Течен тор от коприва

ГРАДИНАТечен тор от коприва

течна тор от коприваЕстествена тор за цветя,

подправки, зеленчуци и

овощни дръвчета

В екологичното градинарство копривата успешно се използва както за подхранване на зеленчуци и цветя, така и за предпазването им от вируси, заболявания и неприятели. Установено е, че след поливане на растенията с течен тор от коприва те започват да растат по-буйно, по-малко боледуват от гъбички, не се нападат от голи охлюви и други.
Тук ще откриете няколко идеи как да си направите естествена тор за подправки, зеленчуци, цветя и плодни дръвчета от коприва независимо дали градинката ви е на двора или на балкона. Рецептите са лесни и реално изпълними в домашни условия. Те ще ви насочат как да се погрижите за цветята, за да ги защитите от вредители и как да обогатите почвата им, за да цъфтят много и дълъг период. Рецептите са изключително подходящи за отглеждането на плодове, зеленчуци и подправки. Ако отглеждате подправки в саксия или сандъче на балкона, непременно обогатете почвата им с някоя от тези рецепти за течен тор от коприва.

Течен тор от коприва се приготвя по следния начин:

В пластмасов или керамичен съд се наливат 10 л дъждовна вода и в нея се поставя 1 кг зелена коприва или 100 гр. корени или изсушени листа. Надземните части на растението се събират в период на буен разтеж, преди да са разцъфнали.
Съдът се държи на сянка, под навес или в някое сервизно помещение, докато сместа започне да ферментира.Това обикновено става за една две седмици пред лятото, като от време на време се разбърква с дървена бъркалка. При ферментацията копривата излъчва доста неприятна миризма. Препоръчва се сместа да се държи далеч от кухнята и местата за отдих.
За да бъде отстранена тази миризма, може към сместа да се добави и валериана, лайка или мащерка. Когато сместа ферментира (престане да се пени) се прецежда и налива в стъклени бутилки, които се затварят добре. За разсад и млади зеленчукови растения се употребява след разреждане с вода в съотношение 1 към 10 (eдна част настройка, 10 части вода).
За подхранване на овощни насаждения се използва непрецедена смес в същото съотношение. Разреждането се прави непосредствено преди подхранването на растенията.
Течен тор от коприва се използва от ранна пролет до края на есента. Това парещо растение се появява почти едновременно с кокичето и може да се открие на всяка слънчева поляна. В началото не е толкова парещо и лесно се бере. Дори без ръкавици. В бидон, каца или варел (за предпочитане е пластмасов или дървен) се наситнява 1 кг прясна коприва и се залива с 10 л гореща вода. Съдът се допълва на следващият ден с набрана нова коприва. Така се прави докато се напълни съда. Така ще може да се използва през цялата година. Когато започнат първите есенни студове и се налага съдовете да се изпразнят, съдържанието им се излива върху компоста. Така освен че се ускорява ферментацията на компоста, се обогатява с необходимите хранителни елементи и всички съставки на този екологичен тор.

Коприва срещу гъбични заболявания

Тинктура от коприва се използва за борба с гъбични заболявания по растенията.

Рецепта

Половин килограм листа и стръкове от коприва се заливат с 5 л вода и се оставят да киснат 12 часа. След това се кипват и след истиване отварата се прецежда, налива се в пръскачка и се пръскат растенията нападнати от акарии и вирусни болести. Настройката се приготвя непосредствено преди употреба. За по-добра прилепимост към течността се прибавя 1 супена лъжица веро или 15 мл течен сапун, предварително размит в хладка вода.
Копривената баня се използва за опазване на младите растения от листна въшка.
В 5 л студена вода се накисват 500 гр прясна коприва. Престоява едно денонощие без да се разрежда. С нея се изкъпват листата на растенията. Тази копривена баня отблъсква доста вредители, но преди всичко листните въшки.

Сухата коприва е добро средство срещу акарии и листни въшки.

Рецепта

Към 50 л вода се прибавя 5 кг зелена или 500 гр суха коприва. Сместта трябва да престои от 7 до 14 дни, докато започне да ферментира. След това получената настройка се разрежда в съотношение 1 към 10 (1 л настройка на 10 л вода) и с този разтвор се пръскат вредителите. Без разреждане може да се пръска с настройка от 500 гр свежа коприва и 5 л вода след престой от 24 часа в топло помещение. Използва се срещу листни въшки.
Стайни растения също могат да се предпазят с отвара от коприва. В 1 л вода се поставят от 8 до 10 супени лъжици сухи листа от коприва, оставя се да кипне след което се киснат 1 -2 часа. Настройката се разрежда в съотношение 1 към 5 и с нея се пръскат цветята.

 

 

 

източник

„ЕКОГРАДИНАТА“, Симеон Дочев

100procenta.info
100procenta.info
100procenta.info част от VIP MEDIA - Дигитални издания за свободна журналистика, автори на текстово, аудио и видео съдържание и всички, които искат да изразят своето мнение. Управляващ редактор и действителен собственик съгласно ЗЗДПДПОРДМУ: Радостина Минчева. Изданията се управляват от продуцентска компания "Вива Ефир" ЕООД, която отговаря за спазването на добрите журналистически принципи в редакционната политика, както и за всички въпроси свързани с рекламата в изданията. За връзка info@vipmedia.bg
- реклама -spot_img

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО: МИСИЯ – отгледай орхидея от бебе до възрастно растение

За всички, които харесват и обичат тези невероятно красиви и екзотични цветя, орхидеите предлагам...

Как се прави тор от коприва

Тор от Коприва (Urtica dioica)  24-часов извлек: взима се 1 кг прясна коприва (може да...

Грижи за растенията

3а повече светлина – Илюзията за непрекъснат приток на светлина ще постигнете, като обградите...

Направете си ефектен интериор с водни лилии и водни цветя

Експериментирайте с интериора във вашият дом, вила, градина с нещо изключително красиво и необичайно...