Витамин C – Топ 7 естествени източници

ЗДРАВИВитамин C – Топ 7 естествени източници

Един от най-често търсените и често употребявани витамини е витамин C. Той се среща в множество растителни храни. Разбира се естествените му източници са за предпочитане, защото най-удачният начин за набавяне на нужните количества от витамина е чрез храната. Доказано е, че витамин C самостоятелно няма същия ефект така, както в комбинацията с флавоноидите, които са вещества естествено намиращи се в растителните клетки на плодовете и зеленчуците. Приемайки плодове, съдържащи витамин C , усвояването и ефекта е по-добър именно заради съпътстващите го флавиноиди, които усилват ефекта. Витамин C е както антиоксидант, така и прооксидант и понякога участва в окислителни процеси.

Ще спрем на 7-те топ естествени източника на витамин C:

Шипки

Вечният, леснодостъпен победител в класацията са плодовете от шипка, които държат един от най-големите проценти съдържание на витамин C. Концентрацията на витамина може да достигне до 4000 милиграма в 100 грама плод. Или с други думи изяждането само на 2-3 грама шипки дневно ще да бъде достатъчно за набавянето на дневната нужда от витамин С, която е около 80 грама.   Разбира се , в плодовете от шипка витамин C не е единствената съставка има и много други, част от които танини, а те биха имали запичащ ефект ако се прекали с тях.

Червени чушки (нелюти)

При сравняване съдържанието на витамин C в 100 грама нелюти червени и зелени чушки, червените побеждават. Те доставят приблизително 317% от дневните нужди витамин C спрямо 200% при зелените. Дори сушени те запазват съдържанието на витамина, макар и не толкова пълноценен . Червените нелюти чушки имат по-ниска концентрация на противовъзпалителния агент капсаицин сравнено с лютите чушки, но имат пък съдържат по-висока концентрация на биологично активни вещества флавоноиди, които демонстрират допълнителен благоприятен ефект за заздравяване на капилярите при комбинирането им с витамин С.

Черен касис

По-труден за намиране в България, но пък с доста витамин C в него. Цели 302% от дневната доза на 100 грама плодове. Ползите от консумацията на плодовете далеч надминава само задоволяване потребностите от витамин C. Той снабдява организма и с цял букет от антиоксиданти и витамини.

Люти чушки

Лютите чушки са един от най-сериозните естествени източници на витамин С с множество добавени ползи за организма. Не напразно те са широко застъпени в българската кухня. Българинът вече векове наред зиме или лете не сяда на трапезата без люта чушка. Тъй като дори и сушени, те запазват полезните си свойства, много често се сушат и остават за месеците, в които ги няма пресни, а са най-нужни. От приема на 100 грама червени люти чушки организма си доставя 239% от дневната потребност на витамин C. Разбира се това може да варира спрямо разликите в сорта, както и условията на отглеждане на растенията. Капсаицинът е основното биологично активно вещество в лютите чушки. За него са доказани редица полезни ефекти за организма, като подобрява храносмилането, проявява цялостен противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект. Смята се, че капсаицинът стимулира метаболизма, редуцира чувството на глад и спомага за по-ефективното изгаряне на мазнините. Положителните ефекти върху здравето се допълват и от благоприятното му действие върху кръвното налягане.

Киви

Кивито е много удобен и изключително приятен източник на витамин С. Наличието на около 155% от дневната доза витамин C в 100 грама киви го позиционира някъде по средата на полезната ни класация.  Едно от многобройните му допълнителни свойства е, че спомага за по-доброто храносмилането.

Лимони

Макар и супер полезни за тялото ни благодарение на цитратния си състав, който ни енергизира идеално особено в комбинацията с глюкоза или проста захар, лимоните далеч не са от растителните храни, съдържащи най-високите количества витамин C. Тук съдържанието на важния витамин е приблизително 128% от дневната доза на 100 грама лимони. Същевременно лимоните са метаболитен буустер като активират и оптимизират преобразуването на енергията в клетъчните структури. Както при червените чушки и за лимона е установено наличието на флавоноиди в състава му, които заедно с витамин C-то оказват подкрепа на капилярите и здравината им.

Портокали

Още един надценен източник на витамин C.  За сметка на това богатият му флавоноиден състав допринася  за по-добър ефект и усвояване на съдържащото се витамин C. Прясно изцедения сок от портокали активно подпомага тонуса на организма, като в 100 грама портокали се съдържат около 59% от средната дневна доза.

ПРОСТО ПОПИТАЙ ФАРМАЦЕВТА!

Източници на информация:
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-foods
https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-cayenne-pepper#section2
https://www.myfooddata.com/articles/vitamin-c-foods.php
https://nutritiondata.self.com/
https://www.nature.com/articles/161557a0
https://en.wikipedia.org/wiki/Blackcurrant

The post Витамин C – Топ 7 естествени източници appeared first on Съветите на фармацевта.

- реклама -spot_img

Как да се подготвите за пролетно-лятното време?

Пролетта вече с пълна сила показва красотата си всеки ден и прогнозата за времето...

От плодовете, до секса – полезни съвети за справяне с пролетната умора

Как да хакнем собственото си тяло и да се преборим с широко разпространеното състояние...

Списък с последствията от недоимък на витамин D

• Диабет, тъй като витамин D играе ключова роля за контрола на кръвната захар; •...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...