Защо приказките са полезни за децата

ДАМСКИ СВЯТДЕТЕТОЗащо приказките са полезни за децата

Четете ли приказки на децата си? Ако отговорът ви е „не“, то тогава вие ще сте от онези 25% от родителите, които смятат, че приказките не са подходящи за деца под 5 години, защото мъниците на тази възраст не могат да си извадят поука или пък историите са прекалено страшни за тях. Но не се заблуждавайте! Приказките са важни за децата.
Предлагаме ви седем основателни причини да четете на малките или да ги водите на театър.
1. Приказките показват на децата как да се справят в трудни ситуации
Ние се учим от героите в историите, дори и като възрастни. Те ни помагат да се свържем с нашите мечти и безпокойства. Разглеждаме живота си от различни аспекти и как бихме постъпили на мястото на някой друг. Така правят и децата. Колкото са по-малки, в толкова повече непознати ситуации попадат. За да знаят как да реагират, те се опират на опита на приказните герои.
2. С приказките децата изграждат емоционална устойчивост
Приказките показват истинските проблеми на живота. Но кагото тези проблеми са „облечени“ във фантастичен сценарий, то тогава нещата не са чак толкова страшни. Пък и всички ние имаме нужда да знаем, че доброто побеждава.
И познайте какво! Никой в живота не е имунизиран от предизвикателства – така че трябва приучим нашите деца да не се отчайват, когато попаднат в трудни моменти. Изход винаги има – спомнете си за Снежанка, която е заплашена от мащехата си или пък за Пепеляшка – тя толкова много искала да отиде на бала, е накаря намерила вариант.
3 . Чрез приказките се сближаваме с другите
Защо приказките са полезни за децатаМного култури имат подобни приказки – като историята за страшните дракони, чародейци, кукли, превръщащи се в истински деца и т.н. Когато четем различните версии, разбираме, че всички ние споделяме нещо важно – необходимостта да се придаде смисъл на живота с история; и надеждата за добро да възтържествува над злото.
4. Децата се научават да разказват
С приказките, малките проумяват какво представляват историите. Разбират, че героите са просто измислени образи, но въпреки това могат да разкажат какво се е случило в различни ситуации.
5. Гимнастика за въображението
Приказките помагат на децата да развият креативността си и сами да разказват истории, които всъщност не са се случили. Вярно, че на по-малките много не им се получават историите, но пък са забавни, защото за децата не съществуват ограничения и предразсъдъци за невъзможното.
6. Приказките развиват критичното мислене
Спомнете си интерпретацията на „Дисни“ за „Малката русалка“. В общи линии виждаме как едно момиче изоставя живота си, заради едно момче. Да, това често се случва в живота, но искате ли вашата дъщеря да подражава на Ариел – да остави всичко зад гърба си и да изчезне без дори да ви казва какво смята да прави? Аз не бих искала, но пък това не би ми попречило да коментирам приказката – тя поражда много въпроси и е добър пример за това как всеки трябва да може да посрещне последствията от действията си.
7. Приказките преподават уроци
Използвайте приказките, за да покажете на децата си, че моралът и обществените норми са нещо важно. Говорете например за Снежанка, Пепеляшка, Рапунцел. Децата трябва да знаят, че в определени ситуации се налага да се държат по конкретен начин. В противен случай обществото няма да ги приеме.

100procenta.info
100procenta.info
100procenta.info част от VIP MEDIA - Дигитални издания за свободна журналистика, автори на текстово, аудио и видео съдържание и всички, които искат да изразят своето мнение. Управляващ редактор и действителен собственик съгласно ЗЗДПДПОРДМУ: Радостина Минчева. Изданията се управляват от продуцентска компания "Вива Ефир" ЕООД, която отговаря за спазването на добрите журналистически принципи в редакционната политика, както и за всички въпроси свързани с рекламата в изданията. За връзка info@vipmedia.bg
- реклама -spot_img

За кого са подходящи колелата в Raya Toys

Мечтата на всеки малчуган, след като проходи, е да разбере какво е онова, на...

Как да си направим просторна детска стая

Двуетажните легла на помощ в обзавеждането на градския тип жилища Всеки родител от опит знае,...

Талантът – пряко свързан с хобито и интересите на личността

Талантът не е непременно свързан с изкуството – да рисуваш и пееш добре. Талант...

Как да накараме децата да се хранят здравословно

В днешния свят на бързо хранене, полуфабрикати и junk-храни, не е лесно да научим...