Защо децата харесват различни храни, как правилно да формираме предпочитанията им

Храненето е основен жизнен процес, свързан с приемането, преработването и усвояването на храната, необходима за израстването на детския организъм, за изграждане и обновяване на клетките и тъканите, за осъществяване и регулиране на жизнени функции, както и компенсиране на изразходваната енергия.
Апетитът и предпочитанията към дадени храни е генно обусловен, но формирането на предпочитанията към дадени храни, изграждането на навици и поведение на хранене се формират между втората и четвъртата годинка на детето. Тогава се развиват вкусовите му рецептори за солено, сладки, кисело, горчиво, както и за някои специфични храни и се изграждат хранителните му навици.
Съдържание на уебинара:
1. Така нареченото „Злоядо“ и „Ящно“ дете. Скритите подводни камъни, които се крият зад това. Защо злоядото дете, обикновено става възрастен с наднормено тегло?
2. Как децата възприемат вкуса? Безспорно, най-голямо влияние върху вкусовите предпочитания на детето и бъдещия възрастен човек имат захранването с твърди храни и храненето в ранното детство (до 3-4 годишна възраст).
3. Промени в детското хранене в различните възрасти. Семеи?ни храни, базирани на разнообразна и балансирана семеи?на диета, с малка адаптация. Как да подготвим детското меню?
4. Генетика и хранене – генна предразположеност на децата. Как да се храним следвайки нашите гени?

Д-р Силвия Паскалева е специалист физиотерапевт и диетолог в София с 30 години опит. Извършва лечение на пациенти с широка гама заболявания на опорно-двигателния апарат, централна и периферна нервна система, ортопедични и неврологични заболявания. Работи в области свързани с диагностика и лечение на социално значими заболявания в областта на ортопедията и травматологията, спортна медицина, диагностика и лечение на затлъстяването. Д-р Паскалева е преминала специализирано обучение „Нутригеномика и генетично тестване с цел персонализирано хранене“ към екипа на Re:Gena.

About Author /

Start typing and press Enter to search