Възпалени венци

възпалени венцивижте  и програма при пародонтит

Възпалени венци – лечение от природата (част 1)

* по истински случай, изпратено от читател

Венците трябва да бъдат с бледорозов цвят, за да може да се каже, че са здрави. Е, моите не бяха. Имаха кърваво-червен цвят и редовно си кървяха в унисон с цвета си – докато си миех зъбите, а нерядко и докато се хранех. Бях си наясно с проблема, но нищо сериозно не предприемах. Докато не се оказа, че заради състоянието им сериозно са пострадали някои от горните ми зъби, с един от тях дори трябваше да се разделя, като и че се налага да подменя зъбния си мост. Да, на 35 години съм и въпреки това от близо 8 години горната ми челюст е със зъбно-протезен мост от металокерамика. Последното не е израз на суета, а наложено от обстоятелства и от неправилно провеждано през годините зъболечение, но това вече е друга тема.

Преди да се смени мостът обаче, трябваше да бъдат възстановени венците в здравословния им вид, да се приберат и стегнат, за да може да бъде взета коректно мярката. Не симпатизирам изобщо на синтетичните антибиотици, както и на разните води за уста, които се предлагат. За щастие моята зъболекарка споделя моите виждания и ме подкрепи в природосъобразния начин на лечение. Коледа наближаваше, щях да си пътувам вкъщи за празниците, а имах само три седмици на разположение. И ето какви мерки взех, за да върна здравето на венците си:

Всяка сутрин, на гладно, жабурих венците си с една супена лъжица зехтин – около 2-3 минути.

Правех си отвара от лайка, смрадлика, стевия и салвия. Кипвах вода, и слагах по една супена лъжица от всяка от билките и ги оставях да врат 5 минути с водата. След това прецеждах и когато отварата изстинеше, си жабурех венците по 5-6 пъти на ден.

Когато влизах под душа, си правих масажи и със струята от него. При затворени зъби, за да не се нагълтам с вода, и отворени устни, насочвах струята към венците и ги масажирах.

Вече повече от година, за миенето на зъбите си използвам само този Гел за зъби с алое. При интензивния курс на лечение на венците ми, освен че продължавах да си мия зъбите с него, си правех и масажи на венците. Слагах на пръста си малко от гела и започвах директно да масажирам венците. После изчаквах около минута и така изплаквах устата си. Така, по няколко пъти на ден. Резултатите бяха впечатляващо бързи! Цветът на венците ми видимо се променяше от кърваво-червен към розов. Нещо повече, когато наскоро отново посетих зъболекарката ми за профилактичен преглед, осем месеца по-късно, се оказа, че нямам абсолютно никакъв зъбен камък. А преди си го натрупвах без проблем в много по-кратък срок.

Жабуренето и масажите са много полезни при лечение на венците, но самият факт, че са възпалени, е сигнал за липса на някои витамини, сред които витамин А и витамин С. Много държа, когато приемам витамини, да не са какви да е, колкото да се успокоявам, че съм изпила нещо, а да са такива, които осигуряват нужната доза на организма ми, усвояват се правилно от него, така че ефективно да свършат работата, заради която съм ги изпила. Личният ми опит, довел до категорични положителни и трайни резултати, ме насочи към хранителните добавки, които са ми помагали безотказно в редица случаи, но за тях ще ви разкажа в тази статия.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search