лични нужди. В нашите работилници потребителите се превръщат в партньори на производителите на качествена храна и допринасят за развитието на техния семеен бизнес.

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА