Подхранване на почвата

ГРАДИНАПодхранване на почвата

Подхранване на почватаПодхранване на почвата с естествена тор от растения

Ето няколко метода как може сами да си направите естествена тор и то от различни растения. При оглеждането на зеленчуци и подправки, независимо дали това се осъществява на балкона (в саксия или сандъче) или в градината е нужно да си осигурите препарати за подхранване на почвата и борба с вредителите. Най-добре е тези препарати да са приготвени не по химичен път, а от растения. Създаването на био среда ще ви осигури екологично чисти и с полезни съставки зеленчуци и подправки. Много бързо, лесно и безплатно може да си направите сами естествени препарати за наторяване и борба с вредителите.  Може да използвате различни растения, например коприва, лайка, люцерна и др.

Приготвяне на растителни препарати

Водни настройки

 

Водни настройки се приготвят при съотношение суровината към водата 1 към 10. Растителната суровина трябва да бъда чиста от плевели, кал и други примеси. Престоява във водата 12 или 24 часа, след което се прецежда, прибавя се прилепител – най-често веро или течен сапун (0,4 – 0,5 %). Ако използва домашен, твърд сапун трябва да се настържи, да се размие в хладка вода и тогава да се налее в настройката.

След прецеждане течността се съхранява в затворени съдове, поставени в хладно и проветриво място.
При използване на свежа суровина количеството на водата може да е по-малко, тъй като свежото растение съдържа около 80% вода. Преди употреба се прави изпитание – няколко (най-добре 10, 20 или 50) наскови или акарии се потопяват за 5 – 10 секунди в настройката и се поставят на филтърна хартия, може и на марля. На всеки 12, 24 или 48 часа се проверява количеството на загиналите. При 10 насекоми се правят 3 опита, при 20 – 2 опита, а при 50 – 1 опит. При 60 – 80 % успех настройката може да се използва.

Отвари

Отвари от инсектицидно растение се приготвят при съотношение на суровината към водата 1 към 10. Растителната суровина трябва да бъде чиста от примеси: да няма други растения, които не притежават инсектицидни свойства; да не е замърсена от прах, кал и други нечистотии; да не е смачкана, разкъсана или изсъхнала, освен ако не е предвидено в рецептата. Отварата се вари 1 към 2 – 1 час, като водата се долива до първоначалното й количество. След прецеждане течността се съхранява в съдове, които се затварят добре и се държат на хладно и проветриво място.

Водно – спиртни екстракти

Приготвят се при същото съотношение на суровината към водата, 1 към 10, а съотношението на водата към спирта е 7 към 3.

Растителната суровина може да е свежа или изсушена, но чиста и ненаранена от нехайни берачи, от животни или от природни явления – мраз, суша, клони, дъжд. Тези екстракти извличат по-пълно активните вещества от растенията и запазват по-дълго време инсектицидните свойства на растителните съставки.

 

ПРАХОВИ ПРЕПАРАТИ

Корени, цели растения или част от тях се изсушават на слънце или в сушилня и се смилат на прах. Колкото по-фино са смлени растителните части, толкова повече от активните вещества влизат в контакт с телесната маса на неприятелите. Полученият при смилането прах трябва да преминава без остатък през мелнично сито. Градинарят не винаги има под ръка подобно сито, затова може да стрие в хаванче едрите остатъци и да ги пресее със сито за брашно, което не бива повече да се използва в кухнята.

- реклама -spot_img

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО: МИСИЯ – отгледай орхидея от бебе до възрастно растение

За всички, които харесват и обичат тези невероятно красиви и екзотични цветя, орхидеите предлагам...

Как се прави тор от коприва

Тор от Коприва (Urtica dioica)  24-часов извлек: взима се 1 кг прясна коприва (може да...

Грижи за растенията

3а повече светлина – Илюзията за непрекъснат приток на светлина ще постигнете, като обградите...

Направете си ефектен интериор с водни лилии и водни цветя

Експериментирайте с интериора във вашият дом, вила, градина с нещо изключително красиво и необичайно...