Талантът – пряко свързан с хобито и интересите на личността

Талантът не е непременно свързан с изкуството – да рисуваш и пееш добре. Талант също така може да бъде способността ти да общуваш с лекота с хората и да си създаваш нови приятелства, да смяташ бързо и да виждаш решението на задачата преди другите да си представили самата задача. Има седем вида гениалност:

(1) Словесна-лингвистична

(2) Числова

(3) Пространствена

(4) Физическа

(5) Интра- персонална

(6) Интер- персонална

(7) Свързана с обкръжението.

Всяко дете несъмнено проявява интерес към една или повече области. Това, което детето Ви прави с лекота, бързо, успешно заучава и към което проявява интерес е именно неговият талант/даровитост. С малко повече наблюдателност това може да се забележи от всеки родител. Важно е в този момент то да бъде сериозно насърчавано, подпомагано и стимулирано за творчески изяви. Но най-важното се оказва труда на детето.

Специалистите казват, че когато се учите на познания или умения, е възможно да се отключат нови здрави мозъчни връзки, при това с невероятна скорост. Излиза, че поведението на всеки човек, както и талантите му (качествата му) зависят от синапсите.

Освен интересите на детето и лекотата, с която прави някой дейности има и други индикатора за таланта му. Наблюдавайте: спонтанните му реакции в различни ситуации; нещата който иска или не иска да прави или това, което му носи най-голямо удоволствие.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search