Цветята в дома

Цветята в дома

Цветята са истинско чудо на природата. Живите растения в дома и офиса ни зареждат с положителна енергия и добро настроение, освежават и красят интериора. На всеки тип интериор подхожда определена цветна композиция. А те са необикновено разнообразни от миниатюра върху масата или бюрото до обемно-пространствените композиции на зимните градини.

Във Фън шуй се смята, че растенията се отнасят към т.нар. стихии на дървото, което символизира растежа, творчеството и движението напред. Най-доброто разположение на цветята е на север, югоизток или юг – с цел активизиране на положителната енергия в тези зони за здраве, благополучие и късмет.

Съгласно учението Фън шуй, най-предпочитани растения са тези, които имат кръгли или овални листа. При остри ъгли в помещението, образувани от стени, мебели или колони, за неутрализиране се използват виещи се или пълзящи растения. По принцип, колкото по-голямо е едно помещение, толкова по-големи трябва да са растенията и по-голям да е техният брой. Мъничкото растение би се “изгубило” в голямо пространство. Цветята с големи листа изглеждат добре в помещения с малко мебели, антре или хол. Това например са драцена, филодендрон, фикус. За малки стаи са подходящи средни или малки цветя с широки и нежни листа.

Ако растенията във вашия дом са здрави и красиви, растат и се развиват добре, значи е налице положителна енергия. Някои от цветята, особено тези в глинени съдове, имат способността да пречистват въздуха от най-разпространените вредни вещества. Такива са мушкато, спатифилум, сингониум, хлорофитум, аглаомнема, сансевиера.

Start typing and press Enter to search